Доступність посилання

ТОП новини

Чехи вже знають про Україну багато – керівник громади


Українська діаспора у Чехії відсвяткувала День Незалежності України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Українська діаспора у Чехії відсвяткувала День Незалежності України

Прага – Українські гурти, музика, танці та українські страви — таким розмаїттям Прага відсвяткувала 25-річницю Незалежності України. Щороку в День Незалежності місцеві українські організації влаштовують свято для української спільноти. Цього року відзначення була найчисленнішим – і не лише тому, що українській Незалежності була кругла дата – чверть століття, – а й тому, що українців у Чехії з кожним роком стає все більше.

Українську мову та вишиванки можна було почути й побачити в одному з найбільших парків Праги – Стромовці. Традиційно ініціаторами свята стали організації «Українська ініциатива в Чеській Республіці», «Український бізнес-клуб», «Українські профспілки в Чеській Республіці», «Українська європейська перспектива», «Асоціація української громади в Чеській Республіці», «Міжнародна асоціація українців «Євромайдан», «Український народний дім», «Дім нацменшин у Празі».

Організатори хотіли залучити якомога більше гостей, тому вхід зробили безкоштовним. Попри спеку, окрім українців прийшло також багато зацікавлених чехів. Дехто просто зайшов подивитися, що відбувається, на прогулянці парком і пішов далі, а хтось залишився до кінця.

Розважальна програма була різноманітна – не лише фольклор, а також було багато танців. Любителі музики мали можливість послухати український гурт «Джерело», а також чеський музичний гурт Mai&Friends із Плзні, що на заході Чехії, який грає музику у стилі джаз і соул.

На місці можна було придбати картини з українського бурштину та традиційні українські вишиванки. Гостей пригощали шашликом та іншими українськими – і не лише – закусками.

Метою зустрічі було подарувати українцям гарну атмосферу святкування 25-річниці Незалежності за межами власної країни, відпочити та зустрітися з новими людьми. Незважаючи на святкову атмосферу, організатори також хотіли нагадати усім, хто живе за кордоном, що зараз відбувається в Україні.

«Не можна не забувати в цей день українських героїв, які віддали своє життя та проливають зараз свою кров, утримуючи східні кордони України», – сказав Зіновій Гошовський, тимчасовий повірений у справах України в Чехії.

Один із організаторів Богдан Райчинець, голова організації «Українська ініціатива в Чеській Республіці» вважає, що за останні два роки в Чехії підвищився інтерес до України.

«Вони підходять, питають, є дискусії. Зараз про Україну загалом та українців є більш відомо, ніж раніше. Назагал діаспора та українство в Чехії багате. Воно відроджується вже 20-25 років. Приїжджають нові сім’ї, нові люди – їм нелегко, але вони починають нове життя. І тому ми бачимо, що якщо їм потрібна культура, то вони приходять. І це нас тішить, оскільки якби цього не було, ми б цього і не робили», – каже Райчинець в інтерв’ю Радіо Свобода.

Підвищений інтерес до України посприяв тому, що чеське суспільство почало брати активнішу участь у справах, які стосуються українських сусідів.

Наприклад, чеські активісти ініціативи Kaputin 24 серпня 2016 року вирішили підтримати українців і вивісили український прапор на відомих празьких вежах – Староміській, Пороховій та Їндржіській.

Таким жестом організатори не лише висловили солідарність і підтримку українському народові, але й намагалися привернути увагу до подій в Україні серед чехів та туристів.

У Чеській Республіці українська громада посідає перше місце за кількістю, перевищуючи словацьку, в’єтнамську та російську. Наразі у Чехії, за офіційними даними, живе близько 130 тисяч українців. Неофіційно українців може бути ще більше, кажуть лідери громади.

Прага була одним зі світових центрів українства в період між Першою та Другою світовими війнами, але за часів комунізму влада Чехословаччини не вітала українське національне життя, яке змогло відродитися лише після Оксамитової революції 1989 року з прибуттям значної кількості українських іммігрантів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG