Доступність посилання

ТОП новини

Росія висловлює сумніви щодо доповіді ООН про хімічні атаки з боку урядових сил Сирії – Чуркін


Віталій Чуркін
Віталій Чуркін

Росія сумнівається у достовірності фактів, викладених у спеціальній доповіді ООН про здійснення сирійськими урядовими силами двох хімічних атак. Про це заявив журналістам у вівторок постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін після закритої зустрічі Ради безпеки всесвітньої організації.

«Є два випадки, у яких вони звинувачують сирійську сторону. У нас до цього є дуже серйозні питання. Є низка питань, які необхідно роз’яснити, перш ніж ми ухвалимо всі висновки щодо доповіді», – сказав Чуркін.

За його словами, докази, що вказують на можливу причетність сирійських урядових сил до хімічних атак, могли бути сфабриковані опозицією або терористичними угрупованнями.

На запитання, чи можуть докази з боку ООН стати підставою для запровадження санкцій Заходу стосовно влади Сирії, Чуркін сказав: «Відверто кажучи, немає».

За словами Чуркіна, раніше експерти Організації із заборони застосування хімічної зброї вже встановили, що «хлор, найімовірніше, застосовувався» під час конфлікту в Сирії. Але при цьому немає неспростовних доказів, що до цього причетні сирійські урядові сили.

Раніше оприлюднена доповідь ООН стала результатом річного спільного розслідування з Організацією із заборони застосування хімічної зброї. Розслідування встановило, що сили, лояльні президентові Сирії Башару Асаду, здійснили щонайменше дві хімічні атаки, а бойовики угруповання «Ісламська держава» використовували як зброю гірчичний газ.

За даними слідства, сирійські урядові вертольоти розпилили хлор над містами Талменес 21 квітня 2014 року і Сармін 16 березня 2015 року. У дослідженні також вказане угруповання «Ісламська держава» як єдина організація з можливістю й мотивами використати гірчичний газ у нападі на місто Мареа в північній провінції Алеппо 21 серпня 2015 року.

Кремль є близьким союзником офіційного Дамаска. Москва, як і Китай, раніше захищали уряд Сирії від дій Ради безпеки ООН, використовуючи своє право вето при блокуванні резолюції, зокрема, що передбачала пропозицію подати на Сирію до Міжнародного кримінального суду через воєнні злочини.

XS
SM
MD
LG