Доступність посилання

ТОП новини

У Бразилії Сенат усунув Ділму Руссефф із посади президента в порядку імпічменту


Ділма Руссефф у Сенаті під час розгляду справи про її імпічмент, фото 29 серпня 2016 року
Ділма Руссефф у Сенаті під час розгляду справи про її імпічмент, фото 29 серпня 2016 року

У Бразилії Сенат, верхня палата парламенту, довів до кінця процедуру імпічменту президента Ділми Руссефф, проголосувавши за остаточне усунення її з посади. За це проголосували 61 із 81 члена Сенату, 20 були проти; для імпічменту було досить 54 голосів.

Сенат визнав її винною у злочинах на порушення фінансового законодавства.

Але інше голосування, щодо заборони їй обіймати посади в державних установах протягом восьми років, провалилося.

На решту її президентського терміну, до кінця 2018 року, склав присягу голови держави і став президентом Бразилії дотеперішній віце-президент Мішел Темер, який від травня вже виконував обов’язки президента.

Ділма Руссефф, яка заперечує свою вину, після імпічменту назвала його «переворотом», вживши це слово 14 разів за 12 хвилин її виступу, і пообіцяла піти в опозицію до влади.

Її звинуватили в маніпуляціях із урядовими коштами з метою приховати фінансові проблеми країни і штучно перекрити дефіцит у її популістських соціальних програмах напередодні попередніх президентських виборів 2014 року, на яких вона була переобрана незначною більшістю голосів на другий термін. Після виборів економічне становище країни різко погіршилося. Конгрес (парламент) Бразилії почав процедуру імпічменту у грудні 2015 року. 12 травня 2016-го Сенат проголосував за тимчасове усунення її з посади, а 9 серпня за початок парламентського судового процесу у справі остаточного рішення щодо імпічменту. Цей процес почався 25 серпня й завершився нині.

У травні, коли тимчасовим президентом став Мішел Темер, він змінив склад уряду Бразилії і різко змінив економічний курс країни, якою протягом попередніх 13 років, за президентства Ділми Руссефф і її попередника Луїса Інасіу Лули да Сілви, фактично керувала їхня ліва популістська Робітнича партія. Економічна політика цієї партії довела економіку Бразилії до катастрофи.

XS
SM
MD
LG