Доступність посилання

ТОП новини

Дочка ветерана-добровольця підписала безстроковий контракт зі Збройними силами


Дочка ветерана-добровольця Нацгвардії, військова у другому поколінні сама понад місяць служить в українській армії. Її чоловік також разом із нею – в батальйоні «Київська Русь», кістяк якого складають добровольці. Служитимуть, поки не закінчиться війна, запевняє боєць-контрактник. Загалом у Збройних силах України – понад 8% жінок. За останні місяці їхня кількість зросла принаймні на тисячу осіб – загалом їх понад 18 тисяч.

Ще кілька місяців тому 21-річна Юлія Микитенко була студенткою Києво-Могилянської академії, а тепер вона військовослужбовець 25-го батальйону «Київська Русь». Підрозділ формували майже на самому початку війни, очолив його тоді сотник Самооборони Майдану Андрій Янченко із позивним «Висота». Служить тут один з кавалерів ордена «Народний герой України» Анатолій Адамовський. Командир батальйону змінився, але добровольчі традиції в підрозділі залишилися, каже солдат Микитенко.

Тут є люди, які були на Майдані, ми дуже близькі по духу, із ними набагато легше ладнати
Юлія Микитенко

«Тут є люди, які були на Майдані, ми дуже близькі по духу, із ними набагато легше ладнати. І вони прийшли сюди самі, вони розуміють, що вони хочуть, навіщо вони прийшли в армію. Мій чоловік раніше служив у розвідці у 131-му батальйоні. Це від УНСО», – каже дівчина.

Із 23-літнім чоловіком вони розписалися, ще коли Юлія була студенткою, а після захисту диплому вони разом обрали 25-й батальйон. Контракт підписали 17 липня – за день до її дня народження. Батькам дівчина спочатку нічого не говорила, вони дізналися про її вибір лише перед відправленням Юлії на фронт. Її батько, Микола, зателефонував Юлі через місяць і схвалив вибір дочки. Він також намагався вступити в батальйон «Київська Русь», але не зміг через серйозні поранення, зазнані раніше.

Юлія Микитенко – військова в другому поколінні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Батько дівчини – один з перших ветеранів АТО, чоловік – розвідник

Микола Микитенко був активним учасником Самооборони Майдану, а в березні 2014 записався до Нацгвардії. У квітні того року в складі 1-го резервного батальйону оперативного призначення він виконував бойові задачі поблизу телевежі на горі Карачун, стояв на блокпості між Краматорськом і Слов’янськом. Обидва міста перебували під контролем бойовиків, тому усе потрібне доставляли на вертольоті. Під час одного з таких вильотів загинув генерал Національної гвардії Сергій Кульчицький – бойовики збили вертоліт, у якому він летів. Під час евакуації тіл загиблих сержант запасу зламав шию – під бронетранспортером, на якому він їхав, спрацював фугас.

У батальйоні Юлія Микитенко – одна з небагатьох жінок. Ще одна дівчина займається зв’язком, інша – медик. Найстарший боєць батальйону, Микола Марченко із позивним «Молодий», познайомився із Юлею нещодавно.

«Молода красуня, патріотка, котра любить свою батьківщину і своїх батьків. Хоче їх захистити», – говорить він.

Бійці 25-го батальйону виконують бойові завдання в районі міста Бахмут. Нещодавно до їхніх лав офіційно увійшов так званий «Грузинський легіон». Цей підрозділ стоїть на найгарячіших ділянках фронту, але служать там не тільки грузини. Зокрема, нещодавно туди прийняли чоловіка Юлі як досвідченого розвідника – він близько року служив в одному з окремих розвідувальних батальйонів.

З квітня по липень кількість жінок в армії зросла на тисячу людей

Загалом у Збройних силах служить 18,5 тисяч жінок, повідомила Радіо Свобода керівник прес-служби Міністерства оборони Оксана Гаврилюк. Це показник на 1 липня нинішнього року.

У нас є мобілізовані жінки, але більшість з них – це жінки за контрактом
Оксана Гаврилюк

«Я хочу зазначити, що 2,5 тисячі з цієї кількості – це жінки-офіцери. Ми врахували досвід виконання бойового обов’язку військовослужбовцями-жінками в умовах проведення антитерористичної операції. У нас є мобілізовані жінки, але більшість з них – це жінки за контрактом», – заявила Гаврилюк.

За липневим наказом Міністерства оборони особи жіночої статі можуть обіймати такі бойові посади, як кулеметник, механік-водій, навідник та оператор бойової машини, заступник командира розвідгрупи, командир міномета, розвідник, стрілець-снайпер та інші. Як розповідали військові, цей наказ виправив незручні ситуації – раніше жінки, які реально воювали, мали офіційно обіймати абсолютно мирні посади, найчастіше господарського характеру.

Станом на кінець квітня в Збройних силах України служило понад 17 тисяч жінок. Лише за два місяця на службу в армії записалося близько тисячі жінок.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG