Доступність посилання

ТОП новини

НАЗК: система е-декларування працює, незначні проблеми будуть вирішені упродовж дня


Національне агентство України з питань запобігання корупції заявляє про нормальну роботу системи електронних декларацій, а незначні технічні недоліки обіцяє усунути протягом дня.

Як повідомляє прес-служба відомства, НАЗК спільно з Державним центром кіберзахисту та протидії кіберзагрозам працюють над усуненням деяких технічних недоліків системи електронного декларування, які виникли сьогодні від початку її запуску.

«Проблеми щодо початку декларування на порталі е-декларацій пов’язані з браузером, який відображає лише інтернет-браузер Google Chrome, і це не свідчить про непрацездатність порталу… Порожня сторінка виникала під час звертання системи для перевірки підпису до акредитованих центрів сертифікації ключів та отримання відповідей від них відповідей за більш тривалий час, ніж це передбачено системою. Шляхом додаткових налаштувань забезпечено повне функціонування системи», – повідомляють в агентстві і додають, що також наразі триває налаштування системи пошуку вже внесениx до реєстру декларацій, яка має запрацювати протягом 2–3 годин.

Національне агентство з питань запобігання корупції запустило систему електронного декларування в постійну експлуатацію з півночі на 1 вересня. Сьогодні деякі ЗМІ повідомляли про несправності, зокрема, система не дозволяла подати декларацію.

Термін повноцінного запуску електронного декларування з 1 вересня був визначений як остаточний після того, як у попередній термін, до 15 серпня, отримати атестат відповідності системи захисту реєстру декларацій після низки суперечностей не вдалося. Відтак система декларування таки була запущена, але без належної сертифікації – це назвали дослідним режимом. 23 серпня, після появи сумнівів у захищеності системи, НАЗК узагалі закрила доступ до неї.

Відповідно до закону «Про запобігання корупції», впродовж 60 днів після запуску системи електронного декларування декларації мають подати особи, які посідають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців, серед яких президент, прем’єр-міністр, члени уряду, народні депутати України, заступники міністрів, керівники центральних органів виконавчої влади та їхні заступники. Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації з 1 січня 2017 року.

Повноцінне запровадження електронного декларування є однією з умов надання Україні безвізового режиму з Європейським союзом та кредитів Міжнародного валютного фонду.

XS
SM
MD
LG