Доступність посилання

ТОП новини

Суд надав дозвіл на затримання ще шістьох російських генералів, крім міністра оборони


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Печерський районний суд Києва надав дозвіл на затримання, крім міністра оборони Росії Сергія Шойгу, ще шістьох російських генералів, серед них заступника начальника Генерального штабу Збройних сил. Про це йдеться в ухвалах суду від 26 серпня, оприлюднених у Єдиному реєстрі судових рішень.

Щодо всіх них суд надав дозвіл органові досудового розслідування на затримання підозрюваних із метою приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Усі вони підозрюються у вчиненні кримінальних правопорушень за такими статтями Кримінального кодексу України, як посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків (ч. 3 ст. 110), здійснене за попередньою змовою (ч. 2 ст. 28), ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій (ч. 2 ст. 437). Начальника Генштабу, крім того, підозрюють і в порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним убивством (ч. 2 ст. 438), а командувача однієї з армій – у веденні агресивної війни або агресивних воєнних дій (ч. 2 ст. 437), здійсненому за попередньою змовою (ч. 2 ст. 28).

За даними з судових ухвал, у текстах яких у Єдиному реєстрі імена підозрюваних вилучені, йдеться про першого заступника начальника Генерального штабу Збройних сил Росії, генерал-полковника (цю посаду обіймає Микола Богдановський, але він уже понад три роки має звання генерала армії); командувача 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу Збройних сил Росії, генерал-лейтенанта, і заступника командувача цієї ж армії, генерал-майора; командувача 20-ї гвардійської загальновійськової Червонопрапорної армії Збройних сил Росії, генерал-майора; заступника командувача 49-ї армії Південного військового округу Збройних сил Росії, генерал-майора; і командира 200-ї окремої мотострілецької бригади Берегових військ Північного флоту ВМФ Росії, генерал-майора.

Раніше в четвер ЗМІ повідомили про таку саму ухвалу, яку ухвалив той же суд того ж дня стосовно міністра оборони Росії – цю посаду обіймає генерал армії Сергій Шойгу. Його підозрюють у ще ширшій низці злочинів: посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків (ч. 3 ст. 110), створенні терористичної групи чи терористичної організації, керівництві нею або участі в ній чи сприянні цьому (ч. 1 ст. 258-3), фінансуванні тероризму, вчиненому організованою групою чи в особливо великому розмірі, або якщо воно призвело до інших тяжких наслідків (ч. 3 ст. 258-5), плануванні, підготовці, розв’язуванні та веденні агресивної війни чи воєнного конфлікту, а також участі у змові про це (ч. 1 ст. 437), веденні агресивної війни або агресивних воєнних дій (ч. 2 ст. 437), або згаданих діях, здійснених за попередньою змовою (ч. 2 ст. 28).

Таким чином, суд задовольнив клопотання щодо цих осіб заступника начальника слідчого відділу управління з розслідування злочинів проти основ національної безпеки України, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України, погоджені з прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення у кримінальних провадженнях цього слідчого відділу, мовиться в ухвалах суду.

Керівництво Росії поки не коментувало цю інформацію.

22 серпня 2016 року Шойгу оголосили у розшук. Раніше Генпрокуратура повідомила про підозру в скоєнні злочинів проти основ національної безпеки України загалом 20 високопосадовцям Росії, зокрема міністрові оборони Росії Сергієві Шойгу, а також радникові президента Росії Сергієві Глазьєву.

Як заявляв генеральний прокурор України Юрій Луценко, головна військова прокуратура продовжує збирати докази причетності інших російських посадовців та військовослужбовців до «розв’язання і ведення агресивної війни проти України та вчинення інших воєнних злочинів».

XS
SM
MD
LG