Доступність посилання

ТОП новини

Україні потрібно повернути ядерний статус? (Огляд преси)


«Газета по-українськи» поділяє думку президента про те, що Збройні сили надійніший гарант безпеки України, ніж Будапештський меморандум. Видання пише, що реалізувати меморандум у нинішній ситуації малоймовірно. Відтак, було б непогано ініціювати повернення Україні ядерного статусу. Держава має моральне право на це, оскільки їй не забезпечили територіальної цілісності. А у разі повномасштабного наступу Росії на Україну, гаранти мають розмістити на території країни ядерний потенціал для відповіді на можливий ядерний удар Росії. Якщо доти Україна не встигне виробити свою зброю, зазначає дописувач «Газети по-українськи».

Про необхідність свого часу відмови України від ядерної зброї в газеті «День» розповідає Леонід Кравчук. Він стверджує, що за часів його президентства всі наявні в Україні ядерні боєголовки були виготовлені в Росії. І система управління ними була також у Москві. До того ж, всі боєголовки були націлені на США. Тому там і здійснювали політичний тиск, щоб Україна позбулася ядерної зброї, наголошує Кравчук.

Про те, як економічно вигідно позбутися статусу однієї з найбрудніших країн світу, розповідає газета «День». Видання стверджує, що Україна з 2012 року одна з країн-лідерів у світі за кількістю сміття на душу населення. Загальні обсяги відходів, які накопичилися за роки незалежності в Україні, за різними підрахунками, сягають 30 мільярдів тонн. 97% побутових відходів просто вивозять на сміттєзвалища і полігони, яких налічується понад 4,5 тисячі санкціонованих та понад 35 тисяч стихійних. Уся ця антисанітарна зона займає понад 150 тисяч гектарів українських чорноземів, лісів, ярів та інших природних угідь. А це майже як два Києва, п’ять Харковів чи сім Одес. Про те, як Мінприроди планує очистити країну, газета розповідає в публікаціях «Сміття.net» та «Велике прибирання – великі гроші».

Сьогодні гривня святкує свій 20-й день народження, нагадує газета «Сегодня». За минулі роки вона неабияк «схудла», в гаманцях українців гривень стало більше, ніж 20 років тому, але купити на них можна менше. А ще українська валюта чотири рази змінювала зовнішній вигляд, починаючи з 1996 року. Про те, як народжується дизайн гривневих банкнот, і чи змінюватимуться вони в майбутньому, розповідає газета «Сегодня».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG