Доступність посилання

ТОП новини

Узбекистан: все ще неясно, чи живий президент Іслам Карімов


Іслам Карімов. Архівне фото
Іслам Карімов. Архівне фото

Незважаючи на повідомлення західних агентств, а також російських агентств – і пізніших спростувань – про нібито смерть президента Узбекистану Іслама Карімова, наразі узбецький уряд не дав офіційної інформації про це. Поки що було лише офіційно повідомлено, що стан здоров’я узбецького лідера, який перебуває в шпиталі, погіршився. Між тим в тій центральноазійський країні з’явились певні ознаки підготовчих робіт до поховання в рідному місті Карімова – Самарканді.

Після кількох днів мовчанки уряд Узбекистану оголосив, , що президент Іслам Карімов перебуває в критичному стані після інсульту.

«Дорогі співвітчизники, з тягарем на серці ми повідомляємо вам, що учора стан нашого президента різко погіршився, і, як кажуть лікарі, цей стан оцінюють як критичний», – повідомив у п’ятницю диктор державного телебачення Узбекистану.

Пізніше у п’ятницю прем’єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим під час засідання турецького кабінету міністрів сказав: «Узбецький президент Іслам Карімов помер. Хай буде з ним Боже благословення. Турецька республіка поділяє біль і скорботу узбецького народу».

Наразі не зрозуміло, звідки турецький прем’єр має таку інформацію.

Тим часом за повідомленням західних агентств, які посилаються на джерело в уряді Казахстану, казахстанський президент Нурсултан Назарбаєв має намір перервати свій візит до Китаю і прилітає в суботу, 3 вересня, до узбецької столиці Ташкента. Як зауважують агентства, «раптова зміна планів може свідчити про те, що уряд Казахстану готується до неминучого оголошення про смерть президента Узбекистану Іслама Карімова».

Агентство Reuters у п’ятницю, посилаючись на три дипломатичні джерела, повідомило, що 78-річний узбецький президент, який правив країною понад 25 років, помер після того, як потрапив до шпиталю 27 серпня.

Узбекистан першого вересня відзначив 25-ту річницю здобуття незалежності, але Карімов був відсутній на святкуваннях. Тривала мовчанка з боку узбецької влади породила багато спекуляцій що людина, яка була на чолі найбільшої за населенням центральноазійської країни (населення Узбекистану – 31 мільйон), померла.

Іслам Карімов. Архівне фото
Іслам Карімов. Архівне фото

Агенція Reuters не вказала свої джерела, але одне з них сказало кореспондентові агентства: «Так, він помер».

Підготовчі жалобні роботи в Самарканді

Повідомлення узбецького телебачення, однієї з офіційних газет Узбекистану «Халк Созі» (Народне слово), а також агентства Reuters з’явились на тлі ознак того, що Узбекистан, можливо, готується до поховання Карімова.

Узбецька служба Радіо Свобода повідомила, що голови районів та інші державні службовці отримали наказ прийти на роботу другого вересня в білих сорочках та чорних костюмах. Ця наставано була озвучена увечері 1 вересня на тлі ознак підготовчої роботи з організації поховань в рідному місті Карімова – Самарканді. В цьому древньому місті, яке розташована на старовинному «шовковому шляху», центральні квартали були перекриті для руху і почалися роботи з прибирання вулиць та площ.

Великий червоний килим було покладено на історичній площі Самарканда – площі Регістан, – а також були встановлені гучномовці.

Також, за поновленням Узбецької служби Радіо Свобода, певне пожвавлення спостерігається довкола мечеті Чоррага в Самарканді, а державних службовці та студентів звозили автобусами до самаркандського аеропорту.

Джерела в органах безпеки Узбекистану повідомили Узбецькій редакції Радіо Свобода, що прем’єр-міністр країни Шакат Мірзіяєв також здійснив поїздку до Самарканда.

Шакат Мірзіяєв
Шакат Мірзіяєв

За відсутності Карімова, прем’єр Мірзіяєв очолював заходи з відзначення Дня незалежності Узбекистану 31 серпня. Самого ж Карімова не бачили на людях від середини серпня.

Найменша донька Карімова – Лола Карімова-Тілляєва – повідомила в соціальних мережах 31 серпня, що її батько все ще живий і стан його здоров’я потенційно може ще покращитись.

Потенційні наступники Карімова

Нараз не відомо, хто тимчасово на чолі Узбекистану. Однак, офіційні дводенні заходи на день незалежності були не такими масштабними, як планувалося раніше, а кілька офіційних заходів взагалі було скасовано.

Традиційне святкове вітання від імені Карімова було зачитано на узбецькому телебаченні. Написано воно було від першої особи – як виглядає, зроблено це було для того, аби показати, що він все ще на чолі країни. Диктор, читаючи святкове привітання, ні слова не промовив про стан здоров’я узбецького лідера.

Деякі з громадян Узбекистану, які перетинали узбецько-киргизький кордон, казали, що вони нічого не знають про хворобу президента.

Дві жінки-узбечки, які приїхали в Киргизстан, сказали кореспондентові Радіо Свобода: «Ми нічого про це не знаємо, все спокійно там, де ми живемо».

За умов відсутності чіткого офіційного інформування про стан здоров’я Карімова, вже кілька днів тривають спекуляції щодо того, хто може бути наступником.

Карімов не мав чіткого наступника і оглядачі говорять, що вибір паде на когось з найближчого оточення Карімова.

Мірзіяєв, який посідає прем’єрську посаду з 2003 року, розглядається як потенційний наступник. Так само як і міністр фінансів Рустам Азімов, а також голова узбецької спецслужби Рустам Іноятов.

Міжнародні правозахисники та уряди країн Заходу звинувачують Карімова в брутальному придушенні політичних опонентів. Країна ніколи не проводила виборів за міжнародними демократичними стандартами за увесь час незалежності.

Згідно з узбецькою Конституцією, якщо президент не може виконувати свої обов’язки як глава держави, тоді виконання цих функцій переходить до спікера верхньої палати парламенту – Сенату – терміном на три місяці, протягом яких мають бути проведені нові президентські вибори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG