Доступність посилання

ТОП новини

Невакциновані діти не мали би відвідувати освітні заклади – імунолог


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

В українських садочках та школах наразі немає чіткої системи, яка б оберігала здоров’я дітей. Українські батьки досі не мають спільної думки щодо щеплень, тож у школах та дитсадках перед тим, як провести вакцинацію, запитують дозволу батьків. Деякі лікарі переконані, що в ідеалі – як це відбувається і за кордоном – невакциновані діти не мали би відвідувати освітні заклади.

У дитячому будинку сімейного типу родини Ярових 7 дітей, віком від 4 до 15 років. Як розповіла Радіо Свобода мама-вихователь Наталія Ярова, всім дітям – відповідно до календаря щеплень – здійснюють вакцинацію.

«Коли дитина приходить у навчальний заклад, я подаю туди довідку зі щепленнями. В школі вже, коли приходить час робити щеплення, діти приносять записку від медсестри, у якій запитують про дозвіл на проведення щеплення, я її підписую, віддаю класному керівникові, він віддає їх медсестрі, і якщо батьки згодні, дітям роблять щеплення», – говорить Ярова.

У дитячому будинку сімейного типу родини Родікових 10 дітей – 5 прийомних і 5 власних. Батько-вихователь Володимир Родіков розповів Радіо Свобода про своє ставлення до щеплень.

Володимир Родіков з дітьми (Фото з Facebook)
Володимир Родіков з дітьми (Фото з Facebook)

Дітям робили всі щеплення, ніколи не відмовлялися, ми не бачимо в них нічого поганого. У нас всі щеплення зроблені вчасно
Володимир Родіков

«У нас дитбудинок сімейного типу, і за тих 5 дітей, якими ми опікуємось, несемо відповідальність ми і держава, за ними закріплені всі пільги дітей-сиріт, і за програмою ми повинні робити їм щеплення, подобається нам це чи ні. Своїм біологічним дітям ми теж робили всі щеплення, ніколи не відмовлялися, ми не бачимо в них нічого поганого. У нас всі щеплення зроблені вчасно, зимою ось вакцинували від поліомієліту, проблем ніяких не було», – говорить Родіков.

Мама двох дітей, киянка Наталя, свою молодшу дитину щеплювати відмовляється.

«Я не довіряю вакцинам і вважаю, що їх зберігають не так, як треба. Мені здається, що вакцинація приносить більше проблем, аніж користі. Старшу дитину я щеплювала повністю відповідно до календаря щеплень, вона частіше хворіла, імунітет був ослаблений. Другу дитину я не щеплювала взагалі», – говорить жінка.

Медпрацівник мав би бути при кожному дитячому закладі – імунолог

Як виявилося після спілкування з представниками дитячих закладів Києва, не всі школи та дитячі садки мають медсестер, у дитсадку №23, наприклад, Радіо Свобода відповіли, що не мають медсестри, а довідки про те, що діти щеплені, їм надають батьки. У середній загальноосвітній школі №146 розповіли, що система вакцинації майже у всіх школах однакова.

Діти повинні бути щеплені, лікар оглядає дітей, якщо діти здорові і батьки дають згоду, їм роблять щеплення
Світлана Лукаш

«Звичайно, діти повинні бути щеплені, ми даємо їм папірець, щоб батьки надали дозвіл, потім приходить лікар, оглядає дітей, якщо діти здорові і батьки дають згоду, їм роблять щеплення», – говорить заступник директора школи Світлана Лукаш.

Натомість головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій переконаний, що медпрацівник мав би бути при кожному дитячому навчальному чи дошкільному закладі, щоб виявляти хворих дітей, і запобігати таким чином поширенню інфекцій у дитячому колективі.

Дитина могла би перебувати в дитячому колективі лише після того, як пройшла вакцинацію, так як це відбувається в США
Федір Лапій

«Такий медпрацівник повинен був би переглядати записи про проведену раніше вакцинацію, і якщо дитина потребує планової вакцинації, він повинен надавати довідку батькам, попередження – ваша дитина повинна пройти чергове щеплення. Така довідка в ідеалі мала б діяти протягом місяця. І дитина могла би перебувати в дитячому колективі лише після того, як пройшла вакцинацію, так як це відбувається наразі в США», – зазначає Лапій.

Як раніше зазначала виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, наразі Україна має найнижчі показники охоплення вакцинацією серед усіх європейських країн, до того ж в Україні досі не закрита кампанія проти поліомієліту й тричі були випадки захворювання на правець.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG