Доступність посилання

ТОП новини

Україна і досі воює за свою незалежність (світова преса)


Один з найповажніших британських часописів The Times пише про ситуацію на сході України у світлі проведення виборів у Росії. Провідне періодичне видання Ірландії The Irish Independent повідомляє, що Україна має зібрати рекордні врожаї зернових. Американський тижневик Newsweek пише про надання президентом Путіним російського громадянства двом українським спортсменкам, які відтепер виступатимуть за Росію.

Один з найповажніших часописів Великої Британії The Times містить статтю «Найзапекліші бої в Україні більш ніж за рік». Автор статті Джек Лош пише, що у селищі Зайцеве, що розташоване неподалік українсько-російського кордону, окопи двох сторін конфлікту є настільки близькими одні від одних, що вояки вигукують образи один одному і вмикають на повну гучність гімни України та Росії, які лунають через гучномовці на відстані приблизно100 метрів один від одного. Лош наводить слова 20-річного українського вояка з позивним «Хрещений батько», який каже, що проросійські бойовики щоразу відповідають вогнем на звуки гімну України. Так само і українські вояки щоразу, коли лунає російський гімн, відповідають вогнем. Саме такою, за словами автора, є лінія фронту, яка розмежовує проросійських бойовиків, які намагаються захопити додаткові території на сході України, і українським військом, яке намагається стати цьому на заваді. Минулого місяця було зареєстровано найактивніший спалах бойових дій у зоні конфлікту за весь час, відколи було оголошено про перемир'я у лютому 2015 року.

Британське видання зазначає, що український уряд заявляє, що підтримувані Росією сепаратисти порушували припинення вогню більш ніж 1300 разів лише у серпні, використовуючи озброєння, заборонені за умовами Мінських мирних угод. Київ також звинувачує Росію у надсиланні сотень військових автоколон через кордон, перевозячи для бойовиків БТРи, набої тощо. Автор статті додає, що українські вояки несуть службу у селищі Зайцеве, яке зруйноване війною. Українське військо та проросійські бойовики контролюють протилежні частини цієї поділеної громади, яка є мікрокосмосом значно ширшого розділу, який вразив Україну революцєю, анексією Росією Криму та подальшим прихованим вторгненням Росії. Джек Лош пише далі, що через два дні після того, як Україна відзначила 25 років Незалежності від Росії, українські вояки мусили відбивати нову низку нападів сепаратистів, які, як вважають, майже напевно були чеченцями, надісланими лояльним союзником Путіна, керівником Чечні Рамзаном Кадировим. Українці кажуть, що чули вигуки з окопів бойовиків – «Аллах Акбар!». Автор наводить слова ще одного українського вояка з позивним «Сьомий», який каже, що День Незалежності минув нормально, було трохи обстрілів, трохи пострілів – все, як завжди. «Сьомий» каже, що Україна не здобула справжньої незалежності у 1991 році. Вона ще й досі за неї воює.

The Times далі цитує Сергія Мацейка, 56-річного командира батальйону, який координує дії 500 українських вояків, які несуть службу на замінованих територіях поблизу селища Зайцеве. Мацейко каже, що розділення України є суто штучним. Колись Україну було розділено між Росією, Польщею та Австро-Угорською імперією. Проте, за словами українського офіцера, українці завжди плекали надію на єдину унітарну українську державу. Українці мають одну культуру з різними відтінками. Українці також мають одну націю з різними національностями. Британський часопис зазначає, що з іншого боку конфлікту, президент Росії Путін нині перебуває під певним тиском у власній країні. Вибори до Державної думи, які мають відбутися у Росії 18 вересня, позначаються апатією російських виборців та падінням популярності партії влади – «Єдиної Росії». Росіяни, як і українці, розлючені високим рівнем корупції і занепокоєні розвалом економіки. Але, як і раніше, Путін намагається відвернути провину від свого уряду, і перекласти цю провину на Україну та її західних партнерів.

«Найзапекліші бої в Україні більш ніж за рік»

Провідний часопис Ірландії The Irish Independent публікує матеріал «Золотий врожай України». Ірландське видання пише, що після колапсу сільськогосподарської галузі Україна нині перебуває на шляху до того, аби стати глобальною сільськогосподарською потугою. Україна має зібрати рекордні врожаї зернових. За даними фахівців, як пише газета, врожай зернових в Україні цього року має навіть побити попередні рекорди. А це, на думку видання, є помітним досягненням, надто беручи до уваги, що обсяги засіяних земель в Україні значно зменшились через конфлікт та окупацію частини східних територій України та Криму. Далі часопис наводить останні дані компанії «Украгроконсалт», згідно з якими цьогорічні врожаї зернових в Україні мають перевищити 60 мільйонів тонн.

Ірландська газета повідомляє, що Україна нині входить до провідної трійки глобальних експортерів сільгосппродукції. Лише минулого року Україна експортувала 34,8 мільйона тонн врожаю, вирощеного на власних землях. Сільськогосподарське виробництво становить 16% українського ВВП, і сільське господарство забезпечує робочими місцями 3,5 мільйони жителів України. 26 зі 100 провідних компаній України займаються саме сільським господарстсвом. Газета зазначає, що досить легко уявити, чому саме Україна з давніх-давен вважалась житницею Європи. Площа ораних земель в Україні становить майже третину всіх ораних земель на території країн Європейського союзу. Легендарні сільськогосподарські можливості України ґрунтуються на тому, що саме в Україні сконцентрована третина світового чорнозему. Глибина чорноземного шару у деяких регіонах України становить глибиною в півтора метра.

The Irish Independent пише, що, попри анексію Криму і збройний конфлікт, у деяких районах сходу України, сільськогосподарський сектор України і надалі розвивається і зростає. Лише 10,2% сільськогосподарського експорту України йде до Росії та інших держав колишнього СРСР. Азія тут є велетнем, що досі спав, бо ж уже 45,1% українського сільськогосподарського експорту цього року надійшли саме до Азії. Далі видання пише, що Україна відновила свій статус глобального сільськогосподарського гравця. Зокрема, за інформацією ірландського часопису, Україна посідає перше місце у світі з виробництва соняшникового насіння та олії. Друге місце за показниками експорту зерна і третє місце у світі з експорту кукурудзи та виробництва ячменю. Все це призвело до того, що в Україну минулого року надійшло понад мільярд доларів безпосередніх закордонних інвестицій. Україна також і надалі гармонізує своє сільськогосподарське законодавство із законами Євросоюзу. Насамкінець ірландський часопис з посиланням на авторитетні джерела пише, що український врожай може сягнути 100 мільйонів тонн вже до 2020 року, що спонукатиме зростання зацікавлення з боку інвесторів в українському сільському господарстві.

«Золотий врожай України»

Американський суспільно-політичний тижневик Newsweek друкує статтю «Путін надає російське громадянство українській гімнастці та чемпіонці з шашок». У підзаголовку повідомляється, що спортсменки Дар'я Ткаченко та Елеонора Романова обидві родом зі східної України. Далі американське видання пише, що чотириразова чемпіонка світу з шашок, 32-річна Дар'я Ткаченко, яка народилась на Донбасі, отримала російське громадянство указом президента Путіна, і відтепер представлятиме Росію на міжнародних змаганнях.

Американський тижневик повідомляє, що російський парламент ухвалив 2014 року нову, значно більш спрощену процедуру надання російського громадянства іноземцям, які походять з республік колишнього Радянського Союзу. За цією процедурою всі додаткові критерії для набуття громадянства вже можуть не братися до уваги, якщо йдеться про людей, хто народився і мав батьків, які були народжені у будь-якій республіці колишнього СРСР. Єдиною вимогою є плинність у володінні російською мовою.

Видання зазначає, що у багатьох видах спорту, ті, хто виступає на міжнародних змаганнях за Росію, заробляють більше, ніж ті, хто виступає за інші держави, які були колись частиною Радянського Союзу. Саме це, як підкреслює тижневик, вже певний час ставало причиною того, що талановиті атлети з сусідніх країн переходили до Росії. Цей момент набув суперечливості у випадку з українськими спортсменами після того, як зв'язки між Москвою і Києвом зазнали колапсу після анексії Росією Криму і початку збройного конфлікту на Донбасі.

Крим, Донецький та Луганський регіони, як пише Newsweek, переважно російськомовні, є міжнародно визнаними як частина України. Однак Росія розмістила своє військо у Криму в 2014 році під прикриттям тези про «захист російськомовного населення» під час протестів проти проросійського уряду в Києві. Підтримувані Росією бойовики у Донецьку та Луганську також використовували цю російську версію подій. Далі американське видання пише, що на українському новинному сайті «Апостроф» в обговоренні новини про перехід до Росії Романової та Ткаченко активну участь взяли зоркестровані «путіністи», які робили заяви на кшталт того, що буцімто «кожен розумний українець хоче бути росіянином».

«Путін надає російське громадянство українській гімнастці та чемпіонці з шашок»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG