Доступність посилання

ТОП новини

Польська влада заохочує українців виробляти «карту поляка»


Львів – Політичні та економічні негаразди підштовхують багатьох громадян України до пошуку польського походження, щоб отримати польське громадянство, яке вже відкриває нові економічні можливості. Але подвійне громадянство офіційно не дозволене в Україні, тому, щоб дізнатися, скільки таких охочих, потрібно було провести справжнє розслідування. Розпочали ми з архівів. Торік Центральний державний історичний архів України у Львові видав 3 тисячі генеалогічних довідок, більшість яких мала якраз підтвердити польське походження запитувачів, а цього року, прогнозують працівники, буде майже удвічі більше. Чимало громадян намагаються правдами-неправдами доводити своє польське коріння. Динаміка щодо генеалогічних запитів лише зростає.

«Мені потрібно довідку про те, що я – поляк чи полька», – таке прохання найчастіше чують працівники історичного архіву в Львові. Однак жодних документів про національність тут не видають. Адже в архіві зберігаються метричні книги, а це єдині матеріали про конфесійну приналежність, де є записи цивільного стану – народження, шлюб, одруження людини, з кінця XVIII століття до 1940 року, коли ці функції радянська влада передала в РАЦСи.

«Наявність запису в римо-католицькій книзі не дає підстав говорити, що людина була поляком, точно так і в греко-католицькій не є твердженням того, що людина – українець. Багато людей з українськими прізвищами були лояльні громадяни Другої Речі Посполитої. Національна самоідентифікація – дуже серйозна річ», – наголошує керівник відділу публікацій та інформації документів Центрального державного історичного архіву України у Львові Ігор Смольський.

Шукають своє польське походження не лише громадяни України, але у львівський архів із такими проханнями звертаються й громадяни Ізраїлю, які до 1939 року проживали в Галичині, у тодішній Другій Речі Посполитій.

Перша умова для успішного генеалогічного дерева – це прізвище, ім’я, дата народження, кого шукаємо, обов’язково населений пункт, бо без цього не знайдеш, слід вказати віросповідання
Ігор Смольський

«Вони таким чином собі намагаються здобути статус європейський, тобто європейський паспорт. Перша умова для успішного генеалогічного дерева – це прізвище, ім’я, дата народження, кого шукаємо, обов’язково населений пункт, бо без цього не знайдеш, слід вказати віросповідання. Чим більше інформації подає заявник, тим більші має шанси знайти своє коріння», – каже науковець.

«Карта поляка» – крок до польського громадянства

Лише мізерний відсоток людей шукає своє коріння, щоб дізнатися більше про історію роду. Здебільшого це – особи шляхетного роду, польські патріоти, які віддані польській ідеї та своїй батьківщині. Тим часом переважна більшість громадян України діє прагматично – звертається за генеалогічною довідкою в архів, щоб подати документи у польське консульство для отримання «карти поляка», яку почали видавати у 2008 році, а це документ, що підтверджує приналежність особи до польського народу. Це є одним із легальних шляхів виїхати в Європу, адже вона дає полегшення при отриманні візи, можливість безкоштовної освіти в Польщі, отримання медичних послуг, легальне працевлаштування, а також людина отримує знижку на проїзд, дозвіл на постійне проживання у Польщі.

Більше того, з 2 вересня 2016 року запроваджені нові правила для власників «карти поляка», які дають ще більше преференцій для власника документу: постійне місце проживання в Польщі надається безкоштовно, передбачена щомісячна допомога на кожного члена родини, отримавши спершу карту поляка, через рік – громадянство. А польський паспорт дає право їздити всією Європою. І це стимулювало і ще більше заохочує громадян України виробляти різними шляхами «карту поляка». За неофіційною інформацією (Генеральне консульство Польщі у Львові відмовилось надати Радіо Свобода з цього питання коментар), приблизно півтисячі громадян щодня звертається до консула з проханням щодо «карти поляка».

Як тільки безвізовий режим набуде чинності, зацікавлення громадян України такими речами знизиться
Віктор Гальчинський

«В Україні створені всі умови для того, що люди шукають преференції, люди хочуть їздити у Європу без віз. Як тільки безвізовий режим набуде чинності, зацікавлення громадян України такими речами знизиться. Людина хоче мати право на працю на легальних підставах за кордоном і тому виробляють собі «карту поляка»», – зауважив експерт з економічних та банківських справ Віктор Гальчинський.

Свідома політика Польщі

Дослідник українсько-польських питань, перекладач Андрій Павлишин вважає, що Польща зацікавлена у громадянах України, а тим паче, якщо вони визнають своє польське походження.

Це свідома політика. Польща потребує робочої сили. Це буде своєрідний порохотяг, який вимиватиме найбільш енергійних, працьовитих громадян. Для України це велика проблема
Андрій Павлишин

«Це свідома політика. Демографи порахували, що до 2030 року з польського ринку зійде 11 мільйонів працівників, і цю прірву слід заповнити. Польща потребує робочої сили, тому шукає способи її залучити на постійній та тимчасовій основі. Це буде своєрідний порохотяг, який вимиватиме найбільш енергійних, працьовитих громадян, а на місця тих, кого бракуватиме у нас, приїжджатимуть малокваліфіковані заробітчани. Для України це велика проблема, якою ніхто тут не переймається. Коли наші громадяни стануть громадянами Польщі, то почнуть платити польські податки, пенсію їм вже виплачуватиме Польща. Нині маємо клопіт, що люди, у яких по два і три паспорти, вимагають ще й від України пенсії. Ті хто має два-три паспорти, по суті, створюють атмосферу беззаконня», – говорить Андрій Павлишин.

На інтернет-сайтах можна знайти багато оголошень із пропозицією виготовити паспорт громадянина Румунії, Угорщини, карту поляка, суми вказані дуже різні – від 500 євро і вище. І покупці на такі послуги знаходяться.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG