Доступність посилання

ТОП новини

Виселивши ромів, жителі і влада Лощинівки відкрили «скриню Пандори» – Філіпішина


Співробітники поліції намагаються заспокоїти місцевих жителів в селі Лощинівці. 28 серпня 2016 року
Співробітники поліції намагаються заспокоїти місцевих жителів в селі Лощинівці. 28 серпня 2016 року

«Іспит не склали» – так оцінили реакцію і дії влади та поліції щодо вигнання ромської громади з села Лощинівка захисники прав людини, зокрема національних меншин. Фахівці констатують: роми залишаються найбільш вразливою та дискримінованою категорією населення. Тому експерти наполягають: українська влада має негайно розглянути питання щодо створення посади уповноваженого з питань етнополітики та якомога швидше напрацювати законодавчі механізми, які б сприяли вирішенню міжнаціональної проблематики в країні.

​Після вбивства 9-річної дівчинки у селі Лощинівці Одеської області лишається дві родини ромів, одна з яких – сім’я підозрюваного. Інші, після масових заворушень і розгромлень їхніх будинків селянами, змушені були залишити село.

У поселенні ромів у Лощинівці залишилися лише дві родини (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00


Голова Коаліції ромських організацій «Стратегія-2020» Володимир Кондур наголошує: дії місцевої влади і окремих громадян є нічим іншим, як розпалюванням міжнаціональної ворожнечі в Україні.

«Є протокол сільради, де чорним по білому написано, що треба ромське населення виселити з села. Попри те, що влада розповідає, що цей документ не дійсний, він досі не скасований, немає іншого рішення. Ми не раз озвучували меседжі, щоб його скасувати, на що отримували відповідь, що це не сподобається місцевим жителям. Таким чином місцева влада показує свою некомпетентність у цьому питанні», – говорить Кондур.

Володимир Кондур закликає владу розслідувати інцидент і не залишати ромів напризволяще. Тільки так, за його словами, українська влада може довести, що в країні діють закони.

Люди дуже налякані. Діти пережили стрес
Володимир Кондур

«Я сумніваюся, що люди колись повернуться до села. Люди дуже налякані. Діти пережили стрес. Ніхто не збирається ризикувати своїм життям і тим більше життям дітей», – каже Кондур і зазначає, що сьогодні головне завдання – забезпечити виселені родини житлом і влаштувати дітей у школи. Адже лише троє із 17 цього 1 вересня розпочали навчання.

Відчинили небезпечну «скриню Пандори»

Відчинено дуже небезпечну «скриню Пандори». Сьогодні – ситуація з ромами, вчора – із сирійськими біженцями в Яготині, завтра це може бути інша ситуація
Аксана Філіпішина

Те, що відбулося в Лощинівці, є неприпустимим, наголошує представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксана Філіпішина. Ніхто не має права оголошувати колективну провину і дискримінувати всю громаду через одного підозрюваного. Тільки закон має бути точкою відліку щодо обвинувачення і покарання, наголошує Філіпішина.

«Ситуацією в Лощинівці відчинено дуже небезпечну «скриню Пандори», який якщо вчасно не закрити… Сьогодні – ситуація з ромами, вчора – із сирійськими біженцями в Яготині, завтра це може бути інша ситуація», – застерігає Аксана Філіпішина.

Випадок у Лощинівці – не локальний інцидент, а масштабна проблема, яка потребує уваги на найвищому рівні, наголошують правозахисники.

Те, що сталося, – це погром, створений на етнічному ґрунті, тому його треба розглядати саме так і реагувати відповідно
Йосип Зісельс

«Те, що сталося, – це погром, створений на етнічному ґрунті, тому його треба розглядати саме так і реагувати відповідно. На жаль, реакція була не відповідна, бо дії місцевої влади треба також оцінювати з точки зору законодавства. Вони призвели до дискримінації цілої етнічної групи, і це, на наш погляд, межує із етнічною чисткою, коли місцева влада підтримала дії погромників, вирішивши виселити ромів з цього села», – говорить голова Асоціації єврейських організацій і громад України Йосип Зісельс.

Попри те, що інцидент у Лощинівці набув широкого розголосу, ані прем’єр-міністр, ані президент досі не дали оцінки ситуації, констатує Зісельс. Крім того, експерт звертає увагу на «бездіяльність» поліції під час заворушень у селі.

Як зазначає Зісельс, за останні майже 20 років між українською спільнотою і ромами спостерігається максимальна дистанція, яка межує з дискримінацією і ксенофобією.

Суд арештував підозрюваного у вбивстві дитини в Лощинівці (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Інцидент підірвав імідж України

Реакція на проблему адміністративних органів держави виявилася надзвичайно слабкою, оскільки вони не змогли з самого початку припинити свавілля і направити її у правове русло, говорить директор Міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький.

Очевидно, підірваний імідж України. Міжнародна громадськість звернула набагато швидше увагу на те, що відбувається, ніж наша влада
Євген Бистрицький

«Очевидно, підірваний імідж України. Міжнародна громадськість звернула набагато швидше увагу на те, що відбувається, ніж наша влада. Це турбує. Це послаблює правовий порядок в Україні, це послаблює, зокрема, легітимність влади в тих умовах, в яких це не припустимо робити», – додає Бистрицький.

Цей інцидент не повинен лишатися ізольованим, вважає голова комітету з питань захисту прав людини Верховної Ради України Григорій Немиря. І додає: якщо проблему не загасити зараз, то у майбутньому вона може мати серйозні наслідки для України, додає він.

«Поки у нас немає «безвізу», але якщо він буде запроваджений, він буде паралельно супроводжуватися так званими запобіжниками. Якщо рішення, які були прийняті для отримання безвізового режиму, не працюють – утиски чи це погроми чи інші випадки непрямої дискримінації, – то тоді з’явиться підстава для того, щоб припиняти дію безвізового режиму» , – говорить Немиря.

Представник офісу Управління забезпечення прав людини Нацполіції України Костянтин Тарасенко, у свою чергу, зазначив, що дії поліцейських зараз оцінюють працівники відомства і згодом відзвітують перед громадськістю. Він також наголосив, що поліція робить усе, щоб «об’єктивно розслідувати злочини, скоєні під час цих подій».

Правозахисники та експерти із захисту нацменшин закликають українську владу створити посаду уповноваженого з питань етнополітики та вимагають якнайшвидше напрацювати законодавчі механізми, які б вирішили міжнаціональну проблему в Україні. Зокрема, Володимир Кондур просить президента Петра Порошенка запровадити посаду уповноваженого президента з ромської національної меншини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG