Доступність посилання

ТОП новини

Валютне загострення: яким восени може бути курс гривні?


Українська гривня впродовж кількох тижнів поспіль втрачає у ціні – у деякі дні навіть по кількадесят копійок. Починаючи з 11 серпня, одразу після російських провокацій у Криму, і до сьогодні американський долар за офіційним курсом Нацбанку подорожчав майже на 2 гривні або приблизно на 8%. В уряді говорять про сезонні коливання і прогнозують стабілізацію ситуації на валютному ринку найближчим часом. В Нацбанку обіцяють продовжувати за потреби продаж валюти з резервів та сподіваються на транш МВФ. Експерти зауважують: шанси на його отримання залишаються непевними.

В українському уряді зниження курсу гривні називають сезонним коливанням, не бачать для цього ринкових підстав і ризиків для громадян та прогнозують швидку стабілізацію. Про це, зокрема, заявляв прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Про відсутність макроекономічних підстав для знецінення гривні каже і банкір-практик, голова правління «Райффайзен банку Аваль» Володимир Лавренчук.

Макроекономічних причин для дестабілізації фінансових ринків ми не бачимо. А що стосується інших причин – це вже питання не до економіки, а до політики. Наскільки вона буде стабільною восени і які події будуть на Сході
Володимир Лавренчук

«Макроекономічно ми спостерігаємо зростання економіки, в цілому і в окремих секторах, особливо в агросекторі. І це хороша підстава для того, щоб при тих інструментах, які є в Національного банку, і тих програмах, які забезпечують контроль за грошовою масою, говорити про те, що макроекономічних причин для дестабілізації фінансових ринків ми не бачимо. А що стосується інших причин – це вже питання не до економіки, а до політики. Наскільки вона буде стабільною восени і які події будуть на Сході. Надіємося, що політична ситуація теж буде така, що прогнозується», – зазначив банкір.

Експерти групи з реформування фінансового сектору «Реанімаційного пакету реформ» у своєму аналізі також зазначають, що загрози стабільності валютного ринку невисокі і мають короткостроковий характер. Експерт Центру економічної стратегії Марія Репко прогнозує, що до кінця року курс не вийде за межі середнього прогнозу Мінекономіки 27 гривень за долар.

Тиску, як гривня відчула у 2014-2015 роках, коли була надзвичайно потужна втеча капіталу, коли був фактор несподіваної війни, коли було падіння на сировинних ринках дуже серйозне для усіх українських сировинних товарів – такого, як тоді, зараз вже немає
Марія Репко

«Короткострокові фактори зазвичай восени досить негативно впливають на торговельний баланс, у нас збільшується імпорт, знизилися ціни на зернові, є якісь сезонні фактори. Тобто такого тиску, як гривня відчула у 2014-2015 роках, коли була надзвичайно потужна втеча капіталу, коли був фактор несподіваної війни, коли було падіння на сировинних ринках дуже серйозне для усіх українських сировинних товарів – такого, як тоді, зараз вже немає», – запевняє експерт.

Без траншу МВФ НБУ спалить свої резерви – експерт

Щоб стримувати короткострокові курсові коливання, Національний банк проводить валютні інтервенції. З кінця серпня НБУ на чотирьох валютних аукціонах вже продав 140 мільйонів доларів зі своїх резервів і має намір надалі за необхідності продовжувати таку практику, повідомив у Facebook заступник голови НБУ Олег Чурій. На 1 вересня резерви Нацбанку перевищили 14 мільярдів доларів, повідомив регулятор на своєму сайті.

Олег Чурій запевнив, що Нацбанк не переглядатиме поточний прогноз щодо інфляції на рівні 12% на кінець поточного року, це вдасться забезпечити за рахунок збільшення надходжень експортної виручки завдяки зростанню цін на сталь і залізну руду, а також від продажу нового врожаю.

І в Нацбанку, і в уряді визнають, що втримати курс валюти буде важко без чергового траншу Міжнародного валютного фонду. Позитивне рішення Ради директорів фонду очікують до кінця вересня і сподіваються отримати близько 1,6 мільярда доларів на поповнення міжнародних резервів, що послабить психологічний тиск на гривню.

Фінансовий експерт Ерік Найман наголошує, що без кредиту МВФ гривня залишається слабкою і під тиском, але перспективи продовження співпраці з МВФ називає непевними.

Якщо МВФ не дасть грошей Україні, тоді усі дії Нацбанку виявляться марними, він просто спалить свої резерви
Ерік Найман

«Всі розуміють, що «Нафтогазу» потрібно купувати долари для закупівлі газу, щонайменше 500 мільйонів доларів, а до кінця року може й більше. Грошей самого Національного банку на це не вистачить. Зараз дії Нацбанку спрямовані на те, щоб дожити до обіцяного траншу МВФ. Ми або отримаємо ці гроші – тоді все стабілізується і Нацбанк не даремно витратив гроші на валютні інтервенції. Якщо ж МВФ відмовляє, а я не бачу причин, чому МВФ повинен дати згоду, тому що за минулі місяці, з часу останнього обговорення українського питання в МВФ, нічого в сенсі реформ в Україні не відбулося. Тому це може бути тільки політичне рішення. Якщо МВФ не дасть грошей Україні, тоді усі дії Нацбанку виявляться марними, він просто спалить свої резерви», – зазначив він.

В разі надходження траншу МВФ курс валюти має певні шанси зміцнитися на рівні 26 гривень за долар, якщо ж ні, то вже найближчими днями буде 27, а на надалі на чорному ринку сягатиме 30-ти гривень за долар, спрогнозував Ерік Найман.

За даними Національного банку, 6 вересня американський долар коштує 26 гривень 78 копійок. Історичний мінімум курсу був зафіксований у лютому 2015 року на рівні 30 гривень 1 копійка за долар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG