Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ з Донбасу не іде – Александр Гуґ


Александр Гуґ
Александр Гуґ

На початку вересня журналіст Андрій Цаплієнко заявив про можливу вірогідність того, що спеціальна моніторінгова місія ОБСЄ таємно евакуює свій офіс з Донецька.

Радіо Свобода попросило представників місії підтвердити або спростувати цю інформацію. У відповіді на запитання перший заступник голови СММ ОБСЄ Олександр Гуґ розповів про поточну роботу спостерегачів по обидві боки лінії розмежування, а також надав власну оцінку того, як сторони виконують Мінські угоди.

– В останні дні в ЗМІ циркулює інформація, що місія евакуюється з Донецька. Чи відповідає це дійсності?

СММ зберігає свою присутність на Донбасі. Заяви, що циркулюють у соціальних мережах, про те, що СММ іде з Донбасу, зокрема з Донецька, є безпідставними і не відповідають дійсності

– 57 держав-учасниць ОБСЄ схвалили мандат СММ, яким місії було доручено здійснювати моніторинг в Україні, у тому числі в районах, які наразі непідконтрольні урядові в Луганській та Донецькій областях. Відповідно до мандата, СММ зберігає свою присутність на Донбасі. Заяви, що циркулюють у соціальних мережах, про те, що СММ іде з Донбасу, зокрема з Донецька, є безпідставними і не відповідають дійсності. Переміщення персоналу та обладнання із зони конфлікту або в неї є нормальним процесом, викликаним робочими потребами.

Cпостерігачі ОБСЄ оглядають місце обстрілу в селі Старомихайлівка, що межує з окупованим Донецьком, 24 травня 2016 року
Cпостерігачі ОБСЄ оглядають місце обстрілу в селі Старомихайлівка, що межує з окупованим Донецьком, 24 травня 2016 року

– У яких містах Донбасу СММ має офіси? І скільки там зараз працює спостерігачів?

– Разом з офісами в Донецьку та Луганську, а також представництвами в Маріуполі, Краматорську та Сєвєродонецьку загальна кількість місць, де СММ має постійну присутність на сході країни, становить 14 локацій. Починаючи з жовтня 2015 року СММ відкриває передові патрульні бази в східних частинах України з обох боків лінії зіткнення для більш ефективного моніторингу та звітування. Наразі СММ має передові патрульні бази у таких населених пунктах: шість – у підконтрольних урядові районах: Волноваха, Покровськ, Світлодарськ (Донецька область), Новоайдар, Станиця Луганська і Щастя (Луганська область) і три – в районах, непідконтрольних урядові: Кадіївка (колишній Стаханов, Луганська область), Горлівка і Дебальцеве (Донецька область).

Загалом СММ в Україні налічує 704 міжнародних спостерігачів, з яких 583 працюють на сході України

Загалом СММ в Україні налічує 704 міжнародних спостерігачів, з яких 583 працюють на сході України.

– Скільки в середньому в день місія здійснює патрулів в Луганській і Донецькій областях?

– У середньому СММ щоденно направляє до 60 патрулів у Донецькій та Луганській областях. Спостерігачі здійснюють моніторинг ситуації з безпекою, зокрема дотримання домовленостей щодо режиму припинення вогню, переміщення та відведення військової техніки, а також загальної гуманітарної ситуації в регіоні.

Cпостерігачі ОБСЄ оглядають місце обстрілу в місті Ясинувата Донецької області, 1 серпня 2016 року
Cпостерігачі ОБСЄ оглядають місце обстрілу в місті Ясинувата Донецької області, 1 серпня 2016 року

– Чи планується розширення присутності місії на Донбасі?

Найближчим часом СММ ОБСЄ в Україні планує відкрити дві нові передові патрульні бази з обох боків лінії зіткнення

– Найближчим часом СММ ОБСЄ в Україні планує відкрити дві нові передові патрульні бази з обох боків лінії зіткнення: по одній – в Донецькій та Луганській областях. Завдання цих баз полягає в покращенні роботи місії з моніторингу, зокрема в нічний час, а також у посиленні присутності СММ уздовж лінії зіткнення. СММ готова відкрити ще більше передових патрульних баз, залежно від надання гарантій безпеки особами, які здійснюють фактичний контроль.

– Як Ви оцінюєте нові домовленості про дотримання режиму припинення вогню, про які заявила тристороння контактна група 26 серпня в Мінську? Чи виконують сторони ці домовленості?

– СММ повністю підтримує ці зобов'язання і продовжуватиме стежити за дотриманням режиму припинення вогню, а також висвітлюватиме усі зафіксовані порушення у своїх звітах. Важливо зазначити, що припинення вогню було погоджено і зазначено раніше в Мінських угодах, і те, що бачимо зараз, є відновленням зобов'язання за цими угодами.

Починаючи з 1 вересня, СММ щоденно фіксує двозначну кількість вибухів, більшість з них зафіксовано у трикутнику Ясинувата-Авдіївка-Донецький аеропорт

Починаючи з 1 вересня, СММ щоденно фіксує двозначну кількість вибухів, більшість з них зафіксовано у трикутнику Ясинувата-Авдіївка-Донецький аеропорт. Наприклад, у Луганській області спостерігається спокійна обстановка, де 3 вересня не зафіксовано жодного порушення режиму припинення вогню, а 4 вересня – лише три одиночні постріли зі стрілецької зброї.

Минулого року були надані аналогічні запевнення. Це призвело до значного зниження рівня насильства протягом майже двох місяців. Ми вже відзначали певне падіння рівня насильства, але ще занадто рано говорити про те, чи сторони дійсно готові дотримуватися режиму припинення вогню. Це зобов'язання може бути додатково підкріплено конкретними важливими заходами.

Для сторін зараз – дуже вдалий час, для того щоб вжити заходів, які унеможливлять повернення до попередньої ситуації. Необхідно відвести все важке озброєння, надати повний і безперешкодний доступ для СММ, розвести сили і засоби від лінії зіткнення. Більше того, варто з усією серйозністю розпочати розмінування і відкриття більшої кількості пропускних пунктів для цивільного населення.

  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG