Доступність посилання

ТОП новини

Чому блокада «Інтера» тривала лише добу?


Блокування офісу телеканалу «Інтер» у Києві. 5 вересня 2016 року
Блокування офісу телеканалу «Інтер» у Києві. 5 вересня 2016 року

Блокування телецентру каналу «Інтер» закінчилось. Активісти, серед яких ветерани кількох міліцейських батальйонів, що брали участь у бойових діях на Донбасі, розблокували в’їзди до будівлі і прибрали намети, пояснивши таке рішення проведеними переговорами з керівництвом телеканалу. За словами організаторів акції, представники Інтера погодились із вимогами активістів і змінять змістове наповнення ефіру. Водночас, на сайті «Інтера» з’явилась заява, в якій сказано, що ніяких переговорів із блокувальниками «інтерівці» не вели, відповідно і змінювати власну роботу не планують.

​Ще зранку у вівторок блокувальники не пропускали працівників на територію каналу і намагались розвантажити пісок для зведення барикад. Втім, уже по обіді поведінка учасників акції різко змінилась. Активісти заявили, що керівництво каналу в перебігу переговорів погодилось виконати їхні вимоги. Тому причин для продовження блокади немає.

Блокада «Інтера»: до будівлі привезли шини (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00
Вони погодилися перестати транслювати російську пропаганду, виключити всі російські серіали, пісні, перестати рекламувати радянські свята і хресні ходи Московського патріархату
Олексій Середюк

«Вони погодилися в 5-денний термін радикально змінити контент в користь патріотизму, перестати транслювати російську пропаганду, виключити всі російські серіали, російські пісні, перестати рекламувати радянські свята, такі як «9 мая», і хресні ходи Московського патріархату», – пояснив один з координаторів блокування Олексій Середюк.

Також, серед умов, на які наче б то пристало керівництво телеканалу, є звільнення Ігоря Шувалова, який працює заступником директора з розвитку компанії, що займається випуском новин на каналі.

Чи справді на «Інтері» вели переговори з протестувальниками і про що домовились, довідатись не вдалось. І керівництво каналу, і прес-служба від коментарів відмовились.

«Антиукраїнські ЗМІ мають бути закриті» – Висоцький

Водночас, на сайті телеканалу з’явилась заява «Інтер Медіа Груп», де вказано, що переговорів, як і домовленостей із протестувальниками немає. Також на каналі звинуватили представників «Народного фронту» та міністра МВС Арсена Авакова у тиску на канал. Її «інтерівці» пов’язують із професійною діяльністю.

У «Народному фронті», натомість, не приховують, що невдоволені роботою каналу. Ще в понеділок група депутатів з цієї політсили звернулась до голови СБУ з вимогою перевірити діяльність керівництва телеканалу «Інтер» та його окремих працівників щодо співпраці з російськими спецслужбами та угрупуваннями «ДНР» і «ЛНР». Серед тих, хто виступив із таким зверненням, був і народний депутат Сергій Висоцький, який пояснив свою позицію у коментарі Радіо Свобода.

Сергій Висоцький
Сергій Висоцький

Телеканал «Інтер» – це один з інструментів реалізації політики Кремля в Україні. Антиукраїнські ЗМІ мають бути закриті
Сергій Висоцький

«Телеканал «Інтер» – це один з інструментів реалізації політики Кремля в Україні. Так було і так залишається. Відповідно, щоб цього не було, треба провести низку державних заходів. Щонайменше, для початку розслідувати факти, які викладені у переписці Столярової, оскільки зараз це найгучніший доказ по ситуації на «Інтері». Антиукраїнські ЗМІ мають бути закриті» – вважає нардеп.

В кулуарах на пальцях пояснили Авакову, що не варто продовжувати це блокування – Фесенко

У Києві горіло приміщення телеканалу «Інтер» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00


У вівторок, слідом за ОБСЄ, неприйнятним напад на телеканал «Інтер» назвали в Європейському союзі. Речниця ЄС Майя Коціянчич закликала правоохоронні органи України до повного та незалежного розслідування причин пожежі в будівлі телеканалу.

Саме репутаційні втрати і реакцію Заходу вважає головними причинами припинення блокади політолог Володимир Фесенко. Він також переконаний, що акція не була стихійною, а причетним до її організації називає Арсена Авакова. Фесенко припускає, що міністр хоче отримати контроль над потужним медіаактивом.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Пояснили Авакову і деяким іншим, хто стояв за цією акцією, що варто не продовжувати це блокування, оскільки воно створює репутаційні проблеми для країни
Володимир Фесенко

«В кулуарах на пальцях пояснили Авакову і деяким іншим, хто стояв за цією акцією, що варто зараз не продовжувати це блокування, оскільки воно створює репутаційні проблеми для країни. Вже є заяви міжнародних організацій. Думаю, що пояснили, що не варто цього робити в таких формах», – каже політолог.

Раніше в серпні керівник МВС Арсен Аваков вимагав від Національної ради з питань телебачення та радіомовлення і Служби безпеки України відреагувати на факти, на його думку, антиукраїнської та антидержавної позиції телеканалу.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG