Доступність посилання

ТОП новини

Поки роками триватимуть суди, «представництво «ДНР» буде продовжувати роботу – чеський аналітик


Ліворуч на фото: голова чеської організації «Народна самооборона» Нела Ліскова, яка називає себе «почесним консулом «ДНР» у Чехії»
Ліворуч на фото: голова чеської організації «Народна самооборона» Нела Ліскова, яка називає себе «почесним консулом «ДНР» у Чехії»

Скільки б не повідомляли чеські засоби масової інформації про те, що в Остраві відкрили не «консульство ДНР», а лише спілку за інтересами з такою назвою, а чеське МЗС буде вимагати його закриття через суд, десятки прокремлівських сайтів у самій Чехії будуть розганяти «новину» про те, що молоді республіки здобувають визнання в Європі. Цьому, на думку аналітика недержавної організації «Європейські цінності» Романа Маци, активно допомагають чеські політики, які, на його думку, діють всупереч інтересам чеської держави.

– Єдиним чеським політком, який взяв участь у «відкритті представництва «ДНР» в Остраві, був член Комуністичної партії Чехії і Моравії, депутат парламенту Зденєк Ондрачек. Наскільки важливою була його присутність?

У Чехії відкрили представництво угруповання «ДНР» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

– У випадку Зденєка Ондрачка, то в інтерв’ю одному чеському веб-проекту підкреслював і наполягав, що він був на цій події як приватна особа. І тут ще на своїй сторінці в соціальних мережах написав, що він був єдиним членом чеського парламенту, а прокремлівські ЗМІ, чеські, «сепаратистські», чи російські, звичайно, пишуть, що він там був як парламентар і це означає, що Чехія нав’язує офіційні відносини з так званою «ДНР», і що Чехію на урочистому відкритті «представництва «ДНР» представляв член чеського парламенту.

– Тепер, коли ця провокація, як видно з усього, вдалася, виникає питання – що далі?

– Це є дійсно проблема, бо створено прецедент. Бо ця організація зареєстрована, як спілка, тобто Міністерство закордонних справ не має на неї жодного впливу, і єдиний, хто її може скасувати, це – суд. А суд може тривати роками. Тому, тим, що міністерство пообіцяло якось втрутитися, проблема не вичерпалася. Тому що ми вже зараз бачимо величезні старання включити цю «спілку» до громадського простору, як офіційну інституцію, яка служить для поліпшення комунікації між так званою «ДНР» і Чехією на офіційному рівні. І цим би вже мали займатися не лише в Міністерстві закордонних справ, а і Службі безпеки, бо це є серйозною проблемою для нашої безпеки.

– Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко в розмові з Радіо Свобода сказав, що для людей, які добровільно асоціюють себе з терористичними структурами, має настати кримінальна відповідальність. І це, власне, те, чого чекає Україна від Чехії. Як ми далеко від цього?

– Боюся, що дуже далеко. Тому що, якщо ми говоримо про тих двох депутатів чеського парламенту від Комуністичної партії, то вони, наприклад, їздять на Донбас, заявляють, що це вони роблять у вільний від роботи час, не дають знати про це ні в парламенті, ні в Міністерстві закордонних справ, чим підважують не лише власну безпеку, але і роботу парламенту. Крім того, варто уваги те, що обидва депутати є членами комісій, які напряму пов’язані з державною безпекою.

Пан Зденєк Ондрачек є членом Постійної комісії з контролю діяльності Служби безпеки та інформації, а другий, Станіслав Мацковік, є членом Комісії з контролю над діяльністю військової розвідки. При чому, в доповідях обох служб ідеться про небезпеку, яку для чеської держави приносить ця ситуація на сході України, і ті люди, які пов’язані з так званими «сепаратистами» в Чехії. Йдеться про екстремістські організації, пов’язані з Кремлем. Отже, виходить абсурдна ситуація, коли члени таких важливих комісій, які мають дбати про добру роботу спецслужб, діють всупереч з інтересами Чехії. Бо якщо ці парламентарі висловлюють свою прихильність до екстремістських організацій, чи проросійських організацій, то є ризик того, що вони будуть передавати їм якусь важливу інформацію і таким чином створювати загрозу нашій безпеці.

– Як, на Вашу думку, буде вирішуватися ця проблема в Чехії?

– Я бачу тут недостатній тиск з боку політиків. Більшу небезпеку зараз політики бачать у поширенні радикального ісламу, пов’язаним з міграційною кризою. Тут є певний парадокс в тому, що ці теми є дійсно великим випробуванням для Європи, але в Чехії жодних біженців немає. Замість них є параноя навколо них, яку підживлюють різні прокремлівські проекти, які намагаються підривати західні демократичні інституції, включно з урядом та суспільними ЗМІ, розпалювати внутрішній конфлікт в суспільстві, а це потім грає на руку Кремлю.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG