Доступність посилання

ТОП новини

Посол Сайдік представив у Мінську пропозиції нової стратегії переговорів щодо Донбасу


Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

Мінськ – У середу в Мінську відбулось чергове засідання Тристоронньої контактної групи зі врегулювання ситуації на Донбасі. Україна на цьому засіданні наполягала на тому, щоб припинення вогню на Донбасі, яке діє від 1 вересня, отримало стійкий та всеохопний характер, про що, зокрема, заявив заступник голови Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв. Фактично усі сторони переговорів у Мінську 7 вересня висловили своє вдоволення дотриманням режиму тиші на Донбасі. Сторони погодилися, що потрібно вжити усіх заходів для повного забезпечення режиму зупинення вогню, але не домовилися про три зони безпеки на лінії зіткнення.

Речниця представника України на переговорах Дарка Оліфер заявила, що режим «в основному виконується», представники так званих ОРДіЛО (Окремих районів Донецької і Луганської областей, а також голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертуґрул Апакан заявили, що ситуація щодо безпеки значно покращилася. Сторони погодилися, що потрібно вжити всіх заходів для повного забезпечення режиму зупинення вогню.

А ось домовитися про три зони безпеки на лінії зіткнення на Донбасі, про що мова йде вже 3 місяці поспіль, не вдалося і цього разу. За словами модератора на перемовах від ОБСЄ Мартіна Сайдіка, сторони не можуть дійти згоди щодо тексту рамкової угоди з цього приводу.

Сайдік розраховує на ефект нової стратегії

У липні цього року посол Мартін Сайдік разом з іншими західними дипломатами обговорили нову стратегію мінських переговорів щодо Донбасу та обіцяли її оприлюднити у вересні.

Ця пропозиція була сьогодні представлена на переговорах у Мінську, було її обговорення, але деталями цього плану посол Мартін Сайдік із пресою поки що не хоче ділитися.

«Поки що ми будемо ще це обговорювати, але правильно ви кажете, так, є нові ідеї, нові підходи, і маємо надію, що вони будуть мати і ефект», – сказав Сайдік.

Сайдік їде до Москви

Серед іншого, Мартін Сайдік буде обговорювати ці ідеї під час свого візиту до Росії, який почнеться у четвер. Пропозиції нової стратегії мінських переговорів були відпрацьовані під час нарад Сайдіка та координаторів підгруп, що тривали від липня цього року.

Зустрічі Сайдіка у Москві заплановані на 8-9 вересня. Це буде перший його візит до Москви протягом останнього року, очікується що він зустрінеться з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим та представником Росії у Тристоронній контактній групі Борисом Гризловим.

Про мету свого візиту, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, посол Сайдік сказав: «Звичайно, що треба обмінятися з російською стороною, як я це постійно роблю і з українською стороною, думками про підсумки цього процесу протягом року. Хотілося б почути від російської сторони про його перспективи, як вона бачить майбутнє нашої роботи і майбутнє моєї власної роботи».

Наступне засідання Тристоронньої контактної групи відбудеться 21 вересня, у його рамках відбудеться зустріч міністрів енергетики Росії та України з метою обговорення відновлення ЛЕП у зоні конфлікту. Крім цього, 21 вересня будуть обговорювати долю переселенців та гостру проблему звільнення полонених, про що 7 вересня вкотре не вдалося домовитися.

Речниця представника України в Контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер написала на своїй сторінці в Facebook, що на наступному засіданні Тристоронньої контактної групи, яке має відбутися 21 вересня, говоритимуть про звільнення заручників.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG