Доступність посилання

ТОП новини

Одеський «Антитруханівський Майдан» після розгону перебрався до Києва


Акція протесту біля Одеської міськради. Квітень 2016 року
Акція протесту біля Одеської міськради. Квітень 2016 року

Володимир Кацман, Ярослава Трегубова

Пікетом під Верховною Радою України почався приїзд одеських «антитруханівців» до Києва. Зранку 7 вересня активісти влаштували мітинг під стінами парламенту, вимагаючи відставки чинного мера Одеси. До того ж, у мітингувальників з’явилася нова вимога – провести розслідування подій 1 вересня і дати оцінку діям поліцейських під час розгону.

«Антитруханівський Майдан» з’явився на Думській площі в Одесі навесні. Після перемоги «Прокурорського Майдану», коли Миколу Стоянова звільнили з посади прокурора Одещини, частина активістів зайняла майданчик біля мерії з вимогою звільнити мера. Відтоді Думська площа стала «обростати» наметами та банерами проти Геннадія Труханова.

Першого вересня, напередодні Дня міста, декілька громадських організацій Одеси, серед яких «Рада громадської безпеки», «Самооборона Одеси» та «Автомайдан» зруйнували наметове містечко і розігнали протестувальників. Марк Гордієнко, голова громадської організації «Рада громадської безпеки» каже, що першими конфлікт почали самі «антитруханівці».

«Ми їм запропонували першого числа згорнути цей табір, щоб пройшло нормально святкування Дня міста. Вони нам нічого не відповіли. Ми прийшли згортати свій власний табір, вони почали кидати в наших людей каміння, одного із наших «АТОвців», який поранений, контужений і ветеран АТО, вдарили залізним прутом по голові, зараз лежить у шпиталі. Від цього зав’язалось, умовно кажучи, бійка – не бійка, а невеличке зіткнення», – зазначив Гордієнко.

Проте своєї неприязні до наметового містечка Марк Гордієнко не приховує. Вважає, що «Антитруханівський Майдан» – не справжній протест, а лише спосіб заробляння грошей та розколу патріотичних сил Одеси.

Не треба підміняти поняття протесту та спецоперації з дискредитації патріотичних сил та «годувальниці» для маргінальних кіл
Марк Гордієнко

«Не треба підміняти поняття протесту і спецоперації з дискредитації патріотичних сил та «годувальниці» для маргінальних кіл, які під виглядом Майдану влаштували собі безбідне життя на центральній площі міста. Протест – це протест. Прийшли, попротестували, розвернулись, пішли, наступного дня знову прийшли. А коли там збудований був уже табір, то ми вважаємо, що це ні в Одесі, ні в будь-якому іншому місті України неприпустимо», – каже Марк Гордієнко.

Аліна Подолянка, учасниця «Антитруханівського Майдану» каже, що, попри непорозуміння з іншими українськими силами Одеси, зупинятися не будуть. Усі звинувачення у недієвості цілодобового протесту відкидає. Переконує, що наметове містечко – це лише вершина айсбергу. Насправді Майдан – це пункт кооперації патріотичних сил. А ситуацію 1 вересня порівнює з подіями 30 листопада 2014 року в Києві, коли приводом для розгону мирного протесту стало встановлення сумнозвісної «Йолки Януковича».

Акція протесту в Києві
Акція протесту в Києві
Ви спробуйте вийти на Майдан і відбиватися від «муніципалів». Ми йдемо до кінця
Аліна Подолянка

«Ми робимо це для того, щоб вони розуміли там у Києві, щоб до нас долучалися і нам допомагали. Якщо ви будете сидіти десь просто в офісі, вибачайте, там у Києві люди скажуть: що ви за купка, хто ви такі? То, що ви балабоните язиком – то всі такі розумні. А ви спробуйте вийти на Майдан і відбиватися від «муніципалів». Допомагають тим, хто ризикує, ризикує життям. Ось кому допомагають. І розуміють, що ми йдемо до кінця. А отак знаєте, що «ми вскочимо, отримаємо якісь дивіденди чи щось» – таким людям не вірять. А нам вірять, бо вони бачать, що відбувається. Якщо я особисто отримала по голові, то мені й допоможуть», – каже активістка.

Що робила поліція?

Окрім безпосередніх учасників розгорну, «антитруханівці» звинувачують також і поліцію. Мовляв, на очах у правоохоронців коїлися злочини, а ті лише дивилися на це.

Поліцейські не вживали жодних дій, мене тягли площею й били. Поруч був заступник Лорткіпанідзе
Аліна Подолянка

«Поліцейські були у шоломах, у масках, вони не вживали жодних дій під час того, як, наприклад, мене тягли площею й били. Поруч, кілька метрів, був заступник Лорткіпанідзе (начальник головного управління Національної поліції в Одеській області – ред.) Іван Іщенко, знаходились поліцейські. І вони практично допомагали оцим «тітушкам», – каже Аліна Подолянка.

Аліна Подоляна про напад на «Антитруханівський Майдан»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00
Поліція відреагувала на виклик, не допустила масових зіткнень, а також не допустила тяжких наслідків протистояння

Відповідь від поліції на звинувачення активістів Радіо Свобода поки не вдалося отримати. Прес-служба відомства посилається на офіційну заяву Сергія Пантелеєва, начальника слідчого управління ГУНП в Одеській області, де він інформує про чотирьох затриманих активістів, які розганяли Майдан. Також поліцейський зауважив, що того дня жодних серйозних сутичок між активістами не було. «Поліція відреагувала на виклик, не допустила масових зіткнень, а також не допустила тяжких наслідків протистояння», – зазначив він.

До речі, це був не перший випадок розгону «Антитруханівського Майдану». У квітні близько півсотні чоловіків із палицями та ланцюгами намагалися зачистити акцію. Кілька активістів тоді звернулися до лікарень із травмами.

Безстрокова акція протесту переїхала до Києва

Чергового розгону на Думській площі активісти чекати не стали. Домагатися реалізації своїх вимог поїхали до столиці. Зранку 7 вересня вони пікетували Верховну Раду.

Одеські активісти під Верховною Радою вимагали відставки мера (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

​До протестувальників виходили народні депутати. Слухали їхні вимоги і пропонували свій шлях дій. Наприклад, народний депутат Андрій Іллєнко заявив, що ініціативна група з депутатів, що підтримує вимоги «Антитруханівського Майдану» вже є. А у цьому питанні повинні, передусім, визначитися керівники фракцій і партій.

Андрій Іллєнко на акції під Верховною Радою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00

​Паралельно «антитруханівці» зібрали підписи близько ста народних депутатів під проектом постанови про проведення позачергових виборів міського голови в Одесі. Відповідний документ ще наприкінці квітня зареєстрували у Верховній Раді народні депутати від фракції «Блоку Петра Порошенка» Віктор Кривенко та Павло Кишкар. Але наразі постанови парламент не розглядав. Та активісти зізнаються, що більше вони сподіваються на розголос у суспільстві від своєї акції. І після брифінгу у Верховній Раді подалися на Банкову під Адміністрацію президента, де планують протестувати доти, доки не буде результату.

А тим часом в Одесі поїздку активістів до Києва активно обговорює блогерське та громадянське середовище. Блогер Ірина Медушевська наголошує, що «Антитруханівський Майдан» не варто порівнювати з Євромайданом.

Натомість громадський активіст Михайло Мар’янич переконаний, що рано чи пізно крісло міського голови звільниться і радить задуматися над кандидатами.

​Як сам Геннадій Труханов ставиться до більш ніж піврічного протесту та до звинувачень, які закидають йому активісти, а це – підтримка сепаратизму, російське громадянство та відкриття офшорних рахунків – дізнатися поки не вдалося. Заступник директора департаменту інформації Одеської міської ради Наталія Мальцева повідомила, що протягом 5 днів у мерії розглянуть лист від Радіо Свобода із запитаннями до Одеського міського голови.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG