Доступність посилання

ТОП новини

Чи стане електрика товаром?


Восьмого вересня Верховна Рада може дати старт створенню ринку електроенергії в Україні. Відповідний урядовий законопроект внесено до порядку денного парламенту на перше читання. У профільному комітеті готові до серйозного доопрацювання документа. Експерти припускають, що результати системної реформи споживачі відчують не раніше, як за два-п’ять років.

Чи стане електрика товаром?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Законопроект «Про ринок електричної енергії України» є одним із фундаментальних, без якого неможливі подальші реформи в енергетичному секторі, наголошує заступник голови профільного парламентського комітету Ольга Бєлькова. Вона сподівається, що депутати ухвалять документ за основу, після чого його чекає суттєве доопрацювання.

«Між першим і другим читанням, я думаю, у цьому законі буде дуже багато правок. Це не означає, що він поганий, це означає, що технологічно він дуже складний. Тому я очікую, що буде дуже жвава дискусія, ми готуємо кілька публічних подій для того, щоб обговорити його з експертами, представниками ринку», – зазначила народний депутат.

Між трьома монополістами

Закон про ринок електроенергії є одним із зобов’язань України перед європейськими партнерами та передумов надання Україні макроекономічної допомоги від ЄС, відповідає вимогам Третього енергопакету, до якого долучилася Україна.

Експерт з енергетичних питань «Реанімаційного пакету реформ» Олександр Карпенко сподівається, що одночасно із впровадженням ринкових механізмів відбуватиметься інтеграція українських електромереж з європейськими. Адже досі енергосистема України, за винятком так званого Бурштинського енергоострова, об’єднана з російською. Натомість включення у європейський ринок сприятиме подоланню внутрішньої монополії найбільших виробників електрики, наголосив експерт.

«Зараз на ринку маємо три великі монополії: «Енергоатом», який закриває половину енергобалансу, теплові станції, в яких майже все монополізовано ДЕТЕКом, і третя монополія – це «Укргідроенерго», яка виробляє електроенергію на ГЕС. Фактично, новий ринок при його впровадженні буде розділений між трьома монополістами. При інтеграції в Європу наших мереж ми цей ризик знімаємо, і тоді вже буде можливість отримувати електроенергію від європейських виробників», – зазначив Олександр Карпенко.

За його словами, ринок електроенергії почне працювати не раніше як через два роки після остаточного ухвалення законопроекту.

Головне питання – як відреагує споживач?

Новий ринок електроенергії – це не подія, це процес, наголошує експерт «Київського інституту енергетичних досліджень» Світлана Голікова. Попереду ще дуже багато роботи, починаючи з розмежування функцій обленерго з передачі та розподілу електроенергії, закінчуючи створенням конкурентного роздрібного ринку для споживачів.

«На мою експертну думку, в законі формально виписано всі вимоги такого ринку. Чого бракує? Бракує хороших економічних обґрунтувань, яким чином ця модель нова вплине і на поточний стан розрахунків і взагалі на ціни. Є лише приблизні речі. Друге питання – це питання прийняття закону про реструктуризацію заборгованості. За статистикою, за перше півріччя більше 28 мільярдів гривень – це заборгованість учасників ринку перед ДП «Енергоринок», і більше 29 мільярдів гривень – це борги самого «Енергоринку» виробникам. Тобто, навіть при сьогоднішній ситуації є дисбаланс в один мільярд. І третє питання, а за важливістю, може, і перше – це питання, як буде реагувати на це споживач: як побутовий, так і бізнес-споживач і великий промисловий споживач», – окреслила коло питань Світлана Голікова.

На думку експерта, населення отримає можливість вибирати, у кого купити електроенергію, не раніше як через 3-5 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG