Доступність посилання

ТОП новини

Під нові санкції США потрапив Микола Азаров і будівельники Керченського мосту


Микола Азаров
Микола Азаров

Міністерство торгівлі США розширило список компаній і організацій, які потрапляють під санкційні обмеження через порушення міжнародного права і розпалювання конфлікту на сході України. Всього додано 81 компанію, які діють у Росії, Індії, Гонг-Конгу і Криму. Санкціями обмежуються поставки цим організаціям товарів або технологій, вироблених у США або за участю американських компаній чи осіб.Серед них – 11 компаній російського оборонпрому, 51 підконтрольна «Газпрому» компанія і 7 підприємств у тимчасово окупованому українському Криму, які також пов'язані з російським оборонним сектором.

Вісімнадцять із вище наведених компаній, у тому числі підрядники на будівництво Керченського мосту, виявилися фігурантами цього списку через роботу в Криму.

Також під санкції потрапив «Комітет порятунку України», очолюваний колишнім прем'єр-міністром України Миколою Азаровим. На думку американського уряду, їхні дії, а саме – захоплення влади в Криму, підірвали демократичний процес в Україні, несуть загрозу її миру і стабільності, а також загрозу безпеці США.

Як пояснив вашингтонський юрист Джин Берд, комітет і особисто Азаров тепер не можуть мати будь-яких комерційних зв'язків із громадянами або резидентами США, а їхнє майно, яке перебуває під контролем американців, тепер заморожене. «Це включає також заощадження в американських доларах, які у них можуть бути в іноземних банках, оскільки фонди, деноміновані в американських доларах, зберігаються на кореспондентських рахунках в американських банках», – сказав він.

На саміті «Групи двадцяти» президент Росії Володимир Путін заявляв, що про санкції на двосторонній зустрічі з президентом Бараком Обамою вони майже не говорили, а самі санкції на російську економіку впливають мало.

«Якщо чесно сказати, великої цінності суто торгово-економічні зв'язки зі Сполученими Штатами для нас не мають», – сказав Путін.

Партнер юридичної компанії «Бейкер і Маккензі» Ніколас Ковард вважає санкції проти Росії потужними. Вони впливають на роботу компаній з Росією по всьому світу, говорить він.

Інші компанії не хочуть мати справу з людьми, які перебувають у списку санкцій через, насамперед, репутаційні ризики
Ніколас Ковард

«Юридично, навіть якщо в певній країні ця компанія не входить до списку санкцій, інші компанії не хочуть мати справу з людьми, які перебувають у списку санкцій через, насамперед, репутаційні ризики. Банки, навіть великі японські, австралійські банки не будуть мати справу з певними особами, компаніями та країнами, щоб триматися осторонь від будь-яких проблем у США», – пояснив він «Голосу Америки».

Минулого тижня Міністерство фінансів оприлюднило список компаній, на яких поширюється дія санкцій, у якому вже фігурувала більшість цих компаній. Відмінними є 11 нових компаній, які виробляють електроніку, що може використовуватися у військовій промисловості. На відміну від санкцій Міністерства торгівлі, санкції Мінфіну мають властивість блокувати. Вони забороняють американським особам мати будь-які ділові зв'язки з компаніями в цьому списку, а також заморожують майно цих підприємств, що перебуває під контролем американських осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG