Доступність посилання

ТОП новини

Донбас і зустріч у Берліні. Нові спроби поступу вперед


Керівники МЗС України та Німеччини Павло Клімкін (ліворуч) та Франк-Вальтер Штайнмаєр під час зустрічі в Берліні. 8 вересня 2016 року
Керівники МЗС України та Німеччини Павло Клімкін (ліворуч) та Франк-Вальтер Штайнмаєр під час зустрічі в Берліні. 8 вересня 2016 року

Берлін – «Україна може розраховувати на підтримку Німеччини сьогодні й завтра», – запевнив міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр після розмови з українським колегою Павлом Клімкіним. Напевно не випадково саме цією обіцянкою він відкрив прес-конференцію, адже зростає кількість критиків, котрі закидають західним політикам і передусім Штайнмаєру неефективність їхньої стратегії.

​Керівник німецького МЗС Франк-Вальтер Штайнмаєр на прес-конференції неодноразово наголошував, що Німеччина всіляко підтримує і сприяє Україні практично у всіх питаннях: реалізації Мінських угод, запровадженні реформ, подоланні кризи і навіть у розвитку культури та мови. Йдеться про проведення року української мови у Німеччині і збереженні у місті Ґрайфсвальд кафедри україністики, котрій ще недавно загрожувало закриття.

Але передусім, звичайно, йшлося про війну на сході України. А от щодо цього обидва міністри зізнавалися у невдачах: порушенні домовленостей про припинення вогню, неможливості доступу місії ОБСЄ до всієї окупованої частини Донбасу, виведенні важких озброєнь. Незважаючи на повільний поступ, Франк-Вальтер Штайнмаєр зазначив, що Мінських угод потрібно дотримуватися.

Франк-Вальтер Штайнмаєр
Франк-Вальтер Штайнмаєр

«Це все показує нестабільність ситуації. Тому ми не повинні зменшувати зусилля і маємо сприяти стабільності та припиненню вогню на сході України. Останні місяці й тижні ми шукали інструменти для досягнення мети щодо припинення вогню», – заявив голова німецького МЗС.

Штайнмаєр також сказав, що завдання, котрі стоять перед усіма учасниками, складні, а відтак запланована зустріч наступного тижня у Києві, в якій візьме участь міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро. Ітиметься про озброєну місію в рамках ОБСЄ. Павло Клімкін сказав про дорожню карту дій щодо цього.

Павло Клімкін
Павло Клімкін

«Нам потрібно визначити параметри такої місії, нам потрібна, звичайно, згода Російської Федерації на таку місію в рамках ОБСЄ, оскільки щодо цього ми маємо мати консенсус. Відтак я бачу дискусію про таку місію, як невід’ємний елемент реалізації Мінських угод. Як те, що необхідно робити саме зараз, як один з елементів пакету безпеки», – зазначив Павло Клімкін.

Україна має легітимне право на захист своїх кордонів

На думку експерта Німецької ради закордонної політики Вільфріда Їльге, Україна має легітимне право на захист своїх кордонів. Це стосується контрольованих нею регіонів – при модернізації логістики, комунікації та армії загалом.

Західні партнери могли б допомогти у модернізації української армії для оборони, пов’язавши її з вимогою реформування армії
Вільфріда Їльге

«Захід повинен допомагати, якщо йдеться про оборону. Можливо, це навіть краще, ніж коли Україна, без західних партнерів, і без, так би мовити, союзних країн, шукатиме такі можливості. Західні партнери могли б допомогти у модернізації української армії для оборони, пов’язавши її з вимогою реформування армії», – зауважів німецький експерт в інтерв’ю Радіо Свобода.

Дорожня карта, запропонована Павлом Клімкіним має зафіксувати послідовність необхідних кроків і гарантій їхнього виконання. Вона має також об’єднати план дій щодо безпеки, політичних рішень і звільнення політичних в’язнів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG