Доступність посилання

ТОП новини

Квартирне питання ламало кар’єру чеським політикам


В Україні цього тижня активно обговорюють законність і моральність того, що народний депутат і відомий борець із корупцією Сергій Лещенко купив собі велику квартиру в центрі Києва, частково на позичені гроші. У Чехії подібних справ, коли є підозри у розбіжності між доходами і видатками, за останні чверть століття було вже кілька, але чи не найбільш відомою стала історія з так званим «даром від дядька» колишнього прем’єра Станіслава Ґросса.

У Чехії політики і державні діячі зобов’язані декларувати всі свої надходження. У 1999 році розгорівся гучний скандал навколо квартири, яку купив тодішній депутат, тоді ще заступник голови парламенту Станіслав Ґросс. На той час молодий, всього 30-літній Станіслав Ґросс, якого часто називали «золотою дитиною» партії соціальних демократів», робив карколомну кар’єру: всього за кілька років він піднявся від пересічного депутата парламенту до заступника голови партії, а згодом й міністра внутрішніх справ. До речі, на міністерське крісло його рекомендував тоді ще прем’єр уряду Чехії, а нині президент Мілош Земан.

Станіслав Гросс
Станіслав Гросс

Квартиру, загальною площею 140 квадратних метрів, в елітному районі Праги Станіслав Ґросс купив у перерахунку за 180 тисяч американських доларів, до того ж на ділянці біля дому збудував басейн за 30 тисяч доларів США. Як повідомляли тоді ЗМІ, завдаток у сумі 100 тисяч він вніс відразу, решту суми зобов’язався сплачувати частинами.

Звідки у політка така сума готівки – 100 тисяч доларів США? У Чеській Республіці заробітна платня політиків, усіх людей на державних посадах – від голови уряду і міністрів до начальника районного відділу поліції є інформацією публічною. Відтак з’ясувалось, що за цілу свою політичну кар’єру Станіслав Ґросс міг заробити не більше, як 55 тисяч.

За справу «дару від дядька» взялися громадськість і ЗМІ

Походження грошей чеський політик пояснював заощадженнями за все життя, а також, як завив колишній міністр, із купівлею квартири йому допоміг рідний дядько. А тоді хто ж це такий, загадковий, до того ж і багатий родич? На відповідь довелось трохи почекати, згодом Станіслав Ґросс пояснив, що дядько мав гроші від продажу своєї квартири, однак за інформацією чеських ЗМІ, дядько Ґросса – це старший чоловік, інвалід, який уже 30 років пересувався на возику.

Справою «дару від дядька», так званих «заощаджень» 30-літнього політика Станіслава Ґросса чеська громадськість і ЗМІ займались безперестанно, у 2005 році до справи додалась ще й інформація про підприємницьку діяльності дружини Станіслава Ґросса – Шарки. За повідомленнями чеських ЗМІ, фірма Шарки Ґроссової придбала будинок в перерахунку за 250 тисяч доларів. Кар’єра Станіслава Ґросса, на той час вже голови уряду Чехії, похитнулась остаточно, у квітні 2005 року під тиском громадськості Станіслав Ґросс подав у відставку, що згодом призвело до відставки уряду.

Чеські громадські активісти тримають під постійним контролем життя політиків. Можна згадати і справу 2010 року депутата лівої партії соціальних демократів Міхала Крауса, який так і не зміг пояснити на відкритих слуханнях у парламенті, звідки у нього взялось 135 тисяч доларів на купівлю квартири у популярному чеському центрі зимового спорту, в місті Гаррахові. Міхал Краус був змушений подати у відставку, і йому підозри зламали кар’єру.

Відповідно до чеського законодавства громадяни на державних і виборчих посадах зобов’язані щороку оприлюднювати свої доходи, а також володіння майном у приватній власності в Чехії чи за межами країни – автомобілями, квартирами, басейнами, віллами чи яхтами. За сумнівні витрати, як свідчать факти, чеські політики несуть відповідальність.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG