Доступність посилання

ТОП новини

Бланк: у планах Путіна – зруйнувати репутацію Меркель та Олланда


Зліва направо: Володимир Путін, Ангела Меркель, Франсуа Олланд (фото архівне)
Зліва направо: Володимир Путін, Ангела Меркель, Франсуа Олланд (фото архівне)

Путін використає кожну свою карту, аби підірвати репутацію німецького канцлера Ангели Меркель і президента Франції Франсуа Олланда, адже основною його метою лишається бажання реорганізувати Європу так, як це робив Гітлер у Мюнхені. Про це пише експерт Американської ради із зовнішньої політики Стівен Бланк на сторінках американського видання Newsweek.

І у Франції, і в Німеччині готуються до виборів наступного року. Тож опоненти Меркель та Олланда – Німецька соціалістична партія та Ніколя Саркозі – вдало розігрують російську карту, обіцяючи домовитись із Путіним за рахунок України, – пише Стівен Бланк.

На його думку, Путін швидше всього продовжуватиме бомбити Сирію, щоб спровокувати ще більшу хвилю біженців у Європу, аби використати міграцію як інструмент у своїй кампанії.

Оскільки Захід уже не може ізолювати Росію, західні лідери, безсумнівно, воліли б знайти компроміс з Росією у Мінському процесі.

Між тим, пише Бланк, у Вашингтоні побоюються, що угода з Москвою щодо Сирії, якою доброю вона не була б, буде порушена відразу, як тільки Москві це буде вигідно. Експерт нагадує слова президента США Барака Обама, який під час G20 у Ханчжоу сказав, що Росії довіряти не можна. Кінець кінцем, аналізує Бланк, Росія порушила всі угоди про СНД, які підписала: Будапештський меморандум, Договір про звичайні збройні сили в Європі, Віденську ноту (під час Кримської війни), Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності.

Так як у Кремлі переконані, що Україна не може бути самостійним суб’єктом, відокремленим від Росії, то чимало російського істеблішменту та лібералів вважають, що повернути Крим чи визнати провину за війну в Україні потягне за собою падіння російського уряду. На думку Бланка, такий сценарій дуже ймовірний.

Та все ж таки, українську територію росіяни можуть здобути лише силою. Інший варіант – спробувати переконати європейців прийняти російські умови і продати Україну. А так як затяжна війна з Україною і з НАТО неприваблива, від росіян варто очікувати затяжної кампанії у Європі, – йдеться у статті. Росія використає усі можливі інструменти, включно з постійними залякуваннями про поновлення війни, аби підірвати політичний порядок в Україні, Франції та в Німеччині, а то й в інших європейських країнах.

В той час, як західні лідери шукають діалогу з Росією, важливо пам’ятати, наголошує Стівен Бланк, що Путін уже давно оголосив війну (або принаймні стан облоги) з Європою, і він не зможе прийняти менше, ніж повна легітимізації його завоювань.

Під час саміту «Групи двадцяти» у Китаї Володимир Путін отримав задоволення від того, що більше не є ізольованим. Утім для нього це незавершена перемога, принаймні поки він не переконає своїх співрозмовників зняти санкції і закрити очі на російське вторгнення у Східну Україну.

Стівен Бланк вважає, що в майбутньому, попри порушення перемир’я, повної війни з Україною чи Європою не буде, але й миру, переконаний експерт, не буде також.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG