Доступність посилання

ТОП новини

Зневоднений півострів: чи погіршується забрудненість води в окупованому Криму?


Північно-Кримський канал
Північно-Кримський канал

Доки кримчани все частіше скаржаться російській владі півострова на дивний колір і запах проточної води, «головний санітарний лікар» Криму Наталія Пеньковська стверджує, що ситуація, навпаки, покращилася, порівняно з минулими роками. Нагадаємо, після анексії Криму Україна перекрила Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% потреб півострова. За повідомленням прес-служби підконтрольного Кремлю Міністерства екології Криму, частково проблему вирішили за рахунок перекидання води з Нижньогірського і Просторненського водосховищ, а також буріння нових свердловин.​

Кримський еколог Віктор Тарасенко пояснює, чому до місцевих жителів доходить неякісна вода:

‒ Північно-Кримський канал постачав водою весь східний Крим, але навіть тоді не вдавалося повністю очистити її від тонких хімічних забруднень. Тому, коли в ті ж регіони подають воду з гірських районів півострова, спочатку вона покращується, але фактично, при проходженні степових районів, промислових зон ми стикаємось із забрудненням. Тому, звичайно, її теж треба додатково очищати і для питних потреб, і для меліорації.

Жителька Бахчисарая: «Проблема у нас та ж сама, що і в усьому Криму: вода йде така слизиста, мильна, липка, брудна, чорна, руда навіть. Накип такий в чайниках буває, що пити неможливо. Не знаю, як з цією водою боротися. Ми дзвонимо у «водоканал» місцевий, але їм, мабуть, все одно».

Призначений Москвою «голова уряду» анексованого Криму ‒ Сергій Аксьонов: «Треба вжити заходів ‒ якщо необхідно, додаткові водовозки поставити на Старий Крим, щоб задовольнити попит людей. На воду треба поставити все, що є, мобілізувати у МНС, якщо буде потрібно».

Віктор Тарасенко вважає, що одними водовозками тут не обійтися:

Найбільша проблема ‒ це навіть не звідки взяти воду, а як її доставити до споживача без забруднень
Віктор Тарасенко

‒ Найбільша проблема ‒ це навіть не звідки взяти воду, а як її доставити до споживача без забруднень, а ще велике значення має каналізація: адже забруднені стоки потрібно правильно усунути. У Криму водопровід і каналізація часто прокладені поруч, у трубах з'являються проломи, і їх вміст змішується. Люди мають відстоювати право на чисту воду, писати в усі інстанції. Я хочу підкреслити, що ми насправді можемо забезпечити Крим власними водними ресурсами, але це вимагає комплексного підходу і великих вкладень. Зараз у цьому напрямку працюють недостатньо.

Екс-голова «Червоного хреста» в Севастополі Олександр Коваленко підкреслює, що настільки критичні проблеми з водою російська влада Криму вирішувати зобов'язана:

Якщо з крана йде брудна вода, пити її ні в якому разі не можна, а офіційно говорити при цьому, що вона нормальна, – це просто злочин
Олександр Коваленко

‒ Якщо з крана йде брудна вода, пити її ні в якому разі не можна, а офіційно говорити при цьому, що вона нормальна, – це просто злочин. До анексії в Севастополі варто було з крана піти хоч трохи рудуватій воді, як вмикалися всі адміністративні ресурси, і рішення проблеми знаходилося дуже швидко. Ніякі кустарні способи очищення в такому випадку не допоможуть. Треба рішуче вимагати від окупаційної влади вжити всіх заходів, тому що вони за всіма міжнародними законами зобов'язані піклуватися про населення окупованої території.

Оригінал – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG