Доступність посилання

ТОП новини

Суд в Астрахані 30 вересня розгляне клопотання про УДЗ Хайсера Джемілєва – Полозов


Хайсер Джемілєв
Хайсер Джемілєв

Радянський районний суд Астрахані 30 вересня розгляне повторне клопотання про умовно-дострокове звільнення (УДЗ) сина національного лідера кримських татар Мустафи Джемілєва Хайсера. Засідання призначене на 10:30 за київським часом. Про це повідомив адвокат Хайсер Джемілєва Микола Полозов.

«Я не думаю, що суд задовольнить це клопотання, тому що подача його була необхідна для нашої скарги в Європейський суд (з прав людини – ред.), яка вже там перебуває як доповнення, яке свідчить про незаконні дії Російської Федерації щодо громадянина України Хайсера Джемілєва. А також для підтвердження того, що всі засоби правового захисту щодо нього в Російській Федерації вичерпані», – розповів в коментарі проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії Микола Полозов.

На його думку, російський суд, найімовірніше, повторно відмовить його підзахисному в УДЗ, посилаючись на те, що йому неодноразово призначали стягнення, оскаржити ці стягнення захист не зміг через те, що у Джемілєва був викрадений паспорт громадянина України, без якого неможливо оформити довіреність для представлення його інтересів у суді щодо зняття стягнень.

«Керівництво колонії відмовилося завіряти доручення від його імені. Відповідно, нотаріус без паспорта засвідчити цю довіреність не зміг. І він був позбавлений можливості зняти ці стягнення. Я думаю, що вони будуть і в цьому суді формальним приводом для того, щоб залишити клопотання без задоволення», – додав адвокат.

28 квітня Астраханський обласний суд відмовив в умовно-достроковому звільненні (УДЗ) Хайсера Джемілєва.

10 липня 2015 року ЄСПЛ виніс рішення у справі Хайсера Джемілєва, постановивши звільнити його з СІЗО, а також зобов’язавши Росію не робити будь-яких дій, які можуть зашкодити здоров’ю українця. Однак справа досі не завершена, Росія не відповідає на запити української сторони про передачу Хайсера Джемілєва.

Хайсера Джемілєва звинувачували в тому, що в травні 2013 року він у дворі свого будинку в Бахчисараї вбив знайомого сім’ї Февзі Едемова з рушниці свого батька. Після анексії Криму російські слідчі органи вирішили розслідувати його справу заново. Хайсера вивезли з сімферопольського СІЗО у Криму до сусідньої Росії, у Краснодарський край.

Верховний суд Росії скоротив на півтора року термін ув’язнення в 5 років, визначений Краснодарським крайовим судом для Хайсера Джемілєва. При цьому Дніпровський суд Києва у квітні 2015 року визначив йому покарання у вигляді 3 років і 8 місяців позбавлення волі.

Хайсер Джемілєв відбуває покарання в Росії в Астраханській колонії № 10.

XS
SM
MD
LG