Доступність посилання

ТОП новини

Тарифи більші від 15% доходу? Уряд пропонує субсидію, а експерти критикують


Якщо оформити субсидію, то сплачувати за комунальні послуги домогосподарства будуть навіть менше, ніж до підвищення тарифів. В цьому запевняє прем’єр-міністр Володимир Гройсман і закликає не вірити «популістам», що стверджують протилежне. Експерти ж кажуть, що таке активне залучення людей до субсидіювання є бажанням влади зберегти позиції енергетичних монополістів і зупиняє зростання економіки. Втім, у людей немає вибору, адже підвищені тарифи є непідйомними для низьких зарплат, що не зростають.

​Якщо комунальні послуги з’їдають більше від 15% вашого бюджету, то різницю має покривати держава. На цьому наголошує Володимир Гройсман і заохочує українців активно оформляти субсидії. Він зазначає, що раніше, коли були занижені тарифи на газ, держбюджет напряму фінансував збитки теплокомуненерго і водоканалів. Це складало близько сотні мільярдів гривень, про які українці не знали.

Тепер держбюджет підтримуватиме кожне домогосподарство окремо у вигляді субсидії. Володимир Гройсман стверджує, що, отримуючи субсидію, родина сплатить навіть менше, ніж було до підвищення тарифів.

Людям, через потік брехливої інформації доносять, що їм доведеться платити в два-три рази більше. Це неправда і нісенітниця!
Володимир Гройсман

«Людям, через потік брехливої інформації, по-іншому назвати неможливо, доносять, що їм доведеться платити в два-три рази більше і в них не буде інших доходів. Але це неправда і нісенітниця! Тому наша позиція – говорити правду»

Популістськими рішеннями в уряді вважають заниження тарифів для населення рішенням місцевих рад. Місцеві бюджети просто закривають цю різницю своїми коштами, які могли б піти на розвиток міста, наголошує прем’єр. Ті, хто можуть сплачувати – мають це робити за ринковими цінами, хто не може – отримує субсидію, пояснює Володимир Гройсман.

Розмір субсидії зросте до 2500 гривень – Мінсоцполітики

В Україні 15 мільйонів домогосподарств. Субсидію, станом на вересень, отримує приблизно третина з них, зазначає міністр соціальної політики Андрій Рева. В порівнянні з минулим роком, майже в 3 рази більше людей отримали субсидії.

«В опалювальному періоді 2015-2016 років, середньомісячний розмір субсидії становив 1200-1400 гривень на домогосподарство. З початком опалювального сезону і автоматичного перерахунку, середній розмір субсидій виросте до 2000-2500 гривень на місяць», – розповів міністр Андрій Рева.

У Мінсоцполітики очікують, що в 2016 році за субсидіями звернуться близько 9 мільйонів домогосподарств. Це більше половини від домогосподарств в Україні

Масове субсидіювання порушує закони економіки – екс-міністр

Все працює на те, щоб надприбутки отримували монополісти, які сидять під державним дахом
Володимир Лановий

У розвинених країнах держава субсидує споживача, який міняє газове обладнання на альтернативне. А такі субсидії, як в Україні, мають охоплювати 3-5% населення країни, вважає Володимир Лановий, екс-міністр економіки. Те, що зараз відбувається в Україні, на його думку, порушує закони економіки і затягує її у прірву.

«В економіці несправедливо встановлюються ціни на газоенергетичний сектор. Невже цей сектор є пріоритетним і абсолютним? Уряд будь-якими способами намагається ці ціни оплатити, за цими надзвичайно високими ставками… Все працює на те, щоб надприбутки отримували монополісти, які сидять, до того ж, під державним дахом», – пояснює експерт.

​Масове субсидіювання спричиняє й приховування доходів, заради отримання пільги від держави, зазначає Руслан Крамаренко, екс-заступник міністра з питань житлово-комунального господарства України.

«Зараз же ніхто не контролює, яка зарплата, які доходи. Якщо хочеш – іди і отримуй субсидію. Вони ж рекламують. Питання не в тому, щоб контролювати. Держава не хоче це контролювати, вони хочуть просто закрити шалені гроші «Накнафтогазу», – каже Руслан Крамаренко.

​На Заході допомогу отримують адресно, кажуть експерти. Доводять низький рівень свого доходу і їм призначаються доплати.

Монетизація субсидій – це наступний крок уряду, наголошує Володимир Гройсман. Різницю мають виплачувати українцям грошима, які вони зможуть спрямовувати на енергоефективність.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG