Доступність посилання

ТОП новини

Ходорковський шукає заміну Путіну


Михайло Ходорковський (ліворуч) та Володимир Путін
Михайло Ходорковський (ліворуч) та Володимир Путін

Колишній голова компанії «ЮКОС» Михайло Ходорковський почав пошук кандидата на вибори президента Росії 2018 року, про що він повідомив у понеділок. Створений Ходорковським суспільно-політичний рух «Відкрита Росія» запустив проект «Замість Путіна», мета якого – вибрати альтернативного кандидата, якого можна буде обрати через два роки за підтримки екс-голови «ЮКОСа».

​Поки серед названих кандидатів, які можуть бути висунутими на посаду президента Росії, 14 осіб. Серед них і мер Єкатеринбурга Євген Ройзман, засновник «Яблука» Григорій Явлінський, голова ПАРНАС Михайло Касьянов, член політкомітету «Яблука» і екс-депутат псковського законодавчого зібрання Лев Шлосберґ.

Для висунення кандидата його згода не потрібна. Єдина умова – це законна можливість балотуватися на вищу посаду в країні. Саме через судимість не може претендувати на президентське крісло опозиціонер Олексій Навальний. Через наявність громадянства іншої країни на посаду президента Росії не можна висунути і Володимира Кара-Мурзу-молодшого. Однак він у новому проекті поряд із політологом Станіславом Бєлковським і політиком Володимиром Міловим виступає в ролі експерта. За словами Кара-Мурзи, щонайменше дивно говорити про відсутність альтернативи Путіну в багатомільйонній країні.

Володимир Кара-Мурза- молодший
Володимир Кара-Мурза- молодший

Образливо в 140-мільйонній країні говорити про те, що немає альтернативи якійсь одній людині
Володимир Кара-Мурза- молодший

«Так, ми дійсно перебуваємо в ситуації, коли пошук політичної альтернативи в нашій країні значно ускладнений. Коли, наприклад, одного з очевидних кандидатів на президента від опозиції в минулому році розстріляли на Великому Москворецькому мості, а інші перебувають хто в ув’язненні, а хто змушений був залишити країну. І тим не менше, навіть в такій ситуації, образливо в 140-мільйонній країні з величезною безліччю яскравих, талановитих, успішних, досвідчених людей говорити про те, що немає альтернативи якійсь одній людині», – зазначає Володимир Кара-Мурза- молодший.

Замість псевдоопозиції

Михайло Ходорковський уточнив, що не збирається висувати на майбутніх виборах свою кандидатуру. Він також сформулював ідею проекту.

Незмінна влада є синонімом корупції, поганого управління країною, неправової, слабкої, хоча і достатньо жорстокої держави
Михайло Ходорковський

«Незмінна влада є синонімом корупції, поганого управління країною, неправової, слабкої, хоча і достатньо жорстокої держави. Ми хочемо іншої, кращої долі для Росії в XXI столітті. Для цього ми оголошуємо проект «Замість Путіна». Його результатом стане висування нових політичних фігур на посаду президента Росії. Нас дістала і незмінна влада, і незмінна псевдоопозиція», – каже Ходорковський.

Під псевдо-опозицією екс-глава ЮКОСу має на увазі парламентські партії КПРФ, ЛДПР і «Справедливу Росію». Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, коментуючи проект Ходорковського, заявив журналістам, що підготовлений проект людьми, «безповоротно відірваними» від російських реалій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG