Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція в Білорусі не визнала вибори і влаштувала мітинг протесту


Микола Статкевич на опозиційному мітингу у Мінську. 12 вересня 2016 року
Микола Статкевич на опозиційному мітингу у Мінську. 12 вересня 2016 року

Мінськ – У Білорусі 11 вересня відбулися вибори парламенту, в якому абсолютну кількість місць знову посіли висуванці від органів влади, лояльні президенту Олександру Лукашенку.

Незважаючи не те, що, на відміну від попередніх виборів, до складу Палати представників Національних зборів потрапило 2 опозиційних депутати, опозиція визнала вибори нечесними, заявила про чисельні маніпуляції, фальсифікації та закликала своїх прибічників на протест у центрі Мінська.

Несанкціонована акція (мітинг та демонстрація до будинку ЦВК) тривала приблизно 2 години, а людей було близько півтисячі.

Опозиція у Білорусі хоче чесних виборів

Несанкціонована акція пройшла під гаслом «Вимагаємо справжніх виборів». До неї закликав лідер Білоруської соціал-демократичної партії («Народна громада»), кандидат на посаду президенти у 2010 році, колишній політв’язень Микола Статкевич. Прийшли і представники інших партій та рухів, пересічні білоруси.

Вони заявили, що нинішні вибори сфальшовані, а депутати фактично призначені виконавчою владою, що вибори взагалі не відбулися, бо більше від половини виборців їх проігнорували. Демонстранти вимагали «нових справжніх виборів», щоб усі кандидати мали можливість донести свою позицію, та головне, щоб був прозорий механізм підрахунку голосів. До чинної виборчої системи, яка діє під контролем виконавчої влади, довіри у них немає.

Уся білоруська опозиція фактично об’єдналася довкола цих вимог, але мітингувати прийшли не усі. Половина опозиційних партій та рухів фактично проігнорували цю акцію.

На виборах у Білорусі член комісії здала посвідчення і пішла (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

В опозиційному середовищі в Білорусі панує втома та зневіра у плідність як виборів, так і акцій протесту. У пересічних білорусів також немає віри, що тепер можна щось змінити в країні. А багато хто боїться наслідків, які були в Україні після Майдану, в тому числі і російська агресія. Тобто ця акція скоріше символічна, щоб показати, що є у суспільстві незгідні з існуючою недемократичною владною машиною, із незмінністю президента та «слухняністю» парламенту.

Демонстрантів не чіпали, щоб не дратувати Захід

Міліція добре підготувалася до несанкціонованої акції. Представників сил охорони правопорядку було багато, але вони не афішували себе та не розганяли протест брутально, що раніше було звичним явищем. Цього разу міліція лише виписала протоколи про порушення адміністративного кодексу організаторам акції та активним її учасникам, на яких, напевно, чекають штрафи.

Останнім часом президент Олександр Лукашенко розраховує на покращення взаємин із Заходом, на кредити, тому міліція не б’є і не затримує демонстрантів, що було раніше.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG