Доступність посилання

ТОП новини

«Агресія в Україні робить із Росії молодшого брата Китаю» – Джон Гербст


Джон Гербст
Джон Гербст

В Україну приїхав екс-посол США в Україні і один із чинних керівників дослідницького інституту Atlantic Council Джон Гербст. Головна ціль візиту – участь у щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES), яка після анексії Криму проходить у Києві. Гербст також зустрівся з експертами і активістами в Українському інституті майбутнього, де прочитав лекцію про можливі наслідки перемоги Дональда Трампа або Гілларі Клінтон на президентських виборах у США. В інтерв’ю Радіо Свобода він розповів, чому Кремль не розв’яже повномасштабну війну в Україні, як він ставиться до зусиль Володимира Путіна зробити з Росії «наддержаву», і чого хоче досягти Барак Обама перед тим, як піти з посади президента.

– І український президент, і деякі інші посадові особи доволі часто говорять про можливий повномасштабний наступ російських військ на Донбасі. Чи не може Володимир Путін використати такий хід, щоб вплинути на вибори у США?

– Я не думаю, що це пов’язані речі. Але якщо Путін відправить в атаку свою «червону армію» просто зараз, мабуть 20 чи 40 тисяч солдат, це може зіграти проти Дональда Трампа. Тому що це продемонструє, наскільки агресивною є нинішня російська влада. Я не думаю, що Путін зробить це. Я думаю, що він буде й далі загрожувати Україні, але не атакувати. Така атака була б небезпечна для нього самого.

– Нещодавно в одному з інтерв’ю Ви сказали, що і Дональд Трамп, і Барак Обама недооцінюють роль США як світового лідера. А чи можна сказати це про Гілларі Клінтон?

Путін дуже нашкодив Росії. Агресія в Україні робить з Росії молодшого брата Китаю

– Я думаю, що так зване «перезавантаження» було неправильною поведінкою. Я би сказав, що вона робила помилки. Але, як тільки «зелені чоловічки» з’явилися в Криму, вона одразу дуже чітко заявила – це агресія і ми маємо відповідно реагувати на це. Судячи з її публічних заяв, і того, що мені говорили її радники, я думаю, що у випадку її перемоги ми побачимо міцну і надзвичайну політику.

– Росія робила усе, щоб її сприймали як «наддержаву», якою був Радянський Союз. Як Ви вважаєте, їм це вдалося?

Путін послаблює власні позиції на Далекому сході, коли воює з Україною. Зі стратегічної точки зору – це безглуздя

– Я думаю, Володимир Путін зробив кілька тактичних кроків, які дозволили Росії виглядати сильною. Це схвалюють деякі світові лідери і дуже хвалять у деяких ЗМІ. Але зі стратегічної точки зору він дуже нашкодив Росії. Його економічна політика не робить з країни процвітаючу державу, а навпаки – призводить до зубожіння населення. А без сильної економіки міцну державу не побудуєш. Агресія в Україні робить із Росії молодшого брата Китаю... Самі китайці безконтрольно заселяють східну частину Росії. Путін послаблює власні позиції на Далекому сході, коли воює з Україною. Зі стратегічної точки зору – це безглуздя.

– Деякі експерти в США очікують від Барака Обами кроків, на які він раніше не міг зважитися через можливу втрату рейтингу. Чи ви очікуєте цього від нього?

– Часом Барак Обама проводив політику, не враховуючи можливе падіння рейтингу. Він робив це, коли відчував себе впевненим у тому чи іншому питанні. Наприклад, він зробив так із реформою системи охорони здоров’я, переговорами з Іраном чи діями в Сирії. Отож, не думаю, що для нього рейтинги є найважливішими. Звісно, нинішня адміністрація Білого дому хоче отримати якійсь договір стосовно Донбасу, поки Обама залишається президентом (президентські вибори в США відбудуться 8 листопада 2016 року), але не думаю, щоб вони дуже вірили в таку можливість. Також не думаю, що вони погодяться на якісь компроміси, тому що від цього вони виглядатимуть слабкими.

– Коли Ви були послом США в Україні, Юрій Луценко реформував Міністерство внутрішніх справ. Тепер він реформує Генеральну прокуратуру. Чи не розповідав він Вам про свої успіхи? Про різницю в роботі тоді й зараз.

– Я сподіваюсь зустрітися із ним цього тижня. Не можу сказати, щоб ми листувалися чи зустрічалися з того моменту, коли він очолив Генеральну прокуратуру. Щодо реформ у 2005 році, то їх майже не було. Треба віддати належне Віктору Ющенку як демократу, але він не зробив майже нічого для боротьби із корупцією.

В останні два роки одна тільки реформа в газовій сфері, а саме встановлення однакової ціни для усіх, це величезне досягнення

З іншого боку в останні два роки одна тільки реформа в газовій сфері, а саме встановлення однакової ціни для усіх, це величезне досягнення. Ще одна важлива робота – це реформування банківського сектору в останні два роки.

Обидва прем’єри і президент зробили дуже багато у боротьбі з російською агресію, але гірше справляються із антикорупційним реформуванням

Повільно йдуть судова реформа і реформа в прокуратурі, ми всі сподівалися, що вони будуть більш стрімкими... Обидва прем’єр-міністри і президент зробили дуже багато у боротьбі з російською агресію, але гірше справляються із антикорупційним реформуванням.

– Цього тижня Ви маєте взяти участь у форумі YES. Які Ваші очікування від нього?

– Я намагаюсь приїжджати в Україну десь раз на два місяці. Велика частина моєї роботи – в Atlantic Council, робити все, щоб у Вашингтоні, Києві і західних столицях, таких як Берлін, Брюссель і Лондон, підтримували реформи в Україні, допомагати Україні в боротьбі проти російської агресії.

На форумі завжди збираються дуже розумні люди з України і всього світу, можна буде добре поспілкуватися.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG