Доступність посилання

ТОП новини

Соціальна підтримка переселенців стимулює люмпенізацію? (Огляд преси)


Газета «День» інформує, що фінансування витрат на утримання переселенців після анексії Криму та початку війни на Донбасі коштувало українським платникам податків у період від 2014 до 2016 року майже 6 мільярдів гривень. А загальні соціальні виплати склали майже 55 мільярдів гривень. Сьогодні, після двох років війни, дописувач видання, парламентарій Віктор Романюк переконує, що такі значні вливання абсолютно не стимулюють людей до підприємництва і самозайнятості. Не сталося ні економічного зростання, ні соціалізації незаселених територій, а лише активний відтік найбільш активного прошарку населення за межі України з одночасною швидкою люмпенізацією тих, хто розраховує на підтримку держави. Відтак, обраний шлях мінімального державного протекціонізму, без створення стимулів до праці та підприємництва переселених громадян, не відповідає інтересам держави і суспільства, переконує дописувач «Дня».

«Газета по-українськи» стверджує, що на початку бойових дій на окупованій частині Донбасу найчастіше відбирали майно і захоплювали підприємства. Рекет удалося придушити. Але побільшало нападів, крадіжок і насильства, зазначає експерт видання. Окупований регіон повертається у лихі 1990-і.

Цього тижня у парламент повинен надійти проект держбюджету на 2017 рік, інформує газета «Сегодня». Як стверджують у Кабміні, пріоритет фінансування – це національна безпека і оборона, на яку планується виділити щонайменше 5% від ВВП. Тобто близько 129 мільярдів гривень. Однак ці гроші призначені абсолютно для всіх силових структур, включаючи армію, яка в умовах війни може отримати суму вдвічі меншу, ніж необхідно для її нормального функціонування, вважають експерти газети. Держава фінансує Збройні сили так, ніби країна, як і раніше, живе в умовах мирного часу, зазначає видання у статті «Скільки коштує армія».

Сьогодні активно просувається ідея створення в Україні Єдиної помiсної православної церкви, згідно з якою вона мусить об’єднати в собі усі гілки православ’я України. Однак, як стверджує газета «Україна молода», ідеєю намагається скористатись УПЦ (Московського патрiархату). Про те, чи буде Єдина помiсна православна церква справді українською, йдеться в публікації «Гібридна війна на церковному фронті».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG