Доступність посилання

ТОП новини

Чи зможе Запоріжжя стати «туристичною Меккою» України?


Острів Хортиця у Запоріжжі
Острів Хортиця у Запоріжжі

Запоріжжя – Санаторії та бази відпочинку на Азовському узбережжі, легендарний острів Хортиця – це найвідоміші туристичні принади Запоріжжя, які приносять реальні доходи регіону. Станом на перше вересня цього року надходження до бюджету від туристичного збору перевищили 1 мільйон гривень, повідомив очільник департаменту культури і туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації Владислав Мороко. Втім, експерти кажуть: самих лише цікавих історичних, природних та культурних об’єктів недостатньо, аби привабити туриста.

Чи зможе Запоріжжя стати «туристичною Меккою» України?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Основну частину надходжень від туристичного збору цьогоріч дали місця відпочинку на Азовському узбережжі, каже директор департаменту культури і туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА Владислав Мороко. Основний потік туристів складають українці майже з усіх регіонів країни, зауважує він.

Ми навіть візуально бачимо, що до нас автотранспортом їдуть Дніпро, Харків, Черкаси, Полтава, найближчі. А залізничним транспортом їде вся Україна
Владислав Мороко

«У нас раніше були основна маса відпочивальників – Білорусь, Росія. 2013-й, 2014-й, 2015-й роки – це об’єктивно провальні, їх тут не могло бути. Змінилась і географія. Ми навіть візуально бачимо, що до нас автотранспортом їдуть Дніпро, Харків, Черкаси, Полтава, найближчі. А залізничним транспортом їде вся Україна. Наприклад, той же потяг Львів – Маріуполь туристично спрямований на курорти Бердянщини», – каже Владислав Мороко.

Є що показати туристам і в самому Запоріжжі, яке традиційно вважають індустріальним центром. У самісінькому серці міста знаходиться легендарний острів Хортиця з історико-культурним комплексом «Запорізька Січ». Туристичний сезон тут закінчується у листопаді. Цьогоріч, за попередніми даними, кількість туристів на Хортиці зросла порівняно з 2014-2015-им роками, каже директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко.

«Спостерігається певне зростання, але є тенденція зменшення коштів у людей. Тобто кількість відвідувачів збільшується, а кількість людей, які замовляють туристичні послуги – зменшується. І такого зросту відчутного в надходженнях ми поки не спостерігаємо», – ділиться Максим Остапенко.

Інфраструктура та якість обслуговування

Є в місті й інші привабливі для туризму об’єкти. Так, старший викладач кафедри туризму та готельно-рестораної справи Класичного приватного універстету та член Запорізької обласної туристичної федерації Ірина Дашевська пропагує ідею розвитку промислового туризму у Запоріжжі. Каже, самих лише туристичних цікавинок недостатньо, аби привабити людей до регіону. Суттєвого вдосконалення потребує інфраструктура області – як звичайна, як-то дороги, громадський транспорт, так і спеціально збудована для туристів.

Недостатньо готелів, готельних закладів різного, а особливо, туристичного класу. Це одна з найважливіших проблем
Ірина Дашевська

«Недостатньо готелів, готельних закладів різного, а особливо, туристичного класу. Це одна з найважливіших проблем. Тут і система закладів харчування, яка б відповідала рівню, стандартам певним обслуговування туристів. І власне інформаційні туристичні офіси», – пояснює фахівець.

Експерт наголошує: спеціальна інфраструктура також має відповідати міжнародним стандартам туристичної галузі, які цього року прийняла Україна.

Втім, не всі питання розбудови туристичної інфраструктури можуть бути вирішенні на рівні регіону, каже директор Національного заповідника «Хортиця». Від 2012-го року установа має мінімальну фінансову підтримку з боку Міністерства культури, якому підпорядкована.

В цьому році обласний бюджет виділив субвенцію саме заповіднику «Хортиця» для добудови інфраструктури на «Запорізькій Січі» і модернізації будівлі музею історії запорізького козацтва
Максим Остапенко

«В цьому році обласний бюджет виділив субвенцію саме заповіднику «Хортиця» для добудови інфраструктури на «Запорізькій Січі» і модернізації будівлі музею історії запорізького козацтва. Але все ж таки ми маємо пам’ятати, що ми – об’єкт національний, і хочеться свідомої підтримки від центральної влади, в системі якої ми працюємо», – зауважує Максим Остапенко.

Туристичний бренд регіону

Допоможе привабити гостей до області, каже Ірина Дашевська, і більш активне просування власного туристичного бренду на загальноукраїнському рівні.

«Цього року на всесвітній конференції в Києві під егідою всесвітньої туристичної асоціації, яка була присвячена брендінгу територій і дестинацій (географічна територія, яка є привабливою для туристів завдяки наявності унікальних або специфічних туристично-рекреаційних ресурсів та відповідної інфраструктури, доведених до споживачів у вигляді готового туристичного продукту – ред.), були представлені бренди багатьох туристичних регіонів і міст, курортів України. А ось Запоріжжя – ні міста, ні області – не було», – розповідає вона.

Експерт каже: мільйон гривень – це дуже невеликий прибуток від туризму для Запоріжжя, але для його збільшення потрібно системно розвивати туристичну інфраструктуру регіону та приводити рівень обслуговування туристів до міжнародних стандартів.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG