Доступність посилання

ТОП новини

В окупованому Криму бюджетників залякують, змушуючи йти на вибори до Держдуми Росії – правозахисники


В окупованому Росією українському Криму працівників бюджетних підприємств і установ примушують голосувати на майбутніх виборах до Державної думи Російської Федерації. Про це повідомили правозахисники, до яких надійшли скарги з декількох міст окупованого півострова. Президент України Петро Порошенко закликав країни-члени «Групи семи» і Європейського союзу не визнавати легітимності парламентських виборів Росії, які Москва намагається провести в окупованих Криму й Севастополі. Крім того, спостерігачі ОБСЄ, як заявив голова місії, не стежитимуть за голосуванням до Держдуми Росії в Криму.

Подробиці Радіо Свобода розповіла керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Ольга Скрипник
Ольга Скрипник

– До нас в Кримську правозахисну групу надійшло кілька звернень, всі вони з різних міст Криму, але приблизно однакові: «керівництво» бюджетних підприємств викликає співробітників і зобов'язує їх з'явитися на вибори під загрозою того, що в разі неявки вони повинні писати пояснювальну на ім'я «керівника» і пояснювати, чому вони не ходили голосувати. Якщо співробітник посилається на Конституцію Російської Федерації, що вибори – це справа абсолютно добровільна, йому ставлять в провину те, що він не виконує «свій громадянський обов'язок», і в такому випадку буде ставитись питання про професійну придатність чи непридатність. Таким чином, людей залякують втратою робочого місця, щоб вони з'явилися на виборчу дільницю.

(Верховна Рада України звернулася до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей і міжнародних організацій із закликом не визнавати вибори в Держдуму Російської Федерації на території Криму і Севастополя, які призначені на 18 вересня – ред.)

– Про яку кількість звернень йдеться?

– На сьогоднішній день ми знаємо мінімум про чотири підприємства в чотирьох різних містах. Але цілком можливо, що така практика поширюється і на інші підприємства.

– Це великі організації?

– Одна з них – це навчальний заклад, тобто йдеться про викладацький склад. Там – приблизно 150 співробітників.

– Як «керівництво» збирається контролювати процес? Адже людина може прийти на дільницю, але зіпсувати бюлетень або забрати його з собою...

– Важко сказати, чи будуть це контролювати. У нас немає відомостей, що людям кажуть, за кого голосувати. Важлива сама явка. Можливо, їх будуть супроводжувати співробітники підприємства і відмічати у журналі, можливо, ні. Яку форму контролю виберуть, я поки не знаю.

– З такою формою адміністративного тиску люди в Криму раніше не стикалися? Чому вони скаржаться?

– Скаржаться, бо обурені такою формою адміністративного тиску. Багато людей не бажають йти на вибори з різних причин. Нас запитують, як поводити себе в цій ситуації, як можна себе захистити, в разі якщо людина не хоче йти на вибори.

– До виборів ще кілька днів. Наскільки заздалегідь людей почали «готувати» до них?

– Перше повідомлення ми отримали минулого тижня, тобто за два тижні до дня виборів.

Робота правозахисників ускладнюється тим, що жителі окупованого Криму, які звернулися до них, бояться втратити роботу і не готові звертатися з офіційними скаргами. Про це розповіла Радіо Свобода координатор громадського руху «Крим-SOS» Таміла Ташева.

Серед тих людей, які зверталися до нас безпосередньо, жоден з них не готовий говорити про ситуацію публічно, тому що це може призвести до репресій
Таміла Ташева

– Серед тих людей, які зверталися до нас безпосередньо, жоден з них не готовий говорити про ситуацію публічно, тому що це може призвести до репресій. Тому сигнали є, про тиск говорять правозахисні та інші організації, але документально підтвердити це ми, на жаль, не можемо.

– Ви стикалися раніше з подібними скаргами в Криму?

– Такі звернення до громадських правозахисних організацій надходили в 2014 році, коли були «вибори» до «місцевих органів влади» на території Криму. Як і зараз, насамперед скаржилися «державні службовці», працівники бюджетної сфери, тобто лікарі, вчителі.

– Основна загроза – це звільнення?

– Так, і ще погрожують більш ретельним контролем за роботою. Подібне було і коли відбувалися якісь масові заходи, на яких потрібно було показати явку, наприклад, «кримськотатарське свято» в травні цього року. Працівників бюджетної сфери, лікарень, вчителів вузів і середніх освітніх установ змушували виходити на такі заходи. У нас немає доказів, що до тих, хто не виходив, були застосовані якісь санкції, що когось звільнили. Це більше схоже на спосіб залякування. З іншого боку, ви знаєте, що Меджліс кримських татар засудив ці вибори і закликав співвітчизників не йти на голосування. Але дуже багато людей продовжують працювати в бюджетній сфері, і якщо на них чинитимуть тиск, можливо, вони підуть голосувати. Окупаційна влада зможе використовувати це в своїх цілях.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG