Доступність посилання

ТОП новини

Лідери угруповань «ДНР» і «ЛНР» оголосили одностороннє припинення вогню


Олександр Захарченко (л), Ігор Плотницький
Олександр Захарченко (л), Ігор Плотницький

Лідери сепаратистських угруповань на сході України «ДНР» і «ЛНР» оголосили, що припинять вогонь на Донбасі опівночі з 14 на 15 вересня.

У записаних зверненнях, оприлюднених на російському телебаченні 13 вересня, лідер сепаратистів у Донецьку Олександр Захарченко заявив, що в угрупованні «ДНР» «повністю віддані» Мінським угодам і вважають їх «єдиним виходом».

Захарченко заявив, що видав указ, який забороняє бойовикам відкривати вогонь у відповідь «на провокації київських силовиків». Він закликав владу України наслідувати приклад сепаратистів.

Голова угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький зробив схожу заяву.

Це вперше підтримувані Росією бойовики виступили з ідеєю одностороннього перемир’я.

На лінії контакту сторін між вільною й окупованою частинами Донбасу вже багато разів проголошували режим припинення вогню, але він щоразу порушувався. Чергова домовленість про перемир’я з нагоди Дня знань, 1 вересня, була досягнута на переговорах Тристоронньої контактної групи наприкінці серпня. Відтоді інтенсивність бойових дій значно знизилася, але впродовж останніх днів розпочинається нова ескалація.

Як повідомили у штабі АТО, за добу 12 вересня на Донбасі загинули троє військових, один зник безвісти, ще 15 були поранені. Українська влада заявляє, що повністю дотримується Мінських угод і звинувачує підтримуваних Росією бойовиків у порушеннях.

XS
SM
MD
LG