Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики продають дані про «реєстрацію» авто українським військовим – водій з Донецька


Спочатку «реєстрація» транспортних засобів, яку угруповання «ДНР» запровадило на підконтрольній йому території, була добровільною. З червня жителі територій, підконтрольних «ДНР», яке в Україні визнане терористичним, обов'язково повинні вносити до «реєстру» свої автомобілі. Що думають про новий «порядок» місцеві водії, і чого вони бояться на українських блокпостах?

З червня на окупованій частині Донецької області бойовики «запровадили» «порядок обов'язкової реєстрації» транспортних засобів у «МВС» угруповання «ДНР». У приватного підприємця з околиці Донецька, який побажав не називати ім’я з міркувань безпеки, – два автомобіля. Він має час до жовтня 2016-го, щоб «зареєструвати» свій вантажний автобус. До лютого 2017-го – легковик. Адже в новому «порядку» зазначено: автівки парного року випуску власники повинні «зареєструвати» цього року, непарного – наступного.

Цей підприємець та інші жителі окупованої території бояться ставити автомобілі на «облік» у місцевому «МВС». Тут подейкують, що бойовики продають дані українським військовим.

«Знайомі розповідали, що на українських блокпостах у водіїв вилучають авто за подвійну реєстрацію, – каже донецький підприємець. – І виходить так: якщо проігноруєш новий порядок, місцеві «ДАІшнки» збагатяться за мій рахунок, а поставиш на «облік» в «ДНР» – машину заберуть». Чоловік часто їздить у справах до Маріуполя та до родичів у Київ.

У тексті «документа», виданого бойовиками, зазначено: «Номерні знаки і документи, видані українською владою, при «реєстрації» у «МРЕВ» «ДНР» не вилучатимуться. Однак у графі «особливі відмітки» вказуються дані українських документів».

З номерами «DPR» можна в’їжджати лише в Росію

Інший водій упевнений, що таким «порядком» бойовики хочуть зробити жителів «ДНР» нев’їзними на підконтрольну Україні територію, адже з номерами «DPR» можна в’їжджати лише в Росію.

Не переймаються через новий «порядок» лише ті, хто не виїжджає за межі території, контрольованої «ДНР». «У нас своя «держава», тому це нормально, що тут має бути «своя реєстрація» автомобілів. В Україні, Росії ж є, і в нас буде», – ділиться думками містянин.

Існує категорія водіїв-«псевдопатріотів», які просто наклеюють наліпку «ДНР» на українські номерні знаки. Я розмовляла з п'ятьма такими чоловіками. Вони сказали, що не збираються виконувати новий «порядок», поки смажений півень не клюне.

У підконтрольному бойовикам донецькому «ДАІ» «Донбас.Реалії» повідомили: незважаючи на те, що новий «порядок» «чинний», обов'язкова «реєстрація» – не така і обов'язкова. «Втім, варто «реєструвати», адже ми не знаємо, що буде завтра», – зазначив працівник «ДАІ».

Нині окупованим Донецьком їздять багато автомобілів з номерами «DPR» і триколором на них.

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG