Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина опинилася в центрі дипломатичного скандалу після пропозиції виключити її з ЄС


Жан Ассельборн, архівне фото
Жан Ассельборн, архівне фото

Угорщина опинилася в центрі дипломатичного скандалу після пропозиції міністра закордонних справ Люксембургу Жана Ассельборна виключити її з Європейського союзу через порушення нею засадничих європейських цінностей, зокрема, у ставленні до біженців.

Керівник МЗС Угорщини Пейтер Сійярто звинуватив люксембургського колегу в незнанні внутрішньої ситуації у цій країні, передає кореспондент Радіо Свобода.

Він висловив переконання, що, спорудивши заслін із колючого дроту і паркан на своїх південних кордонах, Угорщина зараз і в історичному минулому захищала саме Європу. Правий політик пригрозив опонентові-соціалісту, що угорці висловлять свою думку щодо квот ЄС на розподіл біженців і «політиків на кшталт Жана Ассельборна» вже 2 жовтня на референдумі, що мав би, на думку уряду Угорщини, відкинути всі майбутні плани Євросоюзу щодо розподілу біженців по країнах-членах.

Сійярто також назвав заяву Ассельборна «дуже серйозною образою Угорщини і угорського народу».

Уранці в німецькій газеті Die Welt було оприлюднене інтерв’ю Жана Ассельборна, який, зокрема, вважає, що Угорщина заслуговує на тимчасове чи й постійне виключення з лав Євросоюзу через обмеження в ній свободи слова й незалежності судів і будівництво на кордоні захисної загорожі від утікачів із зон воєнних конфліктів.

Сам Ассельборн, який перебував із візитом у Москві, заявив, що мав на увазі не виокремити якусь країну, а наголосити на загальній необхідності для ЄС берегти свої засадничі цінності.

На заклик виключити з ЄС країну-члена вже критично відреагували міністри закордонних справ Німеччини, Австрії, Чехії, а також президент Чехії Мілош Земан.

XS
SM
MD
LG