Доступність посилання

ТОП новини

У Чорногорії тепер є «казацьке військо», яке очолив російський генерал


Група російських байкерів та казаків у місті Котор
Група російських байкерів та казаків у місті Котор

Белград – Група російських байкерів та казаків у місті Котор на Адріатичному узбережжі в Чорногорії заснували так зване «Балканське казацьке військо». Головним oтаманом призначили російського генерала Віктора Заплатіна, який заявив, що вже 16 років працює в Сербії. Його заступником і отаманом Чорногорії став Слободан Пейович, котрий називає себе полковником.

Cвятий Петро Цетінський сказав: Молімся Богу й тримаймося Росії
Слободан Пейович

У зверненні до кількох десятків зібраних у церкві святого Миколая Слободан Пейович наголосив: «Брати, святий Петро Цетінський сказав: Молімся Богу й тримаймося Росії».

Пейович назвав неприйнятною офіційну політику Чорногорії, котра минулого року подала заявку про вступ до Північноатлантичного альянсу. Він цей альянс назвав «кліткою» для народів регіону й нагадав, що НАТО 17 років тому «жорстоко бомбардувало Сербію».

Гості з Росії вручили чорногорським казакам російський прапор та булаву, яку благословив місцевий священик. Православна ієрархія в Чорногорії підпорядкована Сербській православній церкві й завжди виступає з позицій Белграда. Учасники церемонії не сказали, скільки казаків матиме новозасноване «військо» та чим воно буде займатися.

У Сербії кілька років тому заснували так звану «Посольську казацьку станицю святосавську». Її представники заявляють, що основним завданням місцевих казаків є розвиток стосунків із Росією, яку називають «маяком, що світить народам у темряві Балкан», плекання патріотичних традицій та виховання молоді. В урочистостях та парадах, які казаки влаштовують, беруть участь кілька десятків осіб, переважно літнього віку, обов’язково й представники посольства Росії.

Повідомляють насамперед бульварні ЗМІ

До чорногорських казаків звернулися й керівники так званої Спілки добровольців Донбасу, генерал Геннадій Темніков та Сергій Степін. Він чорногорським казакам нагадав, що перед ними широке поле діяльності. Степін сказав: «Спілка добровольців Донбасу, голова спілки Олександр Юрійович Бородай та керівник Андрій Юрійович Пінчук вітають перше казацьке коло в країнах Балкан».

Група російських байкерів та казаків у місті Котор
Група російських байкерів та казаків у місті Котор

Перед прибуттям до Котора російські байкера відвідали православні церкви й монастирі в Чорногорії, Сербії, Греції та Болгарії, оскільки однією з їхніх основних цілей є з’єднання православних народів. Їхні лідери при кожній нагоді зазначають, що високо цінують підтримку, яку надають їм лідер боснійських сербів Мілорад Додик та режисер Емір Кустуріца, якого глибоко поважають через те, що він є великим шанувальником російського президента Путіна. Сербські урядовці офіційно не визначаються щодо казаків у їхній країні та регіоні. Про їхню діяльність повідомляють насамперед бульварні ЗМІ.

А коли йдеться про заснування балканського казацтва, чорногорські журналісти кажуть, що церемонія була привабливішою для закордонних туристів аніж для місцевих мешканців.

  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG