Доступність посилання

ТОП новини

Видворення росіянки, запідозреної у зв’язках з ісламістами, розсварило СБУ і правозахисників


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

У вівторок Служба безпеки України повідомила про примусове повернення громадянки Росії, уродженки Дагестану, з України до Росії, через ймовірну причетність до екстремістського угруповання «Ісламська держава». Жінка кілька днів тому прибула до Харкова авіарейсом зі Стамбула, але, як повідомляється, не змогла пояснити прикордонникам і правоохоронцям мету приїзду до України. Окрім того, її депортували з Туреччини за зв’язки з ісламістами. Натомість правозахисники кажуть, що жінку депортували з України із грубими порушеннями законодавства і що перед тим співробітники харківського управління СБУ з нею некоректно поводилися.

Амінат Бабаєва, громадянка Росії, прилетіла до Харкова зі Стамбула у п’ятницю, 9 вересня, де пробула до 11 вересня. Їй відмовили в пропуску на територію України через нібито зв’язки з угрупованням «Ісламська держава». При підході до зони паспортного контролю в аеропорту Амінат запропонували пройти до службового приміщення прикордонної служби.

В СБУ повідомили: «Жінка не змогла пояснити мету свого візиту до України, окрім того, що її депортували з Туреччини за причетність до діяльності міжнародної терористичної організації ІДІЛ».

Радіо Свобода в харківському обласному управлінні СБУ розповіли, що на прикордонному контролі аеропорту одразу запитали про мету перебування в Україні і за що жінка була депортована з Туреччини.

«Є протокол, все записано. Коли її запитали, чому вас видворили з Туреччини, вона заявила – за причетність до організації ІДІЛ», – розповів співробітник СБУ, який побажав не називати його імені.

Натомість керівник Харківської правозахисної групи Євген Захаров вважає поведінку співробітників прикордонної служби та представника СБУ в аеропорту «беззаконним неподобством». До Амінат Бабаєвої, що перебувала у транзитній зоні, тривалий час під різними приводами не пропускали адвокатів, про що є заява до поліції. Її випустили з аеропорту тільки після тривалих переговорів адвоката з прикордонною службою, за втручанням регіонального представника омбудсмена у Харківській області Валентини Вельцен, розповів Євген Захаров. За його словами, адвокатові не дозволяли надати правову допомогу Амінат майже дві доби.

«Амінат відмовили у перетині державного кордону України під вигаданим приводом про те, що вона не змогла підтвердити мету своєї подорожі до України, хоча на неї та її подругу був заброньований номер в готелі у місті Святогірськ. Вона сюди приїхала, оскільки її депортували з Туреччини, там вона жила в родині вихідців з Росії, які підозрюються в причетності до тероризму. Але справа в тому, що ми знаємо, за останніми подіями, коли в Туреччині є підозра причетності до тероризму, то таких людей затримують, арештовують і саджають у в’язницю, а не депортують. Я так вважаю, що її депортували з Туреччини через те, що вона може бути причетною до чогось там. Це не правда, що Амінат Бабаєва плуталася в свідченнях, не могла відповісти на запитання прикордонників, вона все чітко сказала», – коментує затримання Євген Захаров.

Джерела Радіо Свобода в харківському управлінні Служби безпеки України наголошують, що у вилученому телефоні та планшеті Бабаєвої було фото людей характерного вигляду у військовій формі, схожій на ту, яку носять бойовики угруповання «Ісламська держава».

Її практично викрали з приміщення Державної міграційної служби, тим паче вона не збиралася їхати до Росії – Захаров

За інформацією правозахисників, Амінат Бабаєва не хотіла повертатися до Росії, де її рідних викликали до ФСБ через начебто екстремізм. Тепер в Росії її може спіткати жорстоке поводження і не виключені тортури з боку силових органів, припускають в Харківській правозахисній групі.

Як розповів Євген Захаров, у зв’язку з небезпекою, що могла чекати на неї в Росії, Амінат Бабаєва після прибуття до Харкова планувала просити політичного притулку в Україні, проте наштовхнулася на «насилля з боку спецслужбовців» просто в харківському офісі Державної міграційної служби.

«Наші співробітники бачили на власні очі, як цю жінку викрали в приміщенні Державної міграційної служби за адресою: вулиця 23 Серпня, 13А. Приїхали люди з СБУ, один був той, хто її допитував в аеропорту, тому ми точно знаємо, що це з СБУ, і вони їй запропонували піти на бесіду. Вона зателефонувала адвокату, той попросив її зачекати: «Поки я приїду, ніяких бесід», – просив він її. Раптом невідомі схопили Амінат і силоміць вивели її на вулицю, як виявилось, у приміщенні відділу був запасний вихід. Її подруга, яка зустрічала в аеропорту Амінат і постійно супроводжувала усюди, змогла прорватися крізь кордон молодиків і побачила, як її насильно саджають до машини і вивозять. Те, що СБУ офіційно написало на своєму сайті, що вона добровільно поїхала до Російської Федерації, – це брехня. Її практично викрали з приміщення Державної міграційної служби, тим паче вона не збиралася їхати до Росії. Ще один аргумент на користь насильницького видворення з України, це те, що всі речі Амінат Бабаєвої залишилися в готелі, вона їх не взяла з собою. Якби вона бажала їхати добровільно до Росії, то вона, мабуть, зібралася б і їхала не на машині невідомо якій, а звичайним пасажирським транспортом», – зазначив Радіо Свобода Євген Захаров.

«Всі дії велися на добровільній основі»

У харківському СБУ спростовують обвинувачення Захарова. У відомстві Радіо Свобода запевнили, що ніхто з їхніх співробітників насильно не виводив і не вивозив Бабаєву з приміщення Державної митної служби. Навпаки – їй забезпечили законний спосіб перетину кордону. «Ми вас запевняємо, що всі дії велися на добровільній основі, ніякого насилля щодо Бабаєвої не застосовували. Ми з нею спілкувалися спокійно», – каже співробітник харківського СБУ.

В СБУ кажуть: якщо з’явилася інформація про ймовірну причетність громадянки до терористичної організації, вони й діють – не пропускають в Україну «небезпечних людей».

За даними СБУ, щотижня з Харкова до інших країн з різних причин відправляють 2–3 людини. Втім, правозахисники наполягають, що «насильницьке» видворення людини за кордон, як у випадку з Бабаєвою, – не перший факт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG