Доступність посилання

ТОП новини

Поради замість зброї? Що дасть Україні призначення нового радника з питань оборони від США


Джон Філіпп Абізаїд
Джон Філіпп Абізаїд

8 вересня американський міністр оборони Еш Картер оголосив на зустрічі зі своїм українським колегою Степаном Полтораком про призначення колишнього голови Центрального командування збройних сил США, відставного генерала Джона Абізаїда старшим радником з питань оборони вищого військового керівництва України. Офіційна мета цього призначення ‒ приведення української армії «у відповідність із західними принципами і стандартами».

На перший погляд, такий крок свідчить про те, що Сполучені Штати намагаються зробити все можливе, щоб гарантувати: Київ буде готовий дати відсіч подальшій російській агресії проти України. Про те, чого на практиці варто очікувати українцям від цього призначення, в інтерв'ю «Крим.Реалії» розповів полковник армії США у відставці з понад тридцятирічним досвідом бойового офіцера, військового аналітика, стратега і регіонального фахівця щодо Росії, Євразії та Близького Сходу Джилберто Вільяермоса.

Джон Абізаїд ‒ реальний бойовий офіцер, вчений і дипломат, він проводив військові операції у 27 країнах
Джилберто Вільяермоса

«Джон Абізаїд ‒ реальний бойовий офіцер. 65-річний солдат, вчений і дипломат, він, перебуваючи на посаді голови американського Центрального командування (ЦЕНТКОМ), керував контингентом чисельністю у 250 тисяч солдатів, і проводив військові операції у 27 країнах, розташованих у Африці, на Аравійському півострові, в Центральній і Південній Азії, а також на Близькому Сході. Абізаїд пішов у відставку 1 травня 2007 року після 34 років служби. Зараз він ‒ науковий співробітник Інституту Гувера при Стенфордському університеті і Почесний голова Центру боротьби з тероризмом у Вест-Пойнті», ‒ повідомив Вільяермоса.

При цьому американський полковник попереджає: не зважаючи на реальні заслуги нового радника і його бойовий досвід, його призначення з боку адміністрації Обами може бути важливим більшою мірою для зміцнення жорсткої антиросійської риторики і підвищення шансів Гілларі Клінтон на президентських виборах, ніж для реальної військової допомоги Україні.

«Дійсно, з 2014 року Сполучені Штати виділили на допомогу Києву понад 760 мільйонів доларів. Ця сума була виділена на додачу до мільярда доларів кредитних гарантій, виданих новому українському уряду з метою допомогти у проведенні політичних і економічних реформ, а також для зміцнення безпеки держави, зокрема й армії. США через міжнародні організації надали також понад 70 мільйонів доларів гуманітарної допомоги для втікачів з Донбасу за лінією НКО. Абізаїд є ще одним з майже дюжини американських економічних і технічних експертів, які консультують українські міністерства і місцеву владу», ‒ перераховує Джилберто Вільяермоса.

Американський експерт нагадує: у період з серпня 2014 року до вересня 2015 року Міністерство оборони США уклало договори з американськими компаніями на поставки в Україну радіоприймачів, безпілотних літальних апаратів і відстежувальних радарів. Окрім того, медичне обладнання та велика кількість нічних прицілів вже доставлені до Києва.

Слабкість Вашингтона передалася і нашими союзниками у НАТО
Джилберто Вільяермоса

«Але при цьому адміністрація Обами наразі бере участь у продажі зброї більш ніж на мільярд доларів у Саудівську Аравію ‒ країну, відому експортом радикального ісламу і підтримкою ісламських екстремістів в усьому світі, ‒ і зволікає в наданні Києву летальної зброї для самозахисту зі страху засмутити Росію. Слабкість Вашингтона передалася і нашими союзниками у НАТО. Зовсім недавно тільки Литва стала першою країною НАТО, яка надала Україні летальну допомогу у вигляді 150 тонн боєприпасів для стрілецької зброї», ‒ підкреслює аналітик.

Саме тому Джилберто передбачає, що Абізаїду доведеться зіткнутися у Києві з низкою проблем.

«По-перше, йому потрібно буде не порушити наказів свого начальства з Держдепартаменту, яке боїться засмутити Росію, і буде чинити спротив будь-яким рішучим заходам для підтримки Києва і його Збройних сил, що порушують політику «Росія у першу чергу». Вашингтон буде робити все можливе, щоб перешкодити реальним планам Абізаїда», ‒ попереджає полковник Вільяермоса.

Другою проблемою експерт називає корупцію в українському уряді і застій в економіці, що не вселяє великої довіри до України у Сполучених Штатах. Абізаїду доведеться спробувати переконати як уряд і військових у Києві провести реальні зміни і реформи, так і Вашингтон ‒ в тому, щоб дати Києву більше часу.

Наявність радикальних елементів в українських збройних силах значно ускладнює американську військову допомогу
Джилберто Вільяермоса

«По-третє, наявність радикальних елементів в українських Збройних силах значно ускладнює американську військову допомогу. Три сотні тренерів, яких відправили в Україну для підготовки Національної гвардії країни, зіткнулися з тим, що не могли допустити до навчання деякі добровольчі батальйони, зокрема, «Азов», у зв'язку з заявами про грубі порушення прав людини з їхнього боку. Справа в тому, що всі іноземні підрозділи, підготовлені американськими військовими, мають бути перевірені з точки зору дотримання прав людини, і затверджені Державним департаментом і Конгресом. Проте «Азов» є одним з найефективніших бойових формувань, які борються з підтримуваними Росією сепаратистами», ‒ визнає Вільяермоса.

Четвертою проблемою є недостатня, з точки зору американського керівництва, готовність української армії боротися за свою країну. Так само, як і певний відсоток дезертирства, і той факт, що частина військових перейшли на бік окупантів, а так само і те, що і уряд в Києві, і українські служби безпеки і розвідка досі рясніють прихильниками Росії і їхніми агентами, підриваючи зусилля США зі створення надійних українських Збройних сил.

«По-п'яте, відновлення української армії, що складається з приблизно 250 тисяч чинних солдатів (половина з яких ‒ призовники), ‒ це величезне і складне починання, яке розтягнеться на роки, і буде коштувати не мільйони, а мільярди доларів. Ця робота може бути виконана тільки спільно з нашими партнерами (як членами НАТО, так і тими, хто формально не входить до Альянсу) відповідно до довготривалого стратегічного плану. На момент російської анексії Криму боєздатними були лише кілька десятків тисяч українських солдатів і лише кілька танків, бойових броньованих машин і артилерійських знарядь. Два десятиліття зневажливого ставлення до армії і її постійне недофінансування привели Збройні сили Києва у жахливий стан, яким росіяни з легкістю скористалися. З того часу українська армія пройшла довгий шлях, але їй ще треба чимало вдосконалювати», ‒ попереджає американський полковник.

Головною проблемою для Вашингтона є те, що будь-які дії США і їхніх союзників зі зміцнення безпеки України, можуть у результаті спровокувати Росію, що може наблизити війну.

Поставка цієї зброї у кількості, достатній для стримування або відбиття агресії з боку Росії, і тренування українських солдатів щодо її використання потребує часу
Джилберто Вільяермоса

«Саме це привело до того, що США і їхні європейські партнери відмовилися забезпечити українську армію такою потрібною летальною зброєю, особливо зброєю класу «земля-повітря» і протитанковими ракетами для відображення російських військово-повітряних і танкових атак. Поставка цієї зброї у кількості, достатній для стримування або відбиття агресії з боку Росії, і тренування українських солдатів щодо її використання потребує часу», ‒ міркує Джилберто Вільяермоса.

«Без підтримки або відповідного фінансування генерал Абізаїд може зіткнутися з нездійсненним завданням. Будемо сподіватися, що нова адміністрація Вашингтона забезпечить і його, і Київ інструментами, необхідними для стримування або відбиття російської агресії», ‒ робить висновок американський експерт.

Оригінал публікації – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG