Доступність посилання

ТОП новини

Бюджет на 2017 рік. Економіка мала б зрости на 3 відсотки (Огляд преси)


Сьогодні Кабмін розгляне проект бюджету-2017, який, згідно з регламентом, до 15 вересня треба подати до Верховної Ради. Формуючи цей документ, влада, як стверджує газета «Сегодня», хоче вирішити відразу кілька завдань. По-перше, мова йде про забезпечення витрат на оборону в розмірі 5% від ВВП. По-друге, в 2017-му Мінфін пропонує підвищувати соціальні стандартиі тричі, а в цьому році мінімальна зарплата і пенсія для українців зростали лише двічі. І по-третє, все це влада хоче реалізувати в рамках підтвердженого урядового прогнозу, який обіцяє в 2017 році зростання економіки на 3% (зараз – 1%) при інфляції в 8,1% (зараз – 14%). Наскільки реальні плани Кабміну і чи не перетвориться основний фінансовий документ країни-2017 в бюджет проїдання, розбиралася газета «Сегодня».

Газета «День» пише, що введення 10-річної заборони на експорт необробленої деревини зменшило масштаби вирубки лісу. Однак в уряді стверджують, що через мораторій зросла контрабанда деревини. Зокрема, кругляк стали вивозити під видом дров. Парламентарі ж у відповідь кажуть, що й контрабанда, і масові вирубки сосни, які сьогодні можна спостерігати в лісах Західної України – відповідальність уряду. Саме дії, чи коректніше сказати бездіяльність, Кабінету міністрів, на думку депутатів, і є причиною повного хаосу в регулюванні лісової галузі. Детальніше з проблемою «День» знайомить в публікації «Український ліс стрімко втрачає дерева і... репутацію».

Чи повстали б українці, якби влада мала такі величезні доходи від нафти й газу, як у Росії? Навряд, – стверджує в тижневику «Країна» російський політолог Михайло Тульський. Він вважає, що епіцентрами можливого розпаду Росії будуть Татарстан і Північний Кавказ. Експерт тижневика також переконує, що сьогодні усі гроші сконцентровані в руках Путіна – через його друзів, яких зробив мільярдерами. Найбільші олігархи фактично не є власниками своїх статків, а тільки управляють ними, переконаний експерт тижневика «Країна».

Завтра – рівно два роки, як в Україні почалася люстрація. Газета «Сегодня» нагадує, що 16 вересня 2014 року під тиском громадськості і довгих суперечок був ухвалений Закон «Про очищення влади». За даними Мін'юсту, 99% чиновників, які потрапляли під критерії, звільнені або пішли самі. Газета «Сегодня» розібралася, скільком чиновникам довелося піти, з якими проблемами стикалися люстратори, і куди йдуть працювати звільнені. Заголовок статті – «Два роки люстрації: фініш, провали і солодке».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG