Доступність посилання

ТОП новини

«Футболісти хочуть розвиватися, а в Криму розвитку немає» – Олег Комуняр


Максим Кошелєв

В Україні вирішили відновлювати кримські футбольні клуби. Навіщо створена Федерація футболу Криму? Які перспективи у фактично перезапущеної сімферопольської «Таврії»? І які справи з футболом на анексованому півострові? Про це говоримо з віце-президентом Федерації футболу Криму на громадських засадах Олегом Комуняром.

Футбольний переїзд. Як кримський футбол відновлюють на материковій Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:21:47 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Сімферопольський стадіон «Локомотив» сьогодні майже безлюдний. Після анексії кримські футболісти ізольовані не тільки від європейського, а й від російського футболу. Українська футбольна федерація відмовляється передати документи кримських гравців, ця позиція незмінна і збігається з позицією УЄФА. У цьому впевнений член виконкому української Федерації Артем Франков. На півострові створений «Кримський футбольний союз», який проводить чемпіонат прем'єр-ліги з участю 8 команд із 8 кримських міст. УЄФА, організація, яка керує європейським футболом, дала згоду на проведення чемпіонату, проте повністю ізолювала кримських футболістів від міжнародного футболу.

‒ З нами на зв'язку один з керівників клубу вболівальників команди «Таврія», а віднедавна віце-президент Федерації футболу Криму на громадських засадах Олег Комуняр. Олеже, на материку Федерацію футболу Криму відтворили наприкінці серпня. Для чого це було зроблено?

Футболісти хочуть розвиватися, а в Криму розвитку немає
Олег Комуняр

Комуняр: Такий орган має бути в складі Федерації футболу України. Головне завдання ‒ відродження футбольного клубу «Таврія». Ми не можемо проводити чемпіонат Криму ‒ вийшла б така ж бутафорія, як зараз на півострові. Для мене важливо допомагати молодим футболістам, які зараз займаються в дитячій і юнацькій школах у Криму, влаштувати охочих у команди, навчальні заклади на материку. Тому що майбутнього у дітей в Криму немає. Ще до створення федерації діти і батьки писали мені, що було б непогано, якби хтось допоміг їм. Адже футболісти хочуть розвиватися, а в Криму розвитку немає.

Олег Комуняр
Олег Комуняр

‒ У Херсоні був відтворений і клуб «Таврія». Що представляє зараз цей клуб?

Комуняр: Ту ж «Таврію», що й раніше. Футболістів, тренерів і небайдужих людей, які сприяють становленню клубу. Відродження клубу спочатку було ініціативою уболівальників, ще від весни 2014-го. Тоді повним ходом ішла війна і було не до футболу. Через рік до нас приєднався Сергій Куніцин, який зараз очолив Федерацію футболу Криму на материку. Нинішній тренер «Таврії» ‒ Сергій Шевченко, кримчанин, уже відомий роботою в цьому клубі. Кримчанин у складі поки лише один, є хлопці з Херсонської, Київської, Донецької областей. Молода, досить перспективна команда. Звичайно, нам важко було б стартувати навіть з другої ліги ‒ на це потрібно набагато більше ресурсів і коштів. Звичайно, футбол подешевшав через війну, кризу. Витрати на команду стали набагато менші. Однак це великі гроші, їх треба десь брати, а віддачі ніякої, окрім моральної.

‒ Чи не засмучують уболівальників програші команди?

Купити м'яч і 11 футболок ‒ це ще не створити команду

Комуняр: Поки ставляться з розумінням.Хлопці дуже стараються, їм незручно перед уболівальниками за поразки. Їм непросто, адже купити м'яч і 11 футболок ‒ це ще не створити команду.

‒ Голова Федерації фуболу Криму Сергій Куніцин говорив, що у футболістів з'являється інтерес до відтвореної на материку «Таврії».

Комуняр: Так, але цих людей потрібно фільтрувати. Щоб це не були зрадники, які, грубо кажучи, поїхали грати до Криму на потіху окупанту.

‒ Російські чиновники впевнені, що футбол у Криму є. Наприклад, заступник міністра спорту Росії Наталя Паршикова вважає, що «Кримський футбольний союз» відбувся. Хоча «президент» цього «союзу» зі спеціальним статусом УЄФА Юрій Вітоха не такий оптимістичний ‒ за його словами, боротьба за міжнародне визнання організації поки безуспішна. Виходить, спеціальний статус обмежує кримський футбол межами півострова?

У вихідні на стадіоні було людей 200 ‒ ось і весь місцевий футбол

Комуняр: Звичайно. Це не професійний статус. Вітоха сам прекрасно розуміє, що ніякого визнання не буде, далі формального статусу справа не піде. Це розповіді для місцевих. До речі, в Криму цими вихідними було дербі, яке раніше збирало дуже багато людей. Тепер на стадіоні було людей 200. Ось і весь місцевий футбол.

‒ Які перспективи у гравців у кримських клубах на півострові?

Комуняр: Молоді дітися нікуди, грати ж десь треба. А переїжджають до Криму футболісти, які на материку вже непотрібні. На завершенні кар'єри або у них є проблеми. Їм обіцяють якісь гроші, зобов'язання часто вже не виконують. Нещодавно переїхав Олег Гуменюк ‒ ще один зрадник. Треба ж розуміти, куди їдеш. І те, що в кримські клуби беруть гравців тієї ж колишньої «Таврії» або з материка ‒ теж частина пропаганди.

‒ Олеже, що зміниться для кримського футболу з обранням нового президента УЄФА?

Крим, як Хатіко: все чогось чекає. Одні чекають міст, інші ‒ нового президента УЄФА

Комуняр: Крим, як Хатіко: все чогось чекає. Одні чекають міст, інші ‒ нового президента УЄФА. Це нічого не змінить. До речі, про суддів. Після анексії, коли загалом перестала існувати Федерація футболу Криму, кримським суддям, які судили професійні матчі, на материку довелося йти в інші федерації. Але, думаю, зараз їхня проблема вирішиться.

‒ Де базуватиметься материкова сімферопольська «Таврія», коли найближчі ігри?

Комуняр: Клуб базуватиметься в місті Бериславі, найближча гра буде 24 вересня в Плисках Київської області. Берислав обрали тому, що там є інфраструктура, хоч і стара, і немає інших клубів. У Херсоні є «Кристал», і ужитися було б складніше. У Бериславі на матчі приходить досить багато людей. До речі, до нас уже їздять і з Криму. Фани раді відновленню команди і розуміють, що її треба підтримувати в скрутний час.

Оригінал – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG