Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії маніпулюють словами генсекретаря ОБСЄ про війну на Донбасі


Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзаннієр. Архівне фото
Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзаннієр. Архівне фото

Низка російських видань повідомила, що нібито офіційний представник Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) спростував твердження про присутність російських військових на частині території Донбасу, яка нині непідконтрольна українській владі. Однак генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзаннієр не заявляв, що російських військових немає на окупованій частині Донбасу, про це йдеться на сайті Stopfake.org.

Сайти посилаються на заяву від 9 вересня генерального секретаря ОБСЄ Ламберта Дзаннієра, який був з офіційним візитом в Україні. На початку новини у ЗМІ зазначали, що, за словами генсекретаря ОБСЄ, військових Росії в зоні проведення бойових дій на Донбасі немає.

«Російських силовиків немає в зоні проведення військової операції на Донбасі, заявив генсекретар ОБСЄ Ламберто Дзаннієр журналістам в Києві» – так писали «РИА Новости», «Рен ТВ», «Русская весна», «Правда.ру», «Свободная пресса» та інші.

Після цього ЗМІ додають, що на сході України присутні військові «з інших регіонів»: «При цьому він зазначив, що на Донбасі присутні військові з інших регіонів, не уточнивши, з яких саме. Генсекретар ОБСЄ зазначив, що на Донбас надходить іноземна техніка і паливо».

Також російські видання подають таку цитату Ламберто Дзаннієра: «Ми продовжуємо говорити, що це гібридний конфлікт, і гібридний конфлікт передбачає присутність гібридних військових. Коли мене запитують, чи присутні там російські об’єднання, то я, за інформацією наших спостерігачів, кажу, що цих об’єднань там немає».

Як зазначають журналісти Stopfake.org, генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзаннієр не заявляв, що російських військових немає на території окупованої частини Донбасу.

«Спочатку він сказав, що спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ не можуть підтвердити присутність на сході України «Russian units». Слово «units» в англійській мові може означати частину, підрозділ або об’єднання. Тобто Ламберто Дзаннієр сказав, що спостерігачі СММ ОБСЄ не фіксували перебування військових, які мали б формальні знаки відмінності, такі як російські шеврони, нашивки тощо», – наголошують у Stopfake.org.

Після цього представник ОБСЄ заявив, що спостерігачі фіксують постійне оновлення військової техніки і що її кількість не зменшується, незважаючи на бойові втрати військових підрозділів угруповань «ДНР» і «ЛНР». Дзаннієр додав, що паливо і амуніція теж приходять з іншої держави. Крім того, ОБСЄ фіксує присутність військових з інших країн, які стверджують, що приїхали як приватні особи, і вони «заперечують будь-які зв’язки, або офіційні зв’язки, з російськими структурами, принаймні, коли ми говорили з ними», повідомляло інформагентство «Інтерфакс-Україна».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG