Доступність посилання

ТОП новини

Нові-старі справи Генпрокуратури проти Кернеса і Добкіна


У готелі, де живе Кернес, провели обшуки (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

У готелі, де живе Кернес, провели обшуки (відео)

У Харкові у четвер Генеральна прокуратура за силової підтримки СБУ з ранку і до пізньої ночі проводила обшуки двох соратників – народного депутата України від «Опозиційного блоку» Михайла Добкіна та міського голови Геннадія Кернеса (партія «Відродження»). За словами генерального прокурора України Юрія Луценка, їх підозрюють у створенні злочинного угруповання, метою якого було заволодіти землею.

​Впродовж кількох днів слідча група Генпрокуратури шукатиме документи з організації кооперативної схеми з розкрадання 654 гектарів землі Харкова на суму 4 мільярди гривень, зазначив Луценко. Йдеться про створення 63 ЖБК, засновниками яких були близькі родичі або наближені до них особи та передачу земель комунальної власності у кооперативну за безпосередньою участю начальників департаментів міської ради.

За інформацією Генеральної прокуратури, махінації з землею тривали впродовж 2008–2010 років. А в цей період Михайло Добкін обіймав посаду міського голови, а Геннадій Кернес був секретарем міської ради. Впродовж дня обшуки проводилися в помешканні Геннадія Кернеса, що розташоване в готелі «Національ», та в будинку родини Добкіних.

Керівництво міста Харкова створило злочинну організацію, потім готувало документи про фіктивні житлові кооперативи, яким передавало комунальну землю. Деякі документи ми знайшли
Юрій Луценко

Обидва фігуранти справи заявили про політичне переслідування з боку, ймовірно, міністра МВС України Арсена Авакова, та й із генпрокурором Юрієм Луценком у них, м’яко кажучи, не добрі стосунки через старі конфлікти.

«Нам треба довести, що керівництво міста Харкова, за нашою версією, створило злочинну організацію, потім готувало документи про фіктивні житлові кооперативи, яким передавало комунальну землю. Потім власниками цих земель ставали люди, пов’язані з організаторами цієї схеми… деякі документи ми знайшли», – повідомив Юрій Луценко.

Луценко про схеми «дерибану»

Генеральний прокурор заявив, що земля в Харкові віддавалася за схемою, схожою на ту, яку у свій час застосовував екс-мер Києва Леонід Черновецький.

«Всі, хто живе в Києві, цю схему знають. «Незабвенный Космос», він же міський голова Черновецький, брав 100 студентів, оформляв їх як кооператив, відводив їм землю, у той самий день вони віддавали цю землю через нотаріуса потрібним людям», – зазначив Луценко.

А схема по-харківськи, за словами Луценка, виглядала так: «Керівництво міста оформляло житлові кооперативи і надавало їм міську землю. Щасливцями на землю в центрі Харкова, в престижних районах Харкова ставали: наближені до керівництва міста люди, члени родин міського керівництва, їхні бізнес-партнери, політичні діячі міста Харкова, причому з різних політичних сил, і останнє – судді міста Харкова та співробітники правоохоронних органів. Це схема про те, як еліта Харкова роздерибанила понад 600 га міської землі».

Також Луценко зазначив, що у Генпрокуратури є підстави вважати, що над реалізацією злочинних схем із привласнення земельних ділянок працювали як самі Кернес із Добкіним, так і міські депутати, директори департаментів міської ради, ба більше – фігурують народні депутати. Юрій Луценко каже, що Генпрокуратура може ініціювати зняття Верховною Радою недоторканості з підозрюваних народних депутатів, якщо зможуть виявити «факты, наприклад особисті підписи, документи».

Натомість тандем Добкін-Кернес одностайні в оцінці – нинішня земельна справа присвячена їм виключно з політичних мотивів.

Серед аргументів на користь таких тверджень, їхні адвокати наводять «вік» самого кримінального провадження.

Кернес назвав обшуки політичними і заперечив чутки про втечу (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

«Ми сьогодні дізналися з обґрунтування судової санкції на обшук, що справа порушена 8.11.2014 року. Кримінальне провадження порушене за трьома статтями: стаття 191 ч. 5, це розкрадання в особливо великих розмірах, ст. 364, посадовий злочин, і 255-а – створення злочинної організації. Два роки Генпрокуратура розслідувала справу. І от із приходом нового генпрокурора почали проводитися ті чи інші слідчі дії. Раніше жодного разу до нас не зверталися», – заявила адвокат Геннадія Кернеса Юлія Плітньова.

Адвокат коментує спробу обшуку в будинку Михайла Добкіна (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Ця справа чисто політична. Землю виділяє виключно міська рада. Не міський голова, не секретар міської ради
Юлія Плітньова

Два політики переконують, що сьогодні вперше почули про існування «земельної справи».

«Ця справа чисто політична. Землю виділяє виключно міська рада. Не міський голова, не секретар міської ради, не директор юридичного департаменту, а депутати міської ради. До того, як виділяється земля, проходять певні узгодження в, зокрема, державних органах влади», – наголосив Геннадій Кернес.

За його словами, сліди політичного замовлення можуть тягнутися до давнього його політичного опонента – міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, народного депутата України Антона Геращенка та Юрія Луценка, з яким так само є багаторічна неприязнь.

А народній депутат від «Опоблоку» Михайло Добкін пов’язав ранковий візит силовиків до будинку його родини з тиском на опозицію і безпосередньо на нього та його товариша Геннадія Кернеса.

Як харків'яни відреагували на обшуки в помешканні Кернеса – опитування
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

«Я хочу сказати, що йдеться не про конкретні земельні ділянки. Тут Генпрокуратура вирішила оскаржити в суді процедуру виділення земельних ділянок. Особисто я сьогодні вперше почув про цю справу. Генпрокуратура вважає, що ті документи, які шукають, зможуть свідчити про скоєння якихось протизаконних дій. Я ж, як юрист, на відміну від генпрокурора, давно вивчив ці документи, бо, а ви маєте про це знати, – починаючи з 2014 року, з цього самого питання, але не в рамках цієї кримінальної справи, я пройшов уже 5 судів. Чотири із яких виграв. А 5-й суд знову призначив новий розгляд. Я виграв справу стосовно того, що нібито щось не правильно оформлював», – пояснив свою позицію Михайло Добкін, який прямо у себе вдома, як запевняє, віддав усі документи, що цікавили прокурорів.

Жодних політичних мотивів, це перша наша справа, яка потім буде дублюватися в інших містах
Юрій Луценко

А тим часом генеральний прокурор України Юрій Луценко заперечив політичні мотиви виникнення земельної справи проти Добкіна і Кернеса.

«Жодних політичних мотивів я не вбачаю, бо обшуки відбуваються у людей, які в різні періоди були в різних партіях і різного спрямування. Тому будь-які закиди в політизації процесу відкидаю, хоча б тому що це перша наша справа, яка потім буде дублюватися в інших містах», – сказав Луценко.

Міський голова Геннадій Кернес також зазначив, у зв’язку з поширеними чутками в соцмережах, що не збирається нікуди тікати за кордон і надалі житиме і працюватиме в Харкові, назвавши нинішні обвинувачення безперспективними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG