Доступність посилання

ТОП новини

У ядерному сховищі під Севастополем Росія розмістила 6 ядерних боєголовок – Джемілєв


Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв в американській столиці під час форуму «Україна у Вашингтоні», організованому спільним фондом США та України, заявив, що окупаційна російська влада нарощує ядерну міць в Криму. Про це повідомляє «Голос Америки».

«Ядерне сховище, колись покинуте під Севастополем, що називається урочище Кизилташ, після окупації Криму відремонтували. За нашими даними, там вже 6 ядерних боєголовок», – сказав Джемілєв.

Росія перетворила півострів на потужну військову базу, відтак повертати Крим силою – ідея погана, бо від півострова нічого не залишиться, додав Джемілєв.

Виступ Мустафи Джемілєва про страждання кримських татар в окупації, без перебільшення, уважно слухали усі.

Серед аудиторії, яка прийшла поговорити про російську агресію, Крим, санкцій та економіку України, більшість – американці: члени Конгресу, експерти з міжнародної політики, представники української діаспори.

«Ми сьогодні об’єднані, як ніколи. Труднощі та небезпеки, які існують сьогодні в моїй країні, – це виклик та загроза для всього світу і для США також», – звернувся до присутніх посол України у США Валерій Чалий.

Запрошені на форум спочатку позитивно відгукнулись про Україну, її людей та історію, потім перейшли до засуджень російської агресії, підкреслювали важливість виконання Мінських домовленостей, говорили про санкції та вказували на головні проблеми України.

«Українці заслуговують на значно кращих лідерів, ніж у них були за останні 25 років, враховуючи і сьогоднішніх. Дві найбільші загрози сьогодні для України – це путінські війська та корупція», – зауважує Інституту Макейна Девід Креймер.

Представник Конгресу Марсі Каптур каже: «Роль Конгресу в першу чергу не лише забезпечити утримання санкцій, але й посилювати їх проти Росії за анексію Криму, вторгнення на схід України. Санкції також можуть бути як в енергетичному, так і у фінансовому секторах. Так само ми повинні продовжувати військову підтримку та військові тренування в Україні».

Експерти на форумі знову заговорили про надання Україні летальної зброї, адже конфлікт не вщухає.

«Ми маємо повноцінний військовий конфлікт, тож і вирішувати це питання доведеться у військовий спосіб. Я думаю, всі ми повинні подумати над тим, якого результату ми хочемо досягти і чи буде він прийнятний для нас», – зазначив виконавчий директор Інституту Макейна Курт Волкер.

Російської агресії в Україні можна було б уникнути ще в 2008 році, запропонувавши план для вступу в НАТО. Це б зупинило Путіна. Ці події конгресмен з українським корінням Еліот Енгель називає помилкою.

«Я думаю, це була помилка. Якби ми прийняли Україну, то путінська агресія не була б такою потужною, якою ми бачимо її сьогодні», – сказав він. Також конгресмени, які відвідали форум, додали: незалежно хто стане наступним президентом США, Україну тут й надалі підтримуватимуть.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG