Доступність посилання

ТОП новини

Події в Україні і «Центральна Європа під вогнем пропаганди»


Монітори в ньюзрумі телеканалу Russia Today
Монітори в ньюзрумі телеканалу Russia Today

Ні Захід, ні Схід. Чимось середнім відчуває себе більшість жителів трьох країн Центральної Європи, що відповідали на запитання соціологів про геополітичну орієнтацію своїх держав.

Опитування, проведене братиславським дослідним центром GLOBSEC у співпраці з чеськими та угорськими соціологічними службами і опубліковане під назвою «Центральна Європа під вогнем пропаганди», принесло безліч цікавих і несподіваних результатів. Їхній загальний підсумок: багато жителів регіону стали скептиками і песимістами щодо Євросоюзу та НАТО, а російська пропаганда, яка все активніше діє в цих країнах, знаходить чимало вдячних слухачів, читачів і глядачів. Рівень довіри до «альтернативних» ЗМІ, значна частина яких, на думку медіаекспертів, є частиною російського пропагандистського апарату, досяг 24 відсотків в Чехії, 17 відсотків – у Словаччині і 16 відсотків – в Угорщині.

Результати опитування, які вже названі деякими коментаторами в трьох країнах «шокуючими», для Радіо Свобода коментує аналітик дослідницького центру GLOBSEC Даніель Міло.

Даніель Міло
Даніель Міло

Агресію Росії в Україні, анексію Криму більшість громадян сприймають як менш небезпечні, порівняно з тим, що відбувається в Західній Європі, де ми бачили останнім часом великі теракти, де зберігається напружена ситуація з мігрантами

– Респондентам ставили і запитання про те, що вони вважають найбільшою загрозою безпеці своїй державі. Перші два місця посіли біженці та ісламський тероризм. Росія опинилася на 3-4 місці. Зазначу при цьому, що навіть спроби серйозного терористичного нападу в жодній з наших країн за всі ці роки, на щастя, не було. Так само, як не було і масового припливу біженців – за винятком Угорщини, де ця ситуація тривала лише кілька місяців влітку 2015 року та зійшла нанівець. Проте те, що діється на схід від наших кордонів – агресію Росії в Україні, анексію Криму, – більшість громадян сприймають як менш небезпечні, порівняно з тим, що відбувається в Західній Європі, де ми бачили останнім часом великі теракти, де зберігається напружена ситуація з мігрантами. Припускаю, що свою роль тут відіграє висвітлення всіх цих проблем в ЗМІ. Події в Україні майже зникли з поля зору громадськості в Центральній Європі в той час, як про трагедії у Франції і Бельгії говорили і писали дуже багато.

– Чи може таке зникнення «східної» тематики бути якось пов'язане з пропагандистськими зусиллями Кремля в вашому регіоні?

Відзначаємо зростання активності проросійських проектів в інтернеті, можна говорити про їхню скоординовану діяльність

– Певною мірою так. Хоча в цілому причин того, чому, наприклад, у Словаччині найбільш сильно виражена проросійська орієнтація, можна назвати кілька. Було б надто великим спрощенням все звалювати на пропаганду. Безумовно, вона тут діє, ми, як і колеги в сусідніх країнах, відзначаємо зростання активності проросійських проектів в інтернеті, можна говорити про їхню скоординовану діяльність. Судячи з усього, йдеться про спробу цілеспрямовано впливати на громадську думку в напрямку, який відповідає інтересам Росії. Але, повторю, причин більше. Це і енергетична залежність від Росії, у випадку зі Словаччиною – майже повна. Це і спогади, і уявлення, пов'язані, наприклад, зі звільненням нашого регіону радянською армією в кінці Другої світової війни. Ці давні симпатії автоматично переносяться на нинішню Росію. Ну і, нарешті, ті самі наративи, які поширює російська і проросійська пропаганда: уявлення про «слабкий Захід», «безглуздий Північноатлантичний альянс (НАТО)», «нефункціональний ЄС» і так далі. Ці ідеї потім повторюють представники місцевих крайніх, екстремістських політичних сил, але потроху вони починають проникати і в мейнстрім.

– Чи можна якось переламати негативні для прихильників прозахідної орієнтації тенденції в громадській думці – і що, на Вашу думку, потрібно для цього зробити?

В цьому регіоні діє російська пропаганда, яка несе з собою певні загрози. Треба чітко орієнтувати силові структури на боротьбу з «гібридними» погрозами

– Ми в рамках цього соціологічного дослідження підготували разом з чеськими та угорськими колегами деякі рекомендації. Можу їх в стислому вигляді викласти. По-перше, потрібно називати речі своїми іменами: відкрито заявити, що в цьому регіоні діє російська пропаганда, яка несе з собою певні загрози. В цьому плані є деякі зрушення – наприклад, помітна увага, яка приділяється цій проблемі в щорічних звітах чеської контррозвідки BIS і словацької SIS. Непогано було б, щоб з цього приводу висловилися і високопоставлені політичні представники. По-друге, треба чітко орієнтувати силові структури на боротьбу з «гібридними» загрозами: пропаганда – лише одна з них. По-третє, важливо розробити власну стратегію в контексті нинішньої інформаційної війни. Поки в нашому регіоні ми бачимо в кращому випадку реакцію: щось сталося, поширилася якась перекручена інформація – влада і ЗМІ починають пояснювати, як йдуть справи насправді. Ми самі інформаційних приводів не створимо. Але ж потрібно пояснювати громадськості, які цінності ми підтримуємо, чому країни регіону – в НАТО і ЄС, які вони отримують від цього вигоди... З цим пов'язана і підтримка якісної журналістики, яка інформує, зокрема, про зовнішню політику. Ну і останнє – не забувати про систему освіти. Медійна грамотність повинна бути включена в навчальні курси. Треба розвивати критичне мислення у школярів і студентів, тому що саме ця соціальна група, як показало наше дослідження, більше за інших схильна вірити дезінформації і пропаганді. У них рівень довіри до так званих «альтернативних» ЗМІ удвічі вищий, ніж у населення в цілому.

Повний текст матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG