Доступність посилання

ТОП новини

Форум YES. Успіхи України вражають, але потрібна суперідея – Тімоті Аш


13-а щорічна зустріч «Ялтинської європейської стратегії» (YES) в Києві. 16 вересня 2016 року
13-а щорічна зустріч «Ялтинської європейської стратегії» (YES) в Києві. 16 вересня 2016 року

На сході Україна захищає європейські цінності, каже президент України. Цю ідею підтримують деякі з провідних європейських інтелектуалів, проте відкритим залишається питання з інвестиційним кліматом в Україні. За словами закордонних фінансистів, країна має обрати собі суперідею і залучати під неї інвестиції. Українські експерти більш прагматичні: вони скаржаться на тиск на фіскальної служби і занадто складні регуляції.

​Україна сьогодні захищає не лише власну безпеку, а також Європу і її цінності. Агресія на сході продовжується, і для зупинення війни Росія має, перш за все, забезпечити сталий режим припинення вогню, заявив президент України Петро Порошенко на відкритті міжнародної конференції «Ялтинської європейської стратегії» (YES) – щорічної зустрічі.

Ключові тези Порошенка на відкритті форуму YES у Києві (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:53 0:00
Це не «громадянська війна», це не «внутрішній український конфлікт». Це агресія Росії проти суверенної держави. Українська сторона демонструє кроки до мирного врегулювання. А що ж Росія робить? Нічого
Петро Порошенко

«Це не «громадянська війна», це не «внутрішній український конфлікт». Це агресія Росії проти суверенної держави. Сьогодні українська сторона демонструє добру волю, відповідальність і робить цілком чіткі кроки до мирного врегулювання. А що ж Росія робить? Відповідь проста: «нуль», нічого не робить», – заявив Порошенко.

Президент пообіцяв, що Україна не піде на поступки, поки прогрес у сфері безпеки не продемонструє на переговорах російська сторона. Тільки цієї ночі було більше ніж 30 обстрілів з боку бойовиків, повідомив президент. Також Порошенко пообіцяв, що вже 17 вересня Росія може повернути одного з полонених – Володимира Жемчугова. З осені минулого року він перебуває в полоні бойовиків.

Значного прогресу на мінських переговорах немає, каже представник України в Тристоронній контактній групі в Мінську, екс-президент України Леонід Кучма. Зустрічі тривають по 5–8 годин, але більша частина часу іде на обговорення обстрілів і уточнення деталей щодо інших проблем у сфері безпеці, повідомив Кучма в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода.

Усе, що обговорюється на усіх рівнях, залишається лише обговоренням. Головного прогресу, про який сьогодні говорив президент, а саме припинення військових дій, немає
Леонід Кучма

«Ми з вами бачимо, що усе, що обговорюється на усіх рівнях, залишається лише обговоренням. Головного прогресу, про який сьогодні говорив президент, а саме припинення військових дій, немає. Вже після підписання загальновизнаного меморандуму інша сторона відхопила собі ще півтори тисячі квадратних кілометрів. І вони хочуть їх собі залишити, але ми свою землю не продаємо», – заявив Кучма. Представник України в Мінську наголосив, що проводити вибори на окупованих територіях наразі не можна, але можна вже зараз готувати й ухвалювати закон про ці вибори. Проте туди треба вписувати окремі застереження й умови їхнього проведення.

Лише Всевишній та Володимир Путін знають, як і коли закінчиться цей конфлікт, вважає екс-президент. Сподіватися на серйозні перспективи, поки на Донбасі залишаються російські війська, а Україна не контролює власного кордону, не можна, говорить Кучма.

Україна – це подарунок Європі – французький філософ

Україна – це не просто захисник Європи, наразі це фактично подарунок для країн «старої Європи», де навіть саме слово «Європа» втратило свій ціннісний зміст, вважає французький філософ Бернар-Анрі Леві. Вже зараз українці роблять навіть більше, ніж могли би в такій ситуації, заявив письменник в коментарі для Радіо Свобода.

«Те, що я чув сьогодні від президента Порошенка, – це було зізнання в любові до Європи, звернення до європейців зі словами «Ми – ваш щит, ваш кордон». Це булі слова великого лідера про велику країну і велику культуру. Ви вже робите навіть більше, ніж потрібно», – заявив Леві.

Головними досягненнями в мирному житті Порошенко назвав створення патрульної поліції, запуск системи держзакупівель ProZorro і електронного декларування, реформу НАК «Нафтогаз України» і фінансову децентралізацію. Втім, на пряме запитання англійського фінансового аналітика Тімоті Аша, яку надідею для інвесторів Україна може запропонувати, – Порошенко не відповів. Але запросив інвесторів в Україну, наголосивши, що навіть Донбас – гарне місце для інвестицій.

Україні потрібна власна суперідея – англійський фінансист

Як розповів Аш Радіо Свобода, Україні дійсно є що запропонувати інвесторам і є чим торгувати з європейськими країнами. Він навіть припустив, що з Великою Британією Україна може підписувати більш вигідні контракти, ніж з країнами ЄС, які певною мірою обмежують український експорт. Втім, на запитання, чому інвестори мають вкладати гроші в Україну, треба відповісти, наголосив Аш.

Для того, щоб привабити іноземних інвесторів в Україну, потрібна якась проста, але міцна ідея
Тімоті Аш

«Думаю, що для того, щоб привабити іноземних інвесторів в Україну, потрібна якась проста, але міцна ідея. Які переваги України як ринку? Я вважаю, що тут великий внутрішній ринок, відносно дешева і освічена робоча сила. Є розмови про реформи, але робота над ними триває вже два чи три роки. Отже, хотілося б почути виправдання», – говорить Аш. Він, утім, відзначив успіхи країни – макростабільність, відносно стабільна валюта, успішна співпраця з МВФ. Все це вражає, враховуючи постійну війну на сході, каже Аш.

Свого часу в Грузію вкладали гроші через антикорупційний порядок денний, нагадав фінансист. Тепер цей рецепт намагається повторити Україна, і це нібито працює. Якщо українські політики доведуть, що працюють в цьому напрямку, Україна стане гарним місцем для інвестування через відносно просту регулятивну і податкову системи, впевнений Тімоті Аш, директор-розпорядник Nomura International Plc.

Від бізнесу поблизу фронту чекають показників, як від столичного – народний депутат

За словами народного депутата Сергія Тарути, інвестори не прийдуть в Україну, допоки тут не припиниться війна. Бізнесмен називає нинішні реформи косметичними і говорить, що наразі економіка лише погіршується.

Довіра до країни повертається лише після сигналів від внутрішніх інвесторів. Єдина ідея для інвесторів – це вигода і безпека
Сергій Тарута

«Що стосується інвестицій, я не є оптимістом. Довіра до країни повертається лише після сигналів від внутрішніх інвесторів. Єдина ідея для інвесторів – це вигода і безпека. Якщо в нас тиск фіскальних органів і незрозуміла політика, навіщо вкладати гроші в Україну? Щодо бізнесу на Донбасі, то фіскальні органи і державні структури ставляться до нього так, нібито це Київ або Львів», – розповів Тарута.

За його словами, зовнішнє фінансування України пов’язано лише з політичними мотивами, а не з бажанням заробити.

Міністр фінансів Олександр Данилюк закликає до терпіння. За словами чиновника, який раніше займався бізнесом, зокрема інвестиційним, перебудова державної системи є глобальною, тому це може зайняти певний час. Проте за кілька років країна має стати більш успішною в економічному і соціальному плані.

Зараз найкращий час інвестувати в Україну – Данилюк (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00
Ми створюємо фактично нову державу. І вартість бізнесу в такій державі буде зростати, тому зараз час вкладати гроші, ми тільки почали вихід з кризи
Олександр Данилюк

«Ми створюємо фактично нову державу. І вартість бізнесу в такій державі буде зростати, тому зараз час вкладати гроші, ми тільки почали вихід з кризи. Насправді, багато інвесторів це зрозуміли і шукають можливостей. Просто зараз ми реформуємо, зокрема, фондовий ринок. Він буде розвиватися не так швидко, як ми би хотіли, але врешті-решт в нас буде розвинутий ринок цінних паперів», – заявив Данилюк.

Щорічні зустрічі «Ялтинської європейської стратегії» (YES) відбуваються вже тринадцятий рік поспіль. До анексії Криму це було в Ялті, з 2014 року – в Києві. На конференцію зазвичай приїжджають політики, експерти і підприємці з усього світу. В цьому році гасло конференції – «Світ, Європа, Україна: шторми змін».

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG