Доступність посилання

ТОП новини

«Стіну» на кордоні з Росією будують фіктивні фірми? (розслідування)


Прикордонники про облаштування опорних пунктів на українсько-російському кордоні (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Прикордонники про облаштування опорних пунктів на українсько-російському кордоні (відео)

Будівництво лінії інженерних споруд на українсько-російському кордоні, так званої «стіни», стало предметом взаємних звинувачень в українському політикумі. В «Опозиційному блоці» заявили, що український уряд має відзвітувати у парламенті про витрачання коштів на цей проект. У «Народному фронті», натомість, звинуватили «Опоблок» у намаганні зупинити будівництво. Тим часом військова прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом розтрати державних коштів під час будівництва «стіни» у Чернігівській області. І, як з’ясовується, це не єдина справа, порушена під час будівництва.

Прикордонники – облавтодор – ТОВ «Укрспецстрой» – компанія «Рідмар» (колишня «Ісіда Груп»). Саме у цьому ланцюжку слідчі виявили розтрату державних коштів у понад 1,5 мільйона гривень під час будівництва укріплень на українсько-російському кордоні у Чернігівській області. Кримінальне провадження щодо цього військова прокуратура Чернігівського гарнізону Центрального регіону відкрила ще 15 серпня, повідомила Радіо Свобода речниця Військової прокуратури Юліана Лазаренко.

Вказані особи, шляхом залучення фіктивних підприємств-підрядників уклали низку договорів на робіт із завищеною вартістю. Але з’ясувалося, що у підрядників не було відповідних дозволів і техніки, тож за це безпідставно були сплачені державні кошти
Юліана Лазаренко

«За частиною 5, статті 191 Кримінального кодексу України зареєстровано кримінальне провадження за фактом розтрати військовими службовими особами одного з підрозділів Державної прикордонної служби України та державного підприємства бюджетних коштів на суму понад 1,5 мільйона гривень під час виконання будівельних робіт та інженерно-технічного облаштування українсько-російського кордону у Чернігівській області. Вказані особи, шляхом залучення фіктивних підприємств-підрядників уклали низку договорів на виконання будівельно-технічних робіт із завищеною вартістю. Але з’ясувалося, що у підрядників не було відповідних дозволів і техніки, тож за це безпідставно були сплачені державні кошти», – сказала Лазаренко.

Досудове розслідування у цій справі триває.

«Витребувано документацію для з’ясування обсягів виконаних робіт. Після цього буде призначена судово-економічна експертиза для підтвердження вказаних збитків», – наголошує речниця Військової прокуратури.

В ухвалі Деснянського районного суду Чернігова, куди прокурор звернувся з клопотанням у рамках кримінального провадження, мовиться, що Військова прокуратура підозрює прикордонників, державне підприємство «Чернігівський облавтодор» та товариство з обмеженою відповідальністю «Укрспецстрой» у нанесенні збитків державі на суму 1,56 мільйона гривень.

ТОВ «Укрспецстрой» не має власної виробничої техніки та персоналу для виконання необхідних робіт, а залучене у якості субпідрядника ТОВ «Ісіда Груп», яке має ознаки фіктивності, не має дозволів на виконання робіт

У серпні 2015 року Перший окремий відділ капітального будівництва Державної прикордонної служби уклав низку договорів із державним підприємством «Чернігівський облавтодор» про облаштування вздовж державного кордону у Семенівському районі Чернігівщини протитанкового рову та брустверу. За два тижні «Чернігівський облавтодор» уклав угоду з ТОВ «Укрспецстрой» про виконання цих робіт, вартість яких оцінили у 10 мільйонів гривень.

«Встановлено, що ТОВ «Укрспецстрой» не має власної виробничої техніки та персоналу для виконання необхідних робіт, а залучене у якості субпідрядника ТОВ «Ісіда Груп», яке має ознаки фіктивності, не має дозволів на виконання робіт, експлуатацію машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки», – мовиться в ухвалі суду.

Прикордонники не мають стосунку до підрядників – Слободян

У Державній прикордонній службі України заявляють, що не мають ніякого стосунку до підрядників, а співпрацюють лише з облавтодором.

Справа про витрати чи не витрати коштів пов’язана з облавтодором і його підрядниками, ми ніякого відношення до цього не маємо, ми маємо відносини лише з облавтодором
Олег Слободян

«Справа про витрати чи не витрати коштів пов’язана з облавтодором і його підрядниками. Ми ніякого відношення до цього не маємо, ми маємо відносини лише з облавтодором. Більше ні з якими компаніями щодо виконання цих інженерних робіт у межах Чернігівської області ми відносин не маємо», – сказав Радіо Свобода речник Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

Ми прийняли роботи лише по одному відділу. Ми вже написали відповідні листи на «Укравтодор». Якщо вони на них не відреагують, ми подаватимемо позов до суду
Олег Слободян

Що ж до готовності робіт із будівництва «стіни», то, каже Слободян, наразі прикордонники прийняли від облавтодору лише третину роботи.

«Наразі від них ми прийняли роботи лише по одному відділу – «Гриняч». Цей обсяг робіт прийнятий і ми його передаємо на баланс загону. Що ж до ще трьох відділів, на ділянках яких виконувалися роботи, то у цілому обсяг робіт виконаний, але є зауваження, які потрібно усунути. Щодо цього ми вже написали відповідні листи на «Укравтодор». Якщо вони на них не відреагують, а на даний момент вони не відреагували, ми подаватимемо позов до суду», – наголошує Олег Слободян.

«Укравтодор» обіцяє розібратися

Я поки що ще не готовий коментувати предметно і змістовно. Ми також вивчаємо цю ситуацію спільно з правоохоронними органами
Євген Барах

У Державному агентстві автомобільних доріг України – «Укравтодорі», кажуть, що наразі з’ясовують ситуацію.

«Я поки що ще не готовий коментувати предметно і змістовно, – каже виконувач обов’язків голови «Укравтодору» України Євген Барах, відповідаючи на запитання Радіо Свобода. – Думаю, що ми також зробимо відповідні заяви. Ми також вивчаємо цю ситуацію спільно з правоохоронними органами».

В.о. голови Державного агентства автомобільних доріг України Євген Барах
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00

«Укспецстрой»: переможці тендерів із досвідом

Що ж за компанія ТОВ «Укрспецстрой»? Місцем її реєстрації зараз вказаний Київ, до цього – був Донецьк. Серед засновників – Панченко Андрій Святославович та Хомутовський Леонід Михайлович, місцем проживання останнього також значиться Донецьк.

Під час місцевих виборів у 2010 році Леонід Хомутовський пройшов до Донецької міської ради від Партії регіонів.

У час, коли Партія регіонів була при владі, ТОВ «Укрспецстрой» інтенсивно отримувало кошти, перемагаючи на тендерах, каже Радіо Свобода менеджер антикорупційної групи «РПР» Олександр Леменов.

Із 2008 по 2013 рік компанія «Укрспецстрой» виграла тендерів на суму майже 132 мільйона гривень. З них майже 100 мільйонів гривень було отримано за час депутатства пана Хомутовського у Донецькій міськраді
Олександр Леменов

«Наприклад, від Головного управління капітального будівництва Донецької облдержадміністрації за результатами тендеру свого часу вони отримали підряд із реконструкції каналізаційних мереж і споруд міста Красний Лиман. За цю угоду вони мали отримати 3,6 мільйона гривень. А загалом із 2008 по 2013 рік компанія «Укрспецстрой» виграла тендерів на суму майже 132 мільйона гривень. З них майже 100 мільйонів гривень було отримано за час депутатства пана Хомутовського у Донецькій міськраді. Ми припускаємо, що ця компанія отримувала ці гроші зовсім непрозоро і зовсім непрозоро перемагала на тендерах», – зазначає Леменов.

Адреси фіктивності

Компанія «Укрспецстрой» зареєстрована у Києві на вулиці Юрія Шумського 1-Б. Журналісти Радіо Свобода поїхали за цією адресою. Тут розташований житловий будинок, на першому поверсі кафе та супермаркет, але ТОВ «Укрспецстрой» немає. Опитані мешканці про цю компанію нічого не знають.

Київ, вулиця Юрія Шумського 1-Б, за адресою реєстрації ТОВ «Укрспецтрой» немає
Київ, вулиця Юрія Шумського 1-Б, за адресою реєстрації ТОВ «Укрспецтрой» немає

Що ж до ТОВ «Ісіда Груп», то воно було зареєстроване у грудні 2014 року на мешканку селища Макарів Київської області Яну Цибенко. Зараз фірма змінила назву на ТОВ «Рідмар», бенефіціаром вказано мешканця окупованого Кальміусівського (колишнє Комсомольське) Донецької області Павла Шкруднєва. Він вказаний і уповноваженою особою ще близько 20 інших фірм. Номер телефона Шкуднєва, який можна знайти в інтернеті, є недійсним.

Адресою фірми «Рідмар» вказане місто Тернопіль, вулиця Майдан Волі 4. Журналісти Радіо Свобода перевірили цю адресу. Тут розташована низка фірм, але ТОВ «Рідмар» немає. Охоронець сказав журналістам Радіо Свободи, що не пам’ятає ні назви «Рідмар», ні «Ісіда Груп».

Тернопіль, вулиця Майдан Волі 4, за цією адресою компанії «Рідмар» немає
Тернопіль, вулиця Майдан Волі 4, за цією адресою компанії «Рідмар» немає

Податківці й раніше підозрювали ТОВ «Ісіда Груп» у фіктивності.

Експерти ж припускають, що кінцевими бенефіціарами цієї компанії можуть бути бенефіціари ТОВ «Укрспецстрой».

Радіо Свобода вдалося зв’язатися з Леонідом Хомутовським, але довідавшись тему бажаної розмови, він кинув слухавку.

Розмова Радіо Свобода із Леонідом Хомутовським
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Політики шукають «велику рибу»

В «Опозиційному блоці» вимагають проведення аудиту щодо будівництва «стіни». Народний депутат від «Опозиційного блоку» Михайло Папієв, який раніше входив до Партії регіонів, на питання про причетність до нинішніх корупційних схем колишніх регіоналів відповів так: «Хто б там не був причетний до цих подій, а виділяв гроші уряд, відповідні міністерства та відомства проводили тендерні процедури».

Михайло Папієв
Михайло Папієв

Треба спитати у нинішніх керівників міністерств, чому і хто вигравав, і який при цьому був інтерес. Це може з’ясувати лише слідство й аудит
Михайло Папієв

«Треба спитати у нинішніх керівників міністерств, чому і хто вигравав, і який при цьому був інтерес. Це може з’ясувати лише слідство й аудит, який чітко підтвердить, яка фактична вартість цієї стіни, і скільки на неї списано», – сказав Папієв.

Голова антикорупційного комітету Верховної Ради Єгор Соболєв каже, що конкретно про справу з розтратою коштів під час будівництва укріплень у Чернігівській області, зокрема про компанії «Укрспецстрой» і «Рідмар», йому нічого не відомо.

Єгор Соболєв
Єгор Соболєв

Існує змова між людьми Порошенка, Яценюка і Януковича про те, що вони один одного не чіпають, а разом продовжують схеми з обкрадання держави, які діяли за Януковича
Єгор Соболєв

«Ми зазвичай концентруємося на великій рибі. На справах, порушених проти Бойка, проти Єфремова, проти Злочевського, хто входив до вищого оточення Януковича», – зазначив Соболєв у розмові з Радіо Свобода.

Цю ситуацію Єгор Соболєв називає показовою. «Існує змова між людьми Порошенка, людьми Яценюка, і людьми Януковича про те, що вони один одного не чіпають, а разом продовжують схеми з обкрадання держави, які діяли за Януковича», – вважає Соболєв.

Державні кошти розтратили не лише на Чернігівщині

Між тим, як зазначає менеджер антикорупційної групи «РПР» Олександр Леменов, справа щодо розтрати коштів під час будівництва укріплень у Чернігівській області є не єдиною.

Цього року у реєстрі судових рішень ми ідентифікували кілька відкритих кримінальних проваджень по низці підприємств
Олександр Леменов

«Цього року у реєстрі судових рішень ми ідентифікували кілька відкритих кримінальних проваджень по низці підприємств. Наприклад, щодо Запорізької ОДА, де будівництвом займалося підприємство «Південьспецбуд», на яке було виділено 16,5 мільйонів гривень авансу. Як засвідчила експертиза, це підприємство не виконувало робіт, але акти виконаних робіт були підписані замовником і виконавцем. Їх завірив заступник начальника штабу військової частини А3955 Олександр Шатковський. Суд призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі на 2 роки», – каже Леменов. Він додає, що схожі випадки були встановлені також у Чернівецькій та Івано-Франківській областях.

На початку 2015 року тодішній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про виділення майже 1 мільярда гривень на будівництво укріплень на кордоні. Ці кошти розподілили між 20 областями. Вони виділялися на оборонні цілі, але будівництвом багатьох об’єктів займалися приватні компанії.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG