Доступність посилання

ТОП новини

Україна має нагадати європейцям, чим є Європа – Бернар-Анрі Леві


У Києві поняття «Європа» насиченіше – філософ Леві (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

У Києві завершилася зустріч «Ялтинської європейської стратегії», яка зібрала українських та європейських політиків, лідерів думок. Головна тема цьогорічного форуму – «шторми змін». Учасники зустрічі обговорювали її в контексті реформ, яких дуже бракує державі. А французький філософ та письменник Бернар-Анрі Леві вирішив зосередитися на культурному та духовному зв’язку України та Європи. Його погляд на Україну як «зцілення для Європи» є чи не найпозитивнішою характеристикою держави, яка прозвучала під час форуму. Філософ Леві упевнений: Київ ще може нагадати Європі, якою вона є, і якою має бути.

Пан Путін та лідери Кремля... якщо говорити м’яко – популісти, якщо ж жорсткіше – неонацисти
Бернар-Анрі Леві, філософ

– Наразі частина України вилучена, викрадена лідерами-популістами Росії. Пан Путін та лідери Кремля з іншою частиною України борються. Вони, якщо говорити м’яко – популісти, якщо ж жорсткіше – неонацисти. Вони намагаються переламати український дух та демократичні настрої.

Це одна сила, є й інша – Європа, об’єкт прагнення більшості українців. Європа має знайти в Україні ключ до власного порятунку.

– Що це за ключ, у чому він може полягати?

Україна може дати те, чого бракує Європі – дух
Бернар-Анрі Леві, філософ

– Ідея в тому, що не лише Європа може допомогти Україні, проте і Україна могла би допомогти Європі. Не інвестиціями чи грошима. Україна може дати те, чого бракує Європі – дух. У Франції, моїй країні, Європа, надто часто, – це порожнє слово. Ми більше не знаємо, що воно означає. Натомість, тут, у Києві, це поняття наповнене, насичене.

Коли я був на Майдані, то чув голоси сотні тисяч людей, які достеменно знали, що таке Європа. Тому часто, коли ви дивитесь із Берліна чи Парижа – поняття Європи не має сенсу. Але воно змістовне, якщо дивитись звідси. І саме це ви можете подарувати Західній Європі чи Євросоюзу. Україна – дар чи й навіть благословіння. Це не умовний кордон, це саме подарунок.

– Чому поняття Європи для власне європейців втратило значення?

– Це сталось із двох причин. По-перше, у будь-якому суспільстві є схильність до популізму, люди піддаються натовпу. І якщо в країні бракує інтелектуальних, політичних, духовних сил протистояти цьому – спостерігатимете такі тенденції. У Франції, в Європі ми втратили перепони на шляху популізму. Ми просто відпустили це пливти за течією.

Тому що найбільшою помилкою мого покоління була віра в те, що Європа вже сталась, вже уповні здійснилась. Що ця історія вже розказана, що достатньо сісти в поїзд історії, який везтиме тебе Європою. Ми забули, що за Європу колись боролися знову і знову. Це була помилка, ми були оптимістами в абсурдному сенсі цього слова. Песимізм, звісно, недолік. Проте оптимізм – це завжди велика помилка.

– Що робити українцям, як заявити про себе Європі?

– Ви вже це робите. Робите максимум, на який здатні зараз. Я слухав президента Порошенка, він здався мені уособленням любові до європейських цінностей. Казав європейцям, що ви є зціленням, кордоном для Європи, і якщо вас переможуть – то й європейців переможуть. Це були слова від великої держави.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG