Доступність посилання

ТОП новини

Протестувальники реалізували заяви влади України – експерт про сутички в день виборів до Держдуми


Акція протесту під російським посольством у Києві, 18 вересня 2016 року
Акція протесту під російським посольством у Києві, 18 вересня 2016 року

Київ – Попри заяви президента та МЗС про неможливість проведення виборів до російської Держдуми на території України, понад 350 громадян Росії змогли проголосувати у неділю, повідомляють у посольстві Російської Федерації. Втім спокійно це зробити вдалося не всім. Зокрема у Києві біля російського посольства активісти кидали яйця, намагалися зламати паркан та завадити охочим проголосувати. Неспокійно було також в Одесі. На думку експертів, такі акції протесту виникли через непослідовність дій української влади.

В день голосування до російської Держдуми в Одесі біля консульства Росії зібрались активісти місцевого осередку «Правого сектору» й не пускали всередину охочих проголосувати.

Під час акції виникли сутички, через це двох активістів затримали. В прес-службі Національної поліції в Одеській області Радіо Свобода повідомили, що всього під час сутичок біля дипломатичного представництва затримали 4 людини, щодо них склали адміністративні протоколи за статтями про хуліганство та опір правоохоронним органам.


Натомість у російському консульстві у Харкові голосування пройшло спокійно.

У Києві вже зранку в неділю під будівлею посольства Росії зібрались протестувальники, які не пускали охочих проголосувати всередину. Серед них, зокрема, були представники організацій «Сокіл» і партії «Свобода». У політсилі зазначили, що вони прийшли «проконтролювати виконання рішення державного керівництва щодо недопущення здійснення голосування до російського парламенту на території України».


Пізніше у «Свободі» заявили, що біля посольства Росії у Києві силовики затримали депутата-«свободівця» Київської міської ради Володимира Назаренка. Це сталося після спроби активістів знести паркан біля дипломатичного представництва Росії.

«Щоб дати змогу зайти на територію виборцю з паспортом Росії, бійці Нацгвардії пробили кордон активістів, виштовхавши свободівця Володимира Назаренка за паркан. Поліціянти кинули націоналіста обличчям в асфальт, натягнули кайданки та в автозаку доправили у відділок поліції», – зазначають в політсилі.

Протест біля посольства Росії в Києві, де проходять вибори до російської Державної думи, 18 вересня 2016 року
Протест біля посольства Росії в Києві, де проходять вибори до російської Державної думи, 18 вересня 2016 року

Громадянин Росії Олександр Хахалін прийшов на голосування у вишиванці. Можливо, завдяки цьому зумів пройти через кордон протестувальників.

Громадянин Росії прийшов на вибори Держдуми у вишиванці
Громадянин Росії прийшов на вибори Держдуми у вишиванці


«Проголосував за опозиційну партію, звичайно. Хочеться, щоб в Росії були зміни на краще, щоб з Україною був мир. В мене дружина громадянка України. Вважаю, що таке протистояння між нашими країнами є великою помилкою наших урядовців. На голосування прийшов з гордістю, був готовий до того, що мене представники «Свободи» зустрінуть, які, до речі, грають тут на руку Путіна, тому що ті російські громадяни, які лишилися в Україні після Євромайдану, як правило, опозиціонери», – каже Олександр.

Водночас експерт-міжнародник й голова фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко переконаний, такі акції протесту виникли не самі по собі, а через непослідовність дій української верхівки.

«Ці дії цілком спровоковані українською владою через дві причини. Перше – Україна не розірвала дипломатичні відносини з Росією, тому у нас на території продовжують діяти російські дипломатичні представництва. Якби ми здійснили так, як того вимагає логіка й, фактично, міжнародне право, розірвавши дипломатичні відносини, цих установ не було би, й деяким політичним гастролерам не було б підстав влаштовувати такі перформанси, які ми бачили біля посольства Росії в Києві», – сказав Яременко.

За його словами, другою причиною є те, що офіційно влада заборонила проведення виборів на території України, але, з іншого боку, захищала їх проведення, зупиняючи протестувальників.

Протестуючі реалізовували ті заяви, які зробив Клімкін, президент України й українська влада
Богдан Яременко

«Непослідовність українського уряду призводить до виникнення таких казусів, коли протестуючі реалізовували ті заяви, які зробив Клімкін, президент України й українська влада», – каже Богдан Яременко.

У Національній поліції в неділю повідомили, що за підсумками чергування на території дипустанов Росії в Україні (Києві, Львові, Одесі та Харкові) правоохоронці склали 8 адмінпротоколів про правопорушення та відкрили 2 кримінальні провадження. Зокрема у Києві упродовж дня до управлінь поліції доправили трьох осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG