Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде дефолт в Україні, залежить від співпраці з МВФ – Fitch


Видача Україні нового кредиту МВФ не означає готовість України втілювати реформи. Про це заявила Міжнародна рейтингова агенція Fitch.

«Схвалення Радою директорів МВФ кредиту в 1 мільярд доларів для України є позитивним моментом, утім не розвіює занепокоєння про здатність України реалізувати погоджені з фондом реформи», – йдеться у повідомленні Fitch.

Агенція звертає увагу на вразливість України до зовнішніх чинників: «Політична невизначеність і складна програма реформ означають, що не можна відкидати затримки з виділенням коштів Україні в рамках програми МВФ в майбутньому. Це підкреслює постійну зовнішню вразливість України».

При цьому у заяві йдеться, що виплата нового траншу МВФ зміцнить слабкі резервні позиції України, а також може розблокувати кредитні гарантії США і допомогу ЄС, що є важливою складовою у фінансових планах українського уряду.

У Fitch вважають, що український уряд працює над втіленням реформ для отримання чергового траншу кредиту. Та вони мають сумніви, що команда Володимира Гройсмана здатна провести реформи: «Здатність уряду Гройсмана забезпечувати подальші структурні реформи лишається невизначеною. Він має невелику більшість у парламенті, а дисципліна у деяких партіях є дуже слабкою».

Попри збільшення внутрішніх резервів цього року, аналізує Fitch, вони ще лишаються на низькому рівні 14-ти мільярдів доларів. «Зовнішня ліквідність також є слабкою, а попит на іноземну валюту тягне гривню донизу», – йдеться у повідомленні.

Відносно оптимістично агентство описує ризик чергового дефолту в Україні.

«Короткостроковий ризик ще одного суверенного дефолту згладжується необтяжливим графіком погашень до 2019 року, утім підвищення рейтингу для України є малоймовірним, допоки українська влада не продемонструє на практиці спільне виконання програми МВФ», – повідомляє рейтингова агенція Fitch.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG