Доступність посилання

ТОП новини

Арку над об’єктом «Укриття» зафіксують 29 листопада – держагентство


Роботи на місці четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС (архівне фото)
Роботи на місці четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС (архівне фото)

Державне агентство з управління зоною відчуження анонсує на 29 листопада завершення будівництва нового конфайнменту на Чорнобильській АЕС та насування арки на об’єкт «Укриття». Про це інформує прес-служба агентства.

«Будівництво нового безпечного конфайнменту (арки) на Чорнобильській АЕС перебуває на фінальній стадії другого етапу перетворення об’єкту «Укриття» на екологічно безпечну систему. Заплановано, що закінчення процесу насування арки відбудеться 29 листопада 2016 року за участю країн-донорів чорнобильського фонду «Укриття», – йдеться у повідомленні.

За даними відомства, висота арки – 110 метрів, довжина – 150 метрів, ширина – 260 метрів. Вага – понад 31 тисячу тонн. Чорнобильський конфайнмент буде найбільшою рухомою спорудою у світі, інформують в агентстві. Очікувана тривалість її експлуатації – 100 років.

«За проектом, арка споруджується на відстані 250 метрів від саркофага, саме цей шлях буде «пройдено» у процесі насування арки», – повідомили у відомстві.

У листопаді 2017 року планується ввести об’єкт в експлуатацію та розпочати роботи з демонтажу нестабільних конструкцій.

Фонд «Укриття», яким керує Європейський банк реконструкції та розвитку, займається акумулюванням і розподілом коштів на зведення нового конфайнменту для четвертого блоку Чорнобильської АЕС.

У спорудження конфайнменту вкладають кошти 28 країн світу.

XS
SM
MD
LG